08/10/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Salt Bae, ή Νουσρέτ Γκιοκτσέ όπως είναι το πραγματικό όνομά του, Τούρκος Κουρδικής καταγωγής, γιός εργάτη ορυχείων από το Ερζερούμ, κρεοπώλης, ψήστης, σεφ, ή ότι άλλο νομίζετε, που αποτελεί το Τουρκικό και όχι μόνο όνειρο. Πουλάει στην αλυσίδα των εστιατορίων του, όπου και υπάρχει λίστα αναμονής, καλοψημένο κρέας με φύλλα βρώσιμου χρυσού, σε τιμή κοσμήματος και όχι απλώς χρυσού (δεν αναφερόμαστε καν σε τιμή κρέατος). Σε εμάς είναι γνωστός από το εδώ κατάστημά του στη Μύκονο, όπου έστω και για ένα καπουτσίνο με τρίματα χρυσού βρώσιμου φύλλου, θα πρέπει να καταβάλεις το «συμβολικό» ποσό των 75 ευρώ.

Η όλη ιστορία δεν θα είχε και πολύ ενδιαφέρον, επειδή υπερεκτιμημένα καταστήματα υπάρχουν πολλά και παντού στον κόσμο, αν, μετά τα «θυρανοίξια» του νέου του εστιατορίου Salt Bae στο Knightsbridge στο Λονδίνο, δεν έκανε την εμφάνισή της νομότυπη φορολογική απόδειξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, που μία τετράδα Βρετανών φαίνεται να κατέβαλε το ποσό των 1.812,40 Βρετανικών Λιρών, ή κάτι παραπάνω από 2.000 ευρώ. Βέβαια, το υπερβολικό του πράγματος, που οικειοθελώς το δέχθηκαν, ήταν ότι πλήρωσαν στο συνολικό τίμημα, πέραν των κυρίων εδεσμάτων και συνοδευτικά, αλλά ειδικά, έδωσαν για τέσσερα red Bull το λογικότατο ποσό των 44 λιρών, ή 11 λίρες το ένα κουτάκι, όταν στο περίπτερο της ευρύτερης must περιοχής του Λονδίνου, το βρίσκεις λίγο πιο πάνω από μια λίρα.

Τελικά φταίει σε κάτι ο κ. Bae; Όχι κατά τη γνώμη μας, επειδή ξέροντας ο ίδιος τι είναι, τι προσφέρει, σε ποιους το προσφέρει και τι ζητάνε αυτοί που πληρώνουν, διατηρεί καταστήματα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου έναντι δέκα ευρώ, απολαμβάνεις καταπληκτικό χάμπουργκερ με πατάτες και συνοδευτικά, με θέα τον Βόσπορο. Συνεπώς, αν τα οικονομικά σου σε οδηγούν σε παράλογες για τους άλλους αλλά απολύτως λογικές θεωρήσεις για το πρόσωπό σου, ότι δηλαδή σου δίνει αξία η παρουσία σου σε παρόμοια καταστήματα και γενικά χώρους ιδιαίτερης προβολής στο Instagram, ανεβαίνουν δε οι «μετοχές» σου αν την μπριζόλα σου την αλάτισε ο αγκώνας του κ. Bae και αν θεωρείς ή νομίζεις ότι τρίματα βρώσιμου χρυσού αν και μάλλον δεν δίνουν καμιά ιδιαίτερη γεύση, προσδίδουν φωτογραφική ευμάρεια, πρέπει να πληρώσεις.

Από τις κοινωνικές αμετροέπειες κυρίως του καλοκαιριού, πρέπει να προσγειωθούμε στην πεζή και δύσκολη καθημερινότητα, με τη «δαμόκλειο σπάθη» του κορωνοϊού πάνω από τα κεφάλια μας, συνεπώς, η Εβδομάδα που πέρασε, ξεκινάει ως συνήθως για μεγάλο διάστημα τώρα, με «Τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού από 4 έως 11 Οκτωβρίου»: Δημοσιεύθηκε η απόφαση Αριθμ. Δ1α/ΓΠ. οικ. 60400/1-10-2021 με την οποία προσδιορίζονται τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00. Δείτε την απόφαση εδώ.

«Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών»: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις για πληρωμή ΕΝΦΙΑ, αύξηση αφορολόγητου για δωρεές και γονικές παροχές, μείωση ΦΠΑ σε υπηρεσίες και αγαθά, μείωση ΦΣΚ, παράταση αναστολής επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, μείωση τελών τηλεφωνίας. Δείτε το ψηφισθέν νομοσχέδιο εδώ.

«Παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τους δικαιούχους όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής»: Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την έκδοση σχετικών αποφάσεων (ΦΕΚ 4516/Β/30-9-2021, 4517/Β/30-9-2021, 4518/Β/30-9-2021, 4519/Β/30-9-2021 και 4556/Β/1-10-2021), προχωρεί σε νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, έως τις 15 Νοεμβρίου 2021, για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και του μέτρου της Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, καθώς και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο μέτρο της Επιδότησης Παγίων Δαπανών.

Προς διευκόλυνση της διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών, διευκρινίζεται ότι υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, ενώ τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το απαιτούμενο ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας. Στην περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης δεν βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, το πιστοποιητικό, εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, ενώ η σχετική αίτηση για την έκδοσή του δύναται να υποβάλλεται και μέσω του gov.gr.

Το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των επιχειρήσεων που έχουν ενισχυθεί στο πλαίσιο των ανωτέρω μέτρων, παρέχει επιπλέον χρόνο για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και ειδικότερα για την έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία Πρωτοδικεία, διευκολύνοντας παράλληλα τη διαδικασία αναζήτησης και έκδοσής τους.

«Νέα έντυπα για την απόδοση ΑΦΜ και τη μεταβολή ατομικών στοιχείων και για την έναρξη, μεταβολή, διακοπή εργασιών επιχείρησης»: Δημοσιεύθηκε η Α.1221/2021 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης Δ210 για την απόδοση ΑΦΜ και τη μεταβολή ατομικών στοιχείων και της δήλωσης Δ211 για την έναρξη, μεταβολή, διακοπή εργασιών επιχείρησης».

Αναλυτικά σύμφωνα με την απόφαση:

Διαδικασία υποβολής Δήλωσης Δ210

1. Η Δήλωση Δ210 απόδοσης ΑΦΜ και Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων, ενοποιεί τα μέχρι έκδοσης της παρούσας ισχύοντα έντυπα Μητρώου Μ1 και Μ7. Ο τύπος και το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής δήλωσης Δ210 έχει, όπως το σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται στο παράρτημα I της παρούσας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

2. Η δήλωση Δ210 είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην ενότητα του καταλόγου των εντύπων (https://www.aade.gr/polites/katalogosentypon). Η δήλωση δύναται να υποβληθεί είτε ψηφιακά, είτε σε έντυπη μορφή.

Υποβολή της δήλωσης ψηφιακά

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον επιθυμούν τη μεταβολή των ατομικών τους στοιχείων, επιλέγουν, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr), τη σχετική διαδικασία Μητρώου, λαμβάνουν το αρχείο της Δήλωσης Δ210, το συμπληρώνουν, το αποθηκεύουν και το επισυνάπτουν στην εφαρμογή των Αιτημάτων. Δεν απαιτείται υπογραφή της δήλωσης, καθόσον οι φορολογούμενοι έχουν ήδη ταυτοποιηθεί κατά την είσοδό τους στην εφαρμογή.

Υποβολή της δήλωσης σε έντυπη μορφή

Η Δήλωση Δ210 υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. από τα φυσικά πρόσωπα που αιτούνται την εγγραφή τους στο Φορολογικό Μητρώο.

Κατ’ εξαίρεση, η Δήλωση Δ210 υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. από τους φορολογούμενους που έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που δεν δύναται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής ψηφιακά.

Η υποβολή στις ανωτέρω περιπτώσεις γίνεται ως εξής:

Στην ενότητα του καταλόγου εντύπων της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι λαμβάνουν το αρχείο της δήλωσης Δ210, το συμπληρώνουν, είτε ηλεκτρονικά είτε χειρόγραφα, το εκτυπώνουν, το υπογράφουν και αποστέλλουν τη δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ σαρωμένη μέσω e-mail ή την καταθέτουν αυτοπροσώπως σε έντυπη μορφή.

Διαδικασία υποβολής Δήλωσης Δ211

1. Η Δήλωση Δ211 Έναρξης, Μεταβολής, Διακοπής Εργασιών Επιχείρησης ενοποιεί τα μέχρι έκδοσης της παρούσας ισχύοντα έντυπα Μητρώου Μ2 έως και Μ11. Ο τύπος και το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής δήλωσης Δ211 έχει, όπως το σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται στο παράρτημα II της παρούσας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

2. Η δήλωση Δ211 είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. www.aade.gr, στην ενότητα του καταλόγου των εντύπων https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikesypire sies/katalogos- entypon). Η δήλωση δύναται να υποβληθεί είτε ψηφιακά, είτε σε έντυπη μορφή.

Υποβολή της δήλωσης ψηφιακά

Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, καθώς και οι νομικές οντότητες, που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, επιλέγουν, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr), τη σχετική διαδικασία Μητρώου, λαμβάνουν το αρχείο της δήλωσης Δ211, το συμπληρώνουν, το αποθηκεύουν και το επισυνάπτουν στην εφαρμογή των Αιτημάτων. Δεν απαιτείται υπογραφή της δήλωσης, καθόσον οι φορολογούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί κατά την είσοδό τους στην εφαρμογή.

Υποβολή της δήλωσης σε έντυπη μορφή

Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που αιτούνται την εγγραφή τους στο Φορολογικό Μητρώο, υποβάλλουν τη δήλωση Δ211 σε έντυπη μορφή.

Κατ’ εξαίρεση, η δήλωση Δ211 υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ από τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που δεν δύναται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής ψηφιακά.

Η υποβολή στις ανωτέρω περιπτώσεις γίνεται ως εξής:

Στην ενότητα του καταλόγου εντύπων της ΑΑΔΕ τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες λαμβάνουν το αρχείο της δήλωσης Δ211, τη συμπληρώνουν, είτε ηλεκτρονικά είτε χειρόγραφα, την εκτυπώνουν, την υπογράφουν και την αποστέλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ σαρωμένη μέσω e-mail ή την καταθέτουν δια του νομίμου εκπροσώπου τους ή άλλου εξουσιοδοτημένου προς τούτο προσώπου σε έντυπη μορφή.

Έναρξη ισχύος, μεταβατικές διατάξεις

1. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου.

Ειδικά η αποστολή των δηλώσεων Δ210 και Δ211, μέχρι την πλήρη παραγωγική λειτουργία της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μόνο για τις ΔΟΥ που δεν έχουν ενταχθεί σε αυτήν.

2. Με την έναρξη της παρούσας παύουν να ισχύουν τα έντυπα Μ1 έως και Μ11, όπως αναφέρονται στην υπό στοιχεία Α.Υ.Ο.1027319/677/0006Β/16.3.1998 απόφαση Υπουργού Οικονομικών «Τύπος και περιεχόμενο των χρησιμοποιούμενων από τη ΔΟΥ Μοσχάτου εντύπων στο Υποσύστημα "Μητρώου" του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Φορολογίας (Ο.Π.Σ.Φ. TAXIS)».

«Καταβολή μειωμένων κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης από μητέρες-μισθωτές ασφαλισμένες κατά τον χρόνο αδείας με αποδοχές»: Δημοσιεύθηκε το με Αρ. Πρ.: 384846/1-10-2021 γενικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ σχετικά με την καταβολή μειωμένων κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης από μητέρες – μισθωτές ασφαλισμένες κατά τον χρόνο αδείας με αποδοχές.

Όπως είναι γνωστό με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 141 του Ν. 3655/2008 , προβλέπεται η καταβολή μειωμένων κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης από γυναίκες ασφαλισμένες σε πρώην φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του πρώην Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (σήμερα Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), κατά το δωδεκάμηνο απασχόλησης που ακολουθεί το μήνα του τοκετού ή κατά το δωδεκάμηνο που έπεται της λήξης της επιδότησης λόγω λοχείας.

Με τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ.10 , 39 παρ.15 και 40 παρ.9 του Ν.4387/2016 , όπως αντικαταστάθηκαν από τα άρθρα 34 , 35 και 36 του Ν.4670/2020 αντίστοιχα, οι διατάξεις του άρθρου 141 παρ.2 του Ν.3655/2008 εφαρμόζονται και μετά την 01/01/2020.

Σύμφωνα με τις αριθ.15/2010 και 48/2010 εγκύκλιες οδηγίες τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η καταβολή μειωμένων εισφορών από ασφαλισμένες – μητέρες με μισθωτή απασχόληση συντρέχει εφόσον αφορά χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης της ασφαλισμένης. Για κάθε άλλο χρονικό διάστημα απουσίας από την εργασία της δικαιούχου μητέρας, για οποιοδήποτε λόγο (πχ κανονική άδεια, εξαμηνιαία ειδική άδεια μητρότητας, ισόχρονο προς το μειωμένο ωράριο άδειας φροντίδας παιδιού κλπ.) δεν καταβάλλονται μειωμένες εισφορές.

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Με το υπ. αριθμ. πρωτ. Δ.15/Δ΄/47752/1840/29-1-2021 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προκειμένου να υπάρξει ενιαία εφαρμογή του άρθρου 141 παρ. 2 του ν. 3655/2008, αποσαφηνίστηκε ότι ως διάστημα απασχόλησης, θεωρείται και ο χρόνος λήψης άδειας για οποιαδήποτε αιτία με αποδοχές (π.χ. κανονική άδεια, ισόχρονη άδεια προς το μειωμένο ωράριο εργασίας για την φροντίδα του παιδιού, ειδική άδεια του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 για την προστασία της μητρότητας κ.λπ.) και συνεπώς κατά το διάστημα αυτό οι γυναίκες ασφαλισμένες δικαιούνται, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, τροποποιούνται οι υπ΄αριθ.15/2010 &48/2010 εγκύκλιοι του τ. Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. Οι γυναίκες ασφαλισμένες δικαιούνται κατά το διάστημα που λαμβάνουν άδεια για οποιαδήποτε αιτία με αποδοχές, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

«ΕΛΤΕ: Έκδοση Κανονιστικής Πράξης με στόχο την παροχή καθοδήγησης για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή από τους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές και τις Ελεγκτικές Εταιρείες των διατάξεων του ν. 4557/2018»: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του ν.4557/2018, ενέκρινε την Κανονιστική Πράξη 001/29.09.2021, σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΞΧ/ΧΤ).

Η Κανονιστική Πράξη 001/2021 εφαρμόζεται από τους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές και τις Ελεγκτικές Εταιρείες, συμπληρωματικά στις διατάξεις του ν. 4557/2018 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ)», όπως ισχύει.

«Τρόπος καταβολής του ΦΠΑ στο δημόσιο από το λήπτη των αγαθών και υπηρεσιών - Κατάργηση υποχρεώσεων εμπορικών τραπεζών για την έγκριση συναλλάγματος»: Με την Α.1216/2021 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ τροποποιείται η υπό στοιχεία 1002414/204/25/0014/ΠΟΛ. 1005/1993 απόφασης Υπουργού Οικονομικών «Τρόπος καταβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας στο δημόσιο από το λήπτη των αγαθών και υπηρεσιών» και πιο συγκεκριμένα καταργείται το άρθρο 4 και οι με το άρθρο αυτό θεσπισθείσες υποχρεώσεις εμπορικών τραπεζών για την έγκριση συναλλάγματος.

«Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021»: Με την με Αριθμ. 74831/5-10-2021 ΚΥΑ καθορίζεται το πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου Αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021

«e-Λιανικό: Αλλαγές στην καταβολή επιχορήγησης, την εξόφληση δαπανών, τις υποχρεώσεις δικαιούχων κατά την υλοποίηση και τα δικαιολογητικά»: Δημοσιεύθηκε η πρώτη (1η) τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων στη Δράση «e-λιανικό - Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος» (Β κύκλος) του ΕΠΑνΕΚ. Η τροποποίηση περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με την καταβολή επιχορήγησης, την εξόφληση δαπανών του επενδυτικού σχεδίου, τις υποχρεώσεις δικαιούχων κατά την υλοποίηση της πράξης και τα δικαιολογητικά συμμετοχής και υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, τα οποία επισυνάπτονται ηλεκτρονικά.

Η Δράση στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους και να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

«Τέλος τα επιπλέον μέτρα στις κόκκινες περιοχές - Οι ανακοινώσεις αναφορικά με την πανδημία από το Υπουργείο Υγείας»: Ανακοινώσεις αναφορικά με την πανδημία από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύουν για τις προσεχείς 15 ημέρες.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβάλλονται επιπλέον μέτρα στις κόκκινες περιοχές, δηλαδή δεν υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, ούτε το μέτρο απαγόρευσης της μουσικής στην ψυχαγωγία και η εστίαση.

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι στους αμιγείς χώρους εμβολιασμένων σε εστίαση και ψυχαγωγία δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός και θα τηρούνται μόνο τα μέτρα αντισηψίας. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα και μάσκα και ατομική προστασία. Οι περιορισμοί στους μικτούς χώρους ισχύουν ως έχουν.

«ΕΡΓΑΝΗ: Εγχειρίδιο Χρήσης για την επιχείρηση/εργοδότη»: Εγχειρίδιο χρήσης του ΠΣ Εργάνη όπου παρέχονται γενικές πληροφορίες και σημαντικές οδηγίες χρήσης για την επιχείρηση/εργοδότη, ενδεικτικά αναφέρεται σε οδηγίες πρόσβασης και υποβολών, στα στοιχεία του Μητρώου, διαλειτουργικότητας με τον e-ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ, στις ομαδικές υποβολές, στην ομαδική διαγραφή προσωρινών εντύπων στοιχείων, στην ανεξάρτητη εφαρμογή για την δημιουργία απλού *xml για το Ε4 πίνακα προσωπικού κ.α. Δείτε το εγχειρίδιο εδώ.

Παρασκευή σήμερα, σχεδόν χειμώνας αν και ακόμα στο φθινόπωρο στο σύνολο σχεδόν της χώρας και πλέον των άλλων, είμαστε αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση. Φυσικά ήδη την είδαμε να εμφανίζεται με τη μορφή αύξησης των τιμών κυρίως στα βασικά προϊόντα, αλλά ο χειμώνας απαιτεί θέρμανση και στη Βόρεια Ελλάδα πολλή θέρμανση, κάτι που για το μέσο νοικοκυριό, κοστίζει εξωφρενικά μεγάλο ποσό και τελικά μειώνει την ποιότητα της ζωής του. Ζώντας εδώ και αρκετά πλέον χρόνια σε ένα κύκλο αέναων προβλημάτων (οικονομικά, πολιτικά, ενεργειακά, πανδημικά), αρχίζουμε να αντιδρούμε παθητικά, θεωρώντας πως έτσι είναι η ζωή μας.

Σε μια εβδομάδα όπου κυριάρχησε η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, τα μεγάλα θέματα της πανδημίας και της ακρίβειας «έπαιξαν» κάπως στο παρασκήνιο, μόνο που είναι εδώ και δεν ξέρουμε ακόμα για πόσο θα είναι εδώ.

Πάντως, παρά το βροχερό και κρύο Σαββατοκύριακο που έρχεται, με την «απελευθέρωση» του εμβολιασμένου και τον «λαϊκό φραπέ» να παίρνει την ανιούσα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ψήγματα ψυχικής και σωματικής γαλήνης και ξεκούρασης. Προσέχετε τους εαυτούς σας και αυτούς που αγαπάτε, για να είμαστε όλοι γεροί για τα καλύτερα που πάντοτε περιμένουμε. Καλό Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα