13/09/21 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Επιχειρηματικά

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου και νέα κίνητρα σε επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κατά την παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), διοργάνωσε ζωντανή συζήτηση για τον ρόλο των αναπτυξιακών τραπεζών στην ανάκαμψη της οικονομίαςμε σημαντικές ανακοινώσεις.

Παρουσία υπουργών, θεσμικών παραγόντων και εκπροσώπων της ελληνικής αγοράς συζητήθηκε η σημασία, αλλά κυρίως η συμβολή των αναπτυξιακών τραπεζών και συγκεκριμένα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε κρίσιμες περιόδους όπως η παρατεταμένη περίοδος της πανδημίας.

Αναλύθηκαν τα προβλήματα της αγοράς και οι τρόποιαντιμετώπισής μέσω υφιστάμενων και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές και τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, ανακοίνωσε πως με χρήση πόρων και της EIB σχεδιάζεται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα δώσει χρηματοδοτικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

• Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, μαζί με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, ανακοίνωσαν ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου.

Η διαδικασία για τη λειτουργία του πρώτου Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων ολοκληρώθηκε και θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα. [Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν αύριο.]

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ευχαριστώντας την κα. Χατζηπέτρου τόνισε:

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ένα παράδειγμα μεγάλης επιτυχίας, γιατί στηρίζει την πραγματική οικονομία. Η αναθεώρηση του στόχου του ελληνικού ΑΕΠ έχει προκαλέσει παγκόσμια εντύπωση, καθόσον το 5,9% μας τοποθετεί αυτόματα σε μία από τις πρώτες χώρες ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2021, ενώ ενίσχυσε τη δυνατότητα να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό το μέρισμα συλλογικής επιτυχίας, με στοχευμένα μέτρα προς όλη την κοινωνία και προς όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα λοιπόν έχει παίξει το δικό της ρόλο σε αυτήν την ελληνική επιτυχία. Θα ακολουθήσουν και άλλα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης υποστήριξε:

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ένας αναπτυξιακός οργανισμός που δρα και αντικυκλικά, βοηθάει δηλαδή την αγορά όπου χρειάζεται περισσότερη επιχειρηματικότητα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τράπεζα, ώστε στο μέλλον να μπορέσει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ο Επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο,Γιάννης Καλτσάς, επεσήμανε:

«Οι αναπτυξιακές τράπεζες, όπως και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, διαδραματίζουν καίριο ρόλο για τη διατήρηση θεσμικής μνήμης που διευκολύνει τη λειτουργία και δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κράτους».

Ο Πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ανέφερε:

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συμβάλλει στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού υποδείγματος και στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Θέτει τις βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας με βιώσιμα κριτήρια, αφού αποτελεί πλέον σημαντικό τμήμα της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε:

«Στις σημερινές συνθήκες μειωμένης ρευστότητας και χρηματοδότησης, το εθνικό πλάνο πρέπει να αξιοποιήσει τον μηχανισμό με βελτιωμένα και νέα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία, έχει ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη μέσω των προγραμμάτων εγγύησης και συγχρηματοδότησης. Ο αντίκτυπος των νέων προγραμμάτων που παρείχε ήταν αξιοσημείωτοςcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Χρηματοδοτικό εργαλείο