29/09/21 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

Αίτημα Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για δυνατότητα διόρθωσης επιμερισμού των ποσών σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στην πλατφόρμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών και για παράταση υποβολής Πιστοπ. Φερεγγυότητας

Επιστολή με Θέμα: Αίτημα για τη δυνατότητα διόρθωσης επιμερισμού των ποσών σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στην πλατφόρμα για το Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών και για παράταση υποβολής του Πιστοποιητικού Φερεγγυότητας, απέστειλε η ΠΟΦΕΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί και κε Διοικητά

Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να φέρουμε στην προσοχή σας ένα πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με τον επιμερισμό των ποσών σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στην πλατφόρμα για το Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών και για το οποίο έχει έρθει πλήθος αναφορών στην Ομοσπονδία μας.

Οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι διαρκώς μεταβαλλόμενες, ενώ ο επιμερισμός των ποσών ανάμεσα στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις «κλειδώνει» με την αρχική υποβολή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χρήματα που έχουν προβλεφθεί και εγκριθεί, να μένουν ουσιαστικά αχρησιμοποίητα, λόγω των ευμετάβλητων συνθηκών (π.χ. ποσά που έχουν επιμεριστεί για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων, να πάνε «χαμένα», ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη έκτακτων ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

Η δέσμευση σας στην επιτυχία του Προγράμματος Επιδότησης Πάγιων Δαπανών και η διόρθωση οποιωνδήποτε αδικιών έχουν παρατηρηθεί, είναι αποδεδειγμένη και αδιαμφισβήτητη, με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις υποβολής των αιτήσεων με τις ΚΥΑ Αρ. ΓΔΟΥ 824/2021, Αρ. 825/2021 και Αρ. 880/2021, καθώς και με το από 5/8/21 Δελτίο Τύπου της ΑΑΔΕ για την υπαγωγή 800 επιχειρήσεων στην επιδότηση, οι αιτήσεις των οποίων είχαν απορριφθεί αρχικά.

Για αυτούς του λόγους λοιπόν θεωρούμε πως θα δείτε θετικά το αίτημα της Ομοσπονδίας μας, και όλων των επαγγελματικών φορέων, να επιτραπεί η διόρθωση του επιμερισμού του ποσού επιδότησης των πάγιων δαπανών ανάμεσα στις φορολογικές και τις ασφαλιστικές οφειλές, χωρίς αλλαγή του αρχικού ποσού επιδότησης, ώστε καμία επιχείρηση να μην χάσει χρήματα που δικαιούται, και τα οποία ενώ έχουν προβλεφθεί, ουσιαστικά δεν θα χρησιμοποιηθούν εσφαλμένα.

Εφόσον δεν είναι εφικτή αυτή η διόρθωση για δημοσιονομικούς λόγους, τότε παρακαλούμε να παραταθεί η δυνατότητα συμψηφισμού αυτών των ποσών και για το επόμενο έτος (2022).

Τέλος, θα θέλαμε να προσθέσουμε πως θεωρούμε απαραίτητη την παράταση υποβολής του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας για τις επιχειρήσεις που έλαβαν στήριξη στο πλαίσιο της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως την 31/12/2021 και για τις οποίες δεν υπάρχει εσωτερική αυτόματη αναζήτηση από τη διαδικτυακή πύλη Solon. Στα πλαίσια διευκόλυνσης και απλοποίησης της διαδικασίας, ειδικά για τις περιοχές όπου δεν αναζητείται αυτεπαγγέλτως, να γίνεται δεκτό ένα πιστοποιητικό για όλες τις περιπτώσεις Επιστρεπτέας Προκαταβολής και να μην απαιτούνται εφτά διαφορετικές υποβολές για κάθε επιστρεπτέα ξεχωριστά. Παράλληλα θα πρέπει να θεωρηθεί έγκυρο κάθε πιστοποιητικό που εκδόθηκε χωρίς να θεωρηθεί κάποιο λήξαν και να απαιτηθεί η επανέκδοση του.

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Εcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΠΟΦΕΕ, Επιδότηση παγίων δαπανών, Πιστοποιητικό Φερεγγυότητας