28/04/21 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Το ΕΛΙΝΥΑΕ συμμετέχει και υποστηρίζει επιστημονικά και εκπαιδευτικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις

H 28η Απριλίου, ημέρα που έχει οριστεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία στόχο έχει να προωθήσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας - ΕΛΙΝΥΑΕ, ως κύριος φορέας συγκέντρωσης και διάχυσης γνώσης για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία (ΕΑΥ) στην Ελλάδα, συμμετέχει ανοίγοντας για μια ακόμη φορά τον διάλογο που διαμορφώνει το ILO σχετικά με την πανδημία της Covid-19, υποστηρίζοντας με το έργο του, εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Φέτος, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αναδεικνύει ως προτεραιότητα και επιτακτική ανάγκη το ζήτημα της ύπαρξης ισχυρών και ανθεκτικών εθνικών συστημάτων και πολιτικών, ικανών να ενσωματωθούν στην αντιμετώπιση τόσο της τρέχουσας κρίσης όσο και μελλοντικών.

Προκειμένου να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα ΕΑΥ, δίνεται έμφαση σε όλα τα πεδία που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα περιλαμβάνει την εθνική πολιτική για την ΕΑΥ, το ρυθμιστικό και το θεσμικό πλαίσιο, τις υπηρεσίες επαγγελματικής υγείας, τις πληροφορίες, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και την κατάρτιση σχετικά με την ΕΑΥ, τη συλλογή δεδομένων και την έρευνα, καθώς και την ενίσχυση των συστημάτων διαχείρισης της ΕΑΥ σε επίπεδο επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων μηχανισμών στήριξής της στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την άτυπη οικονομία.

Η κ. Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, δήλωσε για την Ημέρα: “Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία αποτελεί ημέρα μνήμης, απολογισμού και σχεδιασμού. Είναι ημέρα μνήμης καθώς τιμούμε και θυμόμαστε τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων σε όλον τον κόσμο. Συνάμα, όμως αποτελεί και ημέρα απολογισμού των δράσεων και των ενεργειών που κάναμε για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια και, τέλος, συνδέεται αναντίρρητα με τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση νέων στόχων”.

Η πανδημία έφερε τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και τον γενικό πληθυσμό αντιμέτωπους με πρωτοφανείς προκλήσεις, καθώς και με τις επιπτώσεις που αυτή δημιούργησε στον κόσμο της εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό οι φορείς της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να αντιμετωπίζουν τους νέους κινδύνους για τους εργαζομένους.

Τα τελευταία 29 χρόνια, το ΕΛΙΝΥΑΕ ενώνει εργαζόμενους και εργοδότες, παρέχοντας υπηρεσίες στα θέματα έρευνας, πληροφόρησης, ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης και εκπαίδευσης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στα θέματα ΕΑΥ και επενδύοντας σε κάθε επιστημονική και εξειδικευμένη γνώση, που μπορεί να θωρακίσει το δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία υπενθυμίζει τη βασική αρχή μας: Όλοι μαζί, εργαζόμαστε, για έναν κοινό στόχο που συνδέεται με το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της Υγείας για όλους, όπως διατυπώνεται και στους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το ΕΛΙΝΥΑΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, δίνει χώρο στη συζήτηση, τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο, φιλοξενώντας στις σελίδες του περιοδικού του ΥΓΙΕΙΝΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ συνέντευξη με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και την Dr Manal Azzi, Coordinator of the World Day for Safety and Health at Work στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).


Όλες οι πληροφορίες και υλικό για την Ημέρα εδώ

Διαβάστε το περιοδικό με τις συνεντεύξεις εδώcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΛΙΝΥΑΕ