19/11/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε τα πράγματα σχετικά με την πανδημία, ως συνήθως, δεν πήγαν καλά. Με τη σκέψη σε περαιτέρω μέτρα η Κυβέρνηση και κατά πόσο πια μπορούν να ληφθούν χωρίς σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και στην ψυχική μας υγεία, έχει να αντιμετωπίσει και διάφορους «ελεύθερους επαγγελματίες», με όλη τη σημασία των λέξεων, όπου επισκέπτονται κατ’ οίκον πελάτες, τους κουρεύουν, τους βάφουν τα μαλλιά, τους βάφουν τα νύχια και ότι άλλο, με συνέπεια, αφενός να λειτουργούν εκτός του φάσματος επιτήρησης του ιού στα αντίστοιχα λειτουργούντα καταστήματα, αφετέρου δε να συνεισφέρουν οικονομικά αποκλειστικά στο άτομό τους. Επιπλέον αυτών, ξαναπαρουσιάζεται το πρόβλημα του «ζωτικού χώρου» των καταστημάτων τροφίμων, επειδή εκεί επικρατεί η πλήρης πανδημική ισότητα (εμβολιασμένοι, ανεμβολίαστοι, με ή χωρίς test), όλοι μαζί και σε στενή επαφή, οπότε, μόνο η προσευχή βοηθάει κατά την είσοδο στο κατάστημα. Δεδομένων όλων των ανωτέρω, η Κυβέρνηση αποφάσισε να «απαλύνει» στο μέτρο του δυνατού τις πολύ στενές επαφές και έτσι, στα super markets, θα συναντούμε πλέον έναν πελάτη σε κάθε εννέα (9) τ.μ. Περισσότερα στο σύνδεσμο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, για το διάστημα από 6 Νοεμβρίου έως και 22 Νοεμβρίου (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ)».

Από την υπόλοιπη, σχετική με τη στήλη ειδησεογραφία της Εβδομάδας που πέρασε:

«Φορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου»: Δημοσιεύθηκε η Ε.2209/2021 εγκύκλιος που αφορά τη φορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Με την εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες σχετικά την έκπτωση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι οι υπόψη δαπάνες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά των νομικών προσώπων με βάση τις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του Ν.4172/2013 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος - ΚΦΕ), εφάπαξ κατά το έτος πραγματοποίησής τους και η έκπτωση αυτών διενεργείται εξωλογιστικά με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στα έτη πραγματοποίησης των εν λόγω δαπανών.

«Επίδομα θέρμανσης 2021/2022: Ύψος, δικαιούχοι, προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης - Δημοσιεύθηκε η απόφαση»: Με την με αριθμό Α.1243/2021 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών καθορίζεται το ύψος, οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2021/2022.

«Σε λειτουργία η πλατφόρμα θέρμανσης»: Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης - myΘέρμανση

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Προθεσμίες

· Υποβολή αίτησης μέχρι τις 15.12.2021

· Για τα καύσιμα (υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης) η καταβολή του επιδόματος γίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρησης των παραστατικών με καταληκτική ημερομηνία την 15η Απριλίου 2022

· Ειδικά για το φυσικό αέριο καταχωρίζονται έως την 31η Μάϊου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.10.2021 έως 31.3.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μάϊου 2022

Βήμα - Βήμα (Εκδήλωση ενδιαφέροντος)

· Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

· Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

· Επιλέγω είδος καυσίμου

· Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

· Επιλέγω οικισμό *

· Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας

· Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

«Από την Τετάρτη 17/11 η διάθεση self-test για τους μαθητές από τα φαρμακεία»:

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου ως και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, δύο συσκευασίες με συνολικά δέκα (10) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοεμβρίου μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι:

* το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,

* ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,

* βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),

* οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),

* η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Από την 1η Νοεμβρίου, η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμα εμβολιάσει τα παιδιά τους, να σπεύσουν να το κάνουν, αξιοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το ισχυρό αυτό όπλο απέναντι στην COVID-19 και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας».

«Εργάνη: Επικαιροποίηση οδηγιών για την υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης για τα covid test στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία»:

Οδηγίες της εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β΄ 4766/16-11-2021) - [ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ 11.11.2021]

α. Σε δεδομένα για το σύνολο των απασχολούμενων (Υποβοηθητικά Μενού).

  • [Κατάσταση Εμβολιασμού Νόσησης Εργατικού Δυναμικού] και
  • [Κατάστασης Εμβολιασμού Νόσησης Εργατικού Δυναμικού Ωφελούμενων Ειδικών Εντύπων]

β. Σε δεδομένα για τους απασχολούμενους που είναι υπόχρεοι σε διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (Υποβοηθητικά Μενού).

  • [Κατάσταση Εμβολιασμού Νόσησης Εργατικού Δυναμικού Rapid] και
  • [Κατάστασης Εμβολιασμού Νόσησης Εργατικού Δυναμικού Ωφελούμενων Ειδικών Εντύπων Rapid]

γ. Στην διαδικασία υποβολής των Δηλώσεων Υποχρεωτικών Διαγνωστικών Ελέγχων Ανεμβολίαστων και Μη Νοσησάντων Εργαζόμενων

Δείτε το επικαιροποιημένο Αρχείο με τις οδηγίες εδώ.

«Πρόσληψη- Διορισμός πολιτών κρατών – μελών της ΕΕ στη Δημόσια Διοίκηση»: Δημοσιεύτηκε το με Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.35.56 / 2743/1671, 6317/15.11.2021 έγγραφο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ και θέμα «Πρόσληψη- Διορισμός πολιτών κρατών – μελών της ΕΕ στη Δημόσια Διοίκηση». Στο έγγραφο, αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι:

«Με τις διατάξεις του ν.2431/1996 (Α΄175)που εκδόθηκε στο πλαίσιο συμμόρφωσης της εθνικής με την κοινοτική νομοθεσία, επετράπη ο διορισμός ή η πρόσληψη πολιτών που έχουν την ιθαγένεια άλλου κράτους της ΕΕ σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα. Ο διορισμός ή η πρόσληψη γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες που ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες, σε κλάδους και ειδικότητες, οι αρμοδιότητες των οποίων δεν συνεπάγονται άμεση ή έμμεση συμμετοχή στην άσκηση δημόσιας εξουσίας, καθώς και άσκηση καθηκόντων που έχουν ως αντικείμενο τη διασφάλιση των γενικότερων συμφερόντων του Κράτους ή άλλων δημοσίων φορέων.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2431/1996 : «Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και του οικείου Υπουργού καθορίζονται οι θέσεις ή ειδικότητες, στις οποίες επιτρέπεται ο διορισμός ή η πρόσληψη πολιτών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και εκείνες που επιφυλάσσονται μόνο σε Έλληνες πολίτες, λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων εφαρμογής της παρ. 4 του άρ8ρου 48 Συνθ. Ε.Ο.Κ..».

Δείτε το σύνολο του με Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.35.56 / 2743/1671, 6317/15.11.2021 εγγράφου του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, εδώ

«Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 τα δικαιολογητικά»: Δημοσιεύτηκε η ΓΔΟΥ με Αριθμ. 1048/15.11.2021 (ΦΕΚ Β΄ 5303/16.11.2021) και θέμα «Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ94/2.5.2020 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 1645)». Με την ΓΔΟΥ, μεταξύ άλλων ορίζεται:

Η υπό στοιχεία ΓΔΟΥ94/2.5.2020 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 1645), τροποποιείται ως εξής:

1. Το άρθρο 8 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 8

Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής της ενίσχυσης

1. Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο.

2. Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα της ενίσχυσης.

3. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

4. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης, είναι πληρωτέο σε εξήντα (60) ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Ως ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της περιόδου χάριτος.

Εναλλακτικά, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, πριν τη λήξη της περιόδου χάριτος, ήτοι πριν την 31η Δεκεμβρίου 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Το ποσό καταβάλλεται εντός της ανωτέρω προθεσμίας και η έκπτωση ισχύει ως την καταληκτική ημερομηνία αυτή...»

2. Η παρ. 2 του άρθρου 9 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να υποβάλει, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΙ.Β. της παρούσας, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Ειδικότερα, το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, για τα Δικαστήρια εντός ΟΣΔΔΥ-ΠΠ που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, αναζητείται αυτεπαγγέλτως, με αποστολή σχετικών στοιχείων από την ΑΑΔΕ, όπως ενδεικτικά Α.Φ.Μ., έδρα, επωνυμία.»

Δείτε το σύνολο της ΓΔΟΥ με Αριθμ. 1048/15.11.2021 (ΦΕΚ Β΄ 5303/16.11.2021) στην Online τράπεζα.

«Διευκρινίσεις ως προς την έννοια της εφάπαξ αποζημίωσης για την ορθή εφαρμογή της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 15 του ΚΦΕ»: Με την εγκύκλιο E.2212/2021 διευκρινίζεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 15 του Ν. 4172/2013 περιλαμβάνεται και η εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται οικειοθελώς από τον εργοδότη για την κατόπιν συμφωνίας με τον μισθωτό λύση και κατάργηση της σύμβασης εργασίας εφόσον καταβάλλεται εφάπαξ και εξαιτίας της διακοπής της σχέσεως εργασίας.

Αναλυτικά σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 15 του Ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) ορίζεται ότι με την επιφύλαξη της περίπτωσης στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 14, φορολογείται αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, κάθε εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης, η οποία συνδέει το φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης. Ο φόρος επιβάλλεται για ποσό αποζημίωσης άνω των 60.000 ευρώ και συγκεκριμένα υπολογίζεται για ποσό αποζημίωσης από 60.000,01 έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 10%, για ποσό αποζημίωσης από 100.000,01 έως 150.000 ευρώ με συντελεστή 20% και για ποσό αποζημίωσης άνω των 150.000 ευρώ με συντελεστή 30%. Με την ανωτέρω διάταξη, θεσπίστηκε για το συγκεκριμένο εισόδημα ειδικό, ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, σε σχέση με τη γενική ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 15 του ΚΦΕ που εφαρμόζεται για τη φορολόγηση του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

2. Από τη γραμματική διατύπωση της ανωτέρω διάταξης προκύπτει ότι στο πεδίο εφαρμογής της περιλαμβάνεται κάθε αποζημίωση που καταβάλλεται εφάπαξ για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η καταβολή της αποζημίωσης λόγω μονομερούς καταγγελίας της σχέσης εργασίας και χωρίς να απαιτείται να πληρούνται ειδικότερες προϋποθέσεις που τυχόν τίθενται από την εργατική νομοθεσία για την θεμελίωση της υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης από τον εργοδότη (ενδεικτικά πρώτο εδάφιο του άρθρου 8 του Ν. 3198/1955). Συνεπώς στην έννοια της αποζημίωσης που φορολογείται με το ειδικό καθεστώς της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 15 του ΚΦΕ εντάσσεται και η αποζημίωση που παρέχεται οικειοθελώς από τον εργοδότη για την κατόπιν συμφωνίας με τον μισθωτό λύση και κατάργηση της σύμβασης εργασίας, εφόσον καταβάλλεται εφάπαξ και εξαιτίας της διακοπής της σχέσεως εργασίας.

«Πώς θα επαληθεύεται η ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους»:

Υπουργική Απόφαση σε εφαρμογή του ν. 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 79 παράγραφος 5 εδάφιο στ), καταγράφονται τα κριτήρια που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ένας υπάλληλος είναι διευθυντικό στέλεχος και μπορεί να εξαιρεθεί από τη νομοθεσία για το ωράριο. Με τις ρυθμίσεις αυτές, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι η ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους πρέπει να συμφωνείται ρητά στη σύμβαση εργασίας και να δηλώνεται στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να οδηγούνται σε διαφανείς και αντικειμενικές κρίσεις, ενώ οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι αποκτούν σαφή εικόνα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των στελεχών των επιχειρήσεων κάθε βαθμίδας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ως εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική θεωρούνται όσοι:

α. Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή

β. Εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους ή

γ. Είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη ή

δ. Είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη

Επίσης, διευθυντικά στελέχη θεωρούνται όσοι εργαζόμενοι προΐστανται Διευθύνσεων, Μονάδων ή Τμημάτων ή άλλων αυτοτελών μονάδων της εργοδοτικής επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, η οποία τους εμπιστεύεται την εποπτεία μέρους της συνεχούς, διακεκομμένης ή έκτακτης, αλλά πάντως ουσιώδους λειτουργίας της, εφόσον αμείβονται με αποδοχές όχι μικρότερες από το εξαπλάσιο του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού.

Τέλος, ως στελέχη εποπτείας, διευθύνσεως ή εμπιστοσύνης χαρακτηρίζονται και όσοι αμείβονται με το οκταπλάσιο τουλάχιστον του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού. Τα παραπάνω στοιχεία, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να προκύπτουν από ρητούς όρους της σύμβασης εργασίας και να δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τις παραπάνω ιδιότητες δεν επιτρέπεται να εργάζονται υπερωριακά χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και χωρίς να λαμβάνουν συμπληρωματική αμοιβή για υπερωρία και υπερεργασία, αποζημίωση εκτός έδρας, καθώς και προσαύξηση νυχτερινής εργασίας ή εργασίας κατά τις Κυριακές και αργίες.

Αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ

Με την ίδια Υπουργική Απόφαση, τροποποιείται η απόφαση «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» (Β΄3520/19-9-2019) του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

Από την 29η/11/2021 για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών.

Από την ίδια ημερομηνία, οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, υποχρεούνται:

α) να καταχωρούν στο έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων αυτών εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.

β) να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 (Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ τη νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων αυτών εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.

Δείτε Το κείμενο της απόφασης

«Ανακοινώσεις Πρωθυπουργού για την πανδημία: Εκτός όλων των κλειστών χώρων οι ανεμβολίαστοι»: Στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες για την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από όλους τους κλειστούς χώρους για παράδειγμα σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, ούτε και με την επίδειξη τεστ.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός:

"Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Και πέμπτο, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα.

Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας."

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά και την Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Αναλυτικά οι χώροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης σε αυτούς.

Μία ακόμα ολιστική ανάλυση ενός επίκαιρου θέματος, για την Εβδομάδα που πέρασε, πάντοτε από το e-forologia.gr και από τον κ. Πέτρο Ραπανάκη, Σύμβουλο επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας και ανθρώπινου δυναμικού. «Οι βασικές αλλαγές που επέφερε ο νέος εργασιακός νόμος 4808/2021». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ. 1 του ΠΔ 88/1999 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του Ν.4808/19.6.2021, όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις τέσσερις (4) συνεχόμενες ώρες, χορηγείται διάλειμμα κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) λεπτών και κατά μέγιστον τριάντα (30) λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους. Το διάλειμμα αυτό δεν αποτελεί χρόνο εργασίας και δεν επιτρέπεται να χορηγείται συνεχόμενο με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας.

Με τις νέες διατάξεις το διάλειμμα εργασίας χορηγείται μετά από τέσσερις (4) συνεχόμενες ώρες εργασίας, αντί για έξι (6) που όριζε η προϊσχύουσα ρύθμιση.

Επίσης καθορίζεται η ελάχιστη διάρκεια του διαλείμματος σε δέκα πέντε (15) λεπτά και η μέγιστη διάρκεια του σε τριάντα (30) λεπτά. Υπογραμμίζεται ότι με την προϊσχύουσα ρύθμιση δεν οριζόταν μέγιστη διάρκεια διαλείμματος.

Εξάλλου με τη νέα ρύθμιση ορίζεται ότι το διάλειμμα εργασίας δεν αποτελεί χρόνο εργασίας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ΠΔ 88/99 που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, «τα διαλείμματα δεν επιτρέπεται να χορηγούνται συνεχόμενα με την έναρξη ή την λήξη της ημερησίας εργασίας», αλλά κατά την διάρκεια του ωραρίου της εργασίας.».

Το άρθρο του κ. Πέτρου Ραπανάκη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2021 του περιοδικού Epsilon7.

Κ. Νικόλαος Παπαγιάννης, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός και «MyData σε απλά Ελληνικά: Τι αλλάζει, ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις – Πλήρης οδηγός». Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Να επιλέξουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο θα εκδίδουν και θα αποστέλλουν στην εφορία τιμολόγια και αποδείξεις, καλούνται ήδη εδώ και μισό μήνα περίπου 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Με τον όρο MyDAΤΑ που έχει μπει πλέον δυναμικά στη ζωή μας, εννοούμε την υποχρέωση που έχουν όλοι οι επιτηδευματίες, να στέλνουν σε τακτική βάση στην ΑΑΔΕ (και κάθε μέρα ή και λεπτό ακόμα) τα στοιχεία για τα έσοδα που εισπράττουν από πωλήσεις προς τους πελάτες τους. Και επείγει να γνωρίζουν άμεσα ποιοι, πώς και πότε ακριβώς θα πρέπει να το κάνουν.».

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω, προέρχονται από ρεπορτάζ του Κωστή Πλάντζου με τη συμμετοχή του Νίκου Παπαγιάννη, υπευθύνου της Επιστημονικής Ομάδας Epsilon Net δημοσιεύθηκε στο newmoney. gr.

Ακολουθείστε τον ανωτέρω σύνδεσμο και δείτε την εισήγηση του κ. Παπαγιάννη, ο οποίος απλουστευμένα και μεστά, δίνει απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα της νέας ψηφιακής εφαρμογής και ουσιαστικά νέου τοπίου που διαμορφώνεται σχετικά με την τήρηση των φορολογικών αρχείων, μέσα από την βαθιά γνώση του θέματος του εισηγητή.

Η εργασιακή εβδομάδα τελειώνει κάπου εδώ και ως τελευταίο θέμα της στήλης, όσον αφορά την τρέχουσα επικαιρότητα, επιλέξαμε τις νέες ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού για την πανδημία. Ο καιρός περνάει και δυστυχώς, επιδημιολογικά, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στο σύνολο της «γηραιάς ηπείρου», συνεπώς χρειάζονται άμεσες, επιπλέον δράσεις. Οι επιμέρους απόψεις του καθένα είναι απολύτως σεβαστές, αρκεί να μην δημιουργούν προβλήματα και μάλιστα προβλήματα επιβίωσης για κάποιους, στο σύνολο. Από την άλλη μεριά και οι αρχικά εμβολιασμένοι, όπως αποδεικνύεται αρχίζουν ουσιαστικά να επανεντάσσονται στους ανεμβολίαστους, επειδή η μέχρι τώρα επιστημονική γνώση δεν κατάφερε να βάλει ένα ολιστικό και οριστικό τέλος στην πανδημία, συνεπώς, έχει ήδη ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εμβολιασμών, αναμνηστικής εμβολιαστικής δόσης, ή όπως ο καθένας μπορεί να το πει. Σε κάθε περίπτωση και με οποιοδήποτε κόστος, δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα μας δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά στις απώλειες ανθρώπινων ζωών από την πανδημία, η κατάσταση πρέπει να αναστραφεί.

Ελπίζοντας όσο το δυνατόν πιο σύντομα να σταματήσουμε να κλείνουμε τη στήλη με παρόμοιες συνεχείς αναφορές στην πανδημία, αλλά όντας σε εγρήγορση δεδομένου ότι ο άγνωστος εχθρός παραμονεύει εκεί έξω ή και ανάμεσά μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι του καθένα, κρυμμένος καλά ανάμεσα σε συγγενικά του πρόσωπα, σας ευχόμαστε να έχετε ένα υγιές και ευχάριστο, πολύ όμορφο για Νοέμβρη μήνα, Σαββατοκύριακο. Να είστε όλοι και πάντα καλά.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα