10/07/21 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή προς την ΑΑΔΕ/ΓΓΠΣ Θέμα: Η μη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τα οποία καλούμε να διορθώσετε.

κ. Διοικητά με απόφαση σας δεν είναι δυνατή η διόρθωση των υποβολών των Φορολογικών Δηλώσεων των Φυσικών Προσώπων (τροποποιητική δήλωση) στο πρώτο ή και τον δεύτερο μήνα από την έναρξη της διαδικασίας των υποβολών. Πρακτική που την εφαρμόζεται και σε προγενέστερα έτη.


Η κατάσταση που δημιουργείται απ΄ αυτήν σας την απόφαση οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα κ Πιτσιλή, αφού όταν κάποιος λογιστής κάνει κάποιο μικρό λάθος στην υποβολή μιας δήλωσης ή αν ο ίδιος ο φορολογούμενος μετέφερε λάθος στοιχεία στον λογιστή τότε, η δήλωση που έχει υποβληθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί μέχρι ν’ ανοίξει το σύστημα των τροποποιητικών. Για ποιόν λόγο δεν δίδεται το δικαίωμα της άμεσης διόρθωσης (μετά από 1-2 ημέρες) ενός λάθους;

Αν τώρα στην αντίληψή σας έχετε διαμορφώσει ότι δεν είναι πρόβλημα να καθυστερήσει μια διόρθωση μιας δήλωσης 1-2 μήνες τότε θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ώστε να γνωρίζεται τα εξής:

Κ. Διοικητά οι πολίτες που προστρέχουν πρώτοι στην υποβολή των δηλώσεων (και ελπίζω να κατανοείται πως τούτο είναι φυσιολογικό) είναι εκείνοι που έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης και προσπαθούν να ανανεώσουν τα προνοϊακά τους επιδόματα. Με δεδομένο ότι ανανέωση τους αυτή απαιτεί την υποβολή της φετινής δήλωσης εισοδήματος αν κάποιος από αυτούς κάνει κάποιο λάθος στην υποβολή, ιδίως στα στοιχεία κατοικίας ή στον αρ παροχής ΔΕΗ κτλ (που επηρεάζουν την λήψη των επιδομάτων) τότε μπλοκάρεται ολόκληρη η διαδικασία λήψης τους και περιμένουν ν’ ανοίξει το σύστημα των τροποποιητικών δηλώσεων για να μπορούν να προβούν στις σχετικές διορθώσεις !

Είμαστε σίγουροι κ Πιτσιλή ότι θα συμφωνείται πως δεν είναι σωστό να καθυστερούν εξ αιτίας αυτής της ανούσιας καθυστέρησης ανοίγματος του συστήματος των τροποποιητικών δηλώσεων οι λήψεις των επιδομάτων αυτών των πολιτών που έτυχε να βρίσκονται σε μια τόσο δυσχερή οικονομική κατάσταση. Δεν μπορεί ένα λάθος εκ παραδρομής (δεν παίζει ρόλο αν είναι από λογιστή ή φορολογούμενο) να καθυστερεί χρήματα σε πολίτες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη που είναι για αυτούς ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η διόρθωση ενός λάθους τέτοιων περιπτώσεων μπορεί να είναι επί ποινής.

Παρακαλούμε για την άμεση απόδοση του δικαιώματος τροποποίησης των φετινών Φορολογικών Δηλώσεων ώστε να λυθούν τα προαναφερόμενα προβλήματα.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Λογιστής > Σύλλογος Λογιστών - Φοροτεχνικών Ν. Χανίων, Λογιστής > Λογιστές-φοροτεχνικοί