02/04/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Καλή Εβδομάδα και Καλό μήνα. Δεύτερος μήνας της Άνοιξης ο Απρίλης, η ημέρα «μεγάλωσε» από την Κυριακή που μας πέρασε, μπορεί δε να αποφασισθεί ώστε να μην ξαναλλάξει η ώρα μέσα στο χρόνο, κάτι που προσωπικά μας αρέσει επειδή το πρωί, μέρα – νύχτα η νύστα τα καλύπτει όλα, εκείνη όμως η νύχτα στις πέντε η ώρα το απόγευμα, ειδικά με τις παρούσες συνθήκες πανδημίας, δεν φέρνει και πολλές αισιόδοξες σκέψεις. Από το φορολογικό και όχι μόνο τοπίο (δεδομένης της εμπλοκής πλήθους υπηρεσιών και υπόχρεων), οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, οι οποίες και υποβλήθηκαν έως την τελευταία ημέρα του Μάρτη. Χρήσιμες συμβουλές. «Πόθεν Έσχες». Με το να δηλώσεις το «έσχες» δεν σώζεις το «Πόθεν», μάλλον το ακουμπάς ιδιαίτερα περισσότερο. Η απλοϊκή σκέψη «μου τα άφησε ο παππούς μου που απεβίωσε πέρσι», δεν βοηθάει αλλά περιπλέκει τα πράγματα, διότι, αν ο παππούς ήταν συνταξιούχος του ΟΓΑ και για κάποιον περίεργο λόγο είχε καλό τραπεζικό κομπόδεμα το οποίο φυσικά δεν δικαιολογείτο από την υπέρογκη σύνταξη του ΟΓΑ, εσείς, δηλώνοντας τα χρήματα στο «Έσχες», ασφαλώς και χρίζεστε κληρονόμος έστω και αν ο παππούς δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Το καλό σενάριο είναι να μην συμβεί τίποτα, έτσι από τύχη και γραφειοκρατία, οπότε θα αισθανθείτε δικαιωμένος για τις εκτενείς γνώσεις σας επί του θέματος. Το κακό σενάριο είναι η «ανασκολόπιση» των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του παππού, το εμφανές συμπέρασμα ότι ο παππούς δεν είχε ούτε για τσιγάρα και συνεπώς, θα κληθείτε να δικαιολογήσετε από που στην ευχή είχε τα χρήματα τα οποία, πραγματικά ή θεωρητικά, σας άφησε. Δεδομένου ότι αυτό δεν αποδεικνύεται και δηλώνοντας τα υποτιθέμενα ή μη χρήματα ως «έσχες», θα κληθείτε, ως καθολικός διάδοχος υποχρεώσεων του παππού, να πληρώσετε αυτά που θα του προκύψουν, να είναι καλά εκεί που είναι, από τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Υπάρχει και χειρότερο σενάριο, τα χρήματα να υπήρχαν πράγματι σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό, δικό σας και του παππού, συνεπώς να πρέπει να δώσετε εξηγήσεις πως την 27η Μαρτίου του 2015, ο παππούς ή εσείς ως συνδικαιούχος κατέθεσε 7.000€, όταν τόσα δεν είχε δει στη ζωή του. Ως συμπέρασμα, αφήνοντας τις δεύτερες σκέψεις σε εσάς, δεν είναι όλοι για σύνθετες λύσεις. Τέλος, κάτι που αποτέλεσε και έναυσμα για την εκτεταμένη εισαγωγή επί του θέματος, οι δεκάδες ερωτήσεις που καταφθάνουν στην υπηρεσία KOMVOS με το κλασικό ερώτημα «αν δηλώσω ότι θανών συγγενής μου κατά το 2020 μου άφησε σε μετρητά έστω 100.000 ευρώ, τα οποία και δηλώσω στη δήλωση «Πόθεν Έσχες» την οποία υποχρεούμαι να υποβάλω, μπορώ να χρησιμοποιήσω το ποσό αυτό για κάλυψη τεκμηρίου;». Η απάντηση είναι όχι, καμία σχέση δεν έχουν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τελικά, οι 100.000 ευρώ θα καταστούν μπούμερανγκ το οποίο επιστρέφοντας κάθε τόσο εν είδη πρόσκλησης από κάποια αρμόδια υπηρεσία, θα μας υπενθυμίζει το ότι την Αμερική την ανακάλυψε κάποιος άλλος πριν από εμάς.

Σε κάθε περίπτωση, αν το ανωτέρω εισαγωγικό κείμενο σας θορύβησε και έχετε υποβάλει αρχική δήλωση τη στιγμή που διαβάζετε τη στήλη, διευκρινίζεται ότι «όσοι οριστικοποιήσουν τη Δήλωσή τους μέχρι 31/03/2021, έχουν τη δυνατότητα (εφόσον απαιτείται) για έναν ακόμα μήνα, δηλαδή μέχρι την 30/04/2021, σε υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.». Θα σας ζητηθεί φυσικά η καταβολή παραβόλου, αλλά τι να συζητάμε τώρα…

«Υπ. Οικονομικών: Τα μέτρα στήριξης για τον μήνα Απρίλιο»: Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα μέτρα για τον μήνα Απρίλιο, λέγοντας τα εξής:

1ον. Για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών.

Η δόση μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, για τον μήνα Απρίλιο, θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.

2ον. Οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Απρίλιο.

Για τους ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και 60% αντίστοιχα του μισθώματος.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Για τον μήνα Απρίλιο, θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.

Ειδικά για τον Απρίλιο, συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%.

3ον. Δρομολογούμε, υπό προϋποθέσεις, την καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του 2ου δεκαήμερου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η/1/2021, θα διενεργηθεί προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

 • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

 • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

 • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.

 • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

 • Και τέλος, να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, θα θεσπισθεί πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

Υπενθυμίζεται ότι με τις σημαντικές πληρωμές της προηγούμενης εβδομάδας, ο συνολικός αριθμός συμψηφισμών και αποζημιώσεων διαμορφώνεται περίπου στις 971.000, και το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, άνοιξε, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 19 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

4ον. Αναστέλλονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή) κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη – σε κάθε αξιόγραφο – ημερομηνία, για προθεσμίες που λήγουν έως τις 30 Απριλίου 2021.

Αντίστοιχα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. για τους κομιστές αξιογράφων, βάσει κριτηρίων.

5ον. Υπενθυμίζεται ότι, με αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί:

 • Μετατίθεται, για την 1η/7/2021, η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – MyDATA.

 • Τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι την 31η/10/2021.

 • Η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ 2020 παρατείνεται, μέχρι την 17η/5/2021, και η διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών παρατείνεται, μέχρι την 18η/6/2021.

 • Η απόσυρση και αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών παρατείνεται, μέχρι την 30ή/6/2021.

Συμπερασματικά, με τις ανωτέρω παρεμβάσεις, αποδεικνύουμε, για άλλη μια φορά, ότι αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, και παρεμβαίνουμε έγκαιρα και στοχευόμενα, με δραστικά, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα.

«Νέο πρόγραμμα στήριξης προς επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες του κορωνοϊού με σ/ν»: Με το μέρος Β΄ του πολυνομοσχεδίου και συγκεκριμένα με τα άρθρα 57-62 θεσπίζεται πρόγραμμα στήριξης προς επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες του κορωνοϊού, με τη μορφή συνεισφοράς του Δημοσίου για την αποπληρωμή των επιχειρηματικών δανείων. Ειδικότερα:

α. Προβλέπεται, για χρονικό διάστημα έως οκτώ (8) μήνες, η επιδότηση μέρους των μηνιαίων δόσεων δανείων, των πληττόμενων επιχειρήσεων με πεδίο εφαρμογής τις οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενεργών νομικών προσώπων και φυσικών προσώπων, ελεύθερων ή επιτηδευματιών ή εταίρων.

β. Καθορίζονται:

· οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας,

· η διαδικασία υποβολής, έγκρισης και διαχείρισης των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα, η οποία διεξάγεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας,

· συγκεκριμένα κριτήρια, διαδικασίες και προθεσμίες για την καταβολή της συνεισφοράς του Δημοσίου, που διαφοροποιούνται, ανάλογα με την κατάσταση της επιλέξιμης οφειλής (εξυπηρετούμενη ή μη).

Με το άρθρο 63 καθορίζεται η διαδικασία καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου και συγκεκριμένα:

α. Δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας του οφειλέτη, για την έγκριση και καταβολή αυτής.

β. Καταβάλλεται σε μηνιαία βάση στους ειδικούς και ακατάσχετους λογαριασμούς εξυπηρέτησης των οφειλών που έχουν αποσταλεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται.

Η εν λόγω συνεισφορά είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

γ. Παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησής της από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών. Με κ.υ.α. μπορεί να ρυθμίζεται η διαδικασία για τη χρηματοδότηση και την καταβολή της συνεισφοράς από το Π.Δ.Ε. ή και από το Ε.Σ.Π.Α.

Με τα άρθρα 64 – 66 προσδιορίζεται ανά περίπτωση, το ύψος της συνεισφοράς του Δημοσίου σε ποσοστό επί της μηνιαίας δόσης, υπό την επιφύλαξη της μη υπέρβασης των αναφερόμενων ορίων και καθορίζονται οι υποχρεώσεις του οφειλέτη, τόσο καθ' όλη τη διάρκεια της καταβολής συνεισφοράς του Δημοσίου όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτής καθώς και οι περιπτώσεις διακοπής της εν λόγω συνεισφοράς.

Με τα άρθρα 67-70 ορίζεται ότι:

α. Σε περίπτωση έκπτωσης του οφειλέτη από τη συνεισφορά του Δημοσίου, αφενός αναζητούνται και καταλογίζονται σε βάρος του τα καταβληθέντα ποσά αφετέρου επιστρέφονται εντόκως, από την ημερομηνία καταβολής τους και έως την επιστροφή τους, με το οριζόμενο κατά περίπτωση επιτόκιο.

β. Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με: i) τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, για την τήρηση των προϋποθέσεων και υποχρεώσεων στο πλαίσιο εφαρμογής των προαναφερόμενων διατάξεων, ii) το καθεστώς διαφάνειας βάσει του οποίου χορηγούνται οι σχετικές ενισχύσεις κ.λπ.

«Παράταση διάρκειας Επαγγελματικών Μισθώσεων για τις κλειστές επιχειρήσεις με διάταξη στο νέο πολυνομοσχέδιο»: Στο άρθρο 101 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία δίνεται δυνατότητα παράτασης για διάστημα ίσο με τον χρόνο αναστολής της οικονομικής τους δραστηριότητας, της διάρκειας των επαγγελματικών μισθώσεων των επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. Η εν λόγω παράταση εφαρμόζεται αναδρομικά για το διάστημα από τις 14-3-2020 και μετά, καταλαμβάνει δε όλες τις ενεργές μισθώσεις καθώς και τις μισθώσεις που έληξαν μετά από τις 7-11-2020 και μέχρι την έναρξη ισχύος των προτεινομένων ρυθμίσεων.

Η παράταση της διάρκειας της μίσθωσης γίνεται από τον μισθωτή, εφόσον το επιθυμεί, με έγγραφη δήλωση του προς τον εκμισθωτή εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του νόμου και καθίσταται υποχρεωτική για τον εκμισθωτή και με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο υποβολής της παραπάνω δήλωσης, δεν οφείλει κανενός είδους μίσθωμα προς τον εκμισθωτή.

«Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων και παράταση καταβολής οφειλών για τους κομιστές»: Στο Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνονται διατάξεις που προβλέπουν αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων και ρυθμίσεις για την παροχή ευεργετήματος μη καταχώρισης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς.

Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 71:

α. Αναστέλλονται από 1-4-2021 μέχρι τις 30-4-2021, για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) των επιχειρήσεων που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενου από τις εν λόγω επιχειρήσεις αξιογράφων, κατά τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία που αναγράφεται σε κάθε αξιόγραφο, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα,

β. Παρατείνονται μέχρι και τις 31-7-2021 οι προθεσμίες καταβολής:

 • των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών (λήγουν ή έληξαν από 1-3-2021 μέχρι 31-3-2021) από δηλώσεις Φ.Π.Α., με ποσό φόρου προς καταβολή,

 • Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α., με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η-3-2021 και την 30η-4-2021, για τους οριζόμενους κομιστές αξιόγραφων.

Το νομοσχέδιο μετά την ψήφισή του δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό Ν.4790/2021.

«Με e-δικαιολογητικά η πληρωμή των δαπανών του Δημοσίου»: Με e-δικαιολογητικά πραγματοποιείται πλέον η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών των περισσότερων φορέων του Δημοσίου. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) του Υπουργείου Οικονομικών, ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία τη νέα εφαρμογή «Ηλεκτρονική Διακίνηση Δικαιολογητικών Δαπανών» (ΗΔΔ), με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των δαπανών των φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης και των Περιφερειακών Υπηρεσιών της.

Με τη διαδικασία αυτή, όλα τα δικαιολογητικά της δαπάνης (τιμολόγια, συμβάσεις, προσφορές κ.λπ.) αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή και σε ενιαίο φάκελο για κάθε δαπάνη ξεχωριστά. Δημιουργείται, δηλαδή, από την κάθε αρμόδια Κεντρική ή Περιφερειακή Υπηρεσία ηλεκτρονικός φάκελος. Εκεί εισάγονται κι αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, τα οποία φέρουν ψηφιακή υπογραφή ή είναι ψηφιοποιημένα έγγραφα που υπογράφονται ψηφιακά από τον πιστοποιημένο υπάλληλο/χρήστη του συστήματος. Στη συνέχεια, ο φάκελος υποβάλλεται μέσω του νέου συστήματος ΗΔΔ στην αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία προς έλεγχο, εκκαθάριση και πληρωμή της συγκεκριμένης δαπάνης, μέσω κατάλληλης διεπαφής που έχει αναπτυχθεί με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής (Ο.Π.Σ.Δ.Π.).

«ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η εφαρμογή για τη δήλωση Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) έτους 2021»: Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για τη δήλωση Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) έτους 2021.

Από αυτήν την εφαρμογή μπορείτε να υποβάλετε/να δείτε δηλώσεις Ειδικού Φόρου Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) Νομικών Προσώπων.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι την 20η Μαΐου του έτους φορολογίας.

«Παράταση προθεσμιών εξέτασης αιτήσεων εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών»: Με την με Αριθμ. 37414 ΕΞ 2021/30-03-2021 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών τροποποιείται η υπό στοιχεία 148348 ΕΞ 2020/28.12.2020 κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και αποφασίζεται η εκ νέου παράταση της προβλεπόμενης στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4714/2020 προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, από την 31η Μαρτίου 2021 έως και την 30η Ιουνίου 2021.

«Νέα παράταση μέχρι 31/12/2021 της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020»: Με τις με αρ. πρωτ. Δ.15/Δ΄/οικ.?13226?/325/2020 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 1044), Δ.15/Δ΄/οικ.?16484?/499/2020 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 1775), Δ.15/Δ΄/οικ.?18044?/575/2020 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 2076) & Δ.15/Δ΄/οικ.?37618?/1492/2020 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 4253) Κοινές Αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεωνπαρασχέθηκαν διαδοχικές παρατάσεις στη προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικών περιόδων?Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020?και επανακαθορίστηκαν οι Κ.Α.Δ. των επιχειρήσεων/εργοδοτών, που εντάσσονται στο πλαίσιο λήψης των εν λόγω μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Με την υπ. αρ. Δ.15/Δ΄/οικ.?37618?/1492/2020 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 4253) ΚΥΑ είχε χορηγηθεί παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020 μέχρι 30/04/2021.

Με το με?αρ.Πρωτ.110410/30-03-2021?γενικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ και?σύμφωνα με τις διατάξεις του?άρθρου 44 του Ν. 4778/2021,?η προθεσμία?καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης?Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020 παρατείνεται εκ νέου μέχρι?31/12/2021.

Επισημαίνεται ότι:

• Η νέα παράταση της προθεσμίας καταβολής των ανωτέρω ασφαλιστικών εισφορών αφορά τις επιχειρήσεις/εργοδότες που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως αυτά καθορίστηκαν με τις προαναφερόμενες ΚΥΑ.

• Η καταβολή έως 31/12/2021 των ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί χωρίς τον υπολογισμό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

«Οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ: Διευρύνεται ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων»: Διευρύνεται ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, τροποποιείται η ΚΥΑ με αριθμό 5629/22 της 4ης Φεβρουαρίου 2021 (Β’ 450/2021) με τίτλο «Καθορισμός ύψους, προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασίας χορήγησης και πληρωμής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων»

«Παράταση της υποχρέωσης εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας, σε όλη την Επικράτεια»: Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, παρατείνονται με την με Αριθμ. οικ. 13777/30-03-2021 ΚΥΑ έως και την 30η Απριλίου 2021, οι εξής κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας:

1.α) Επιχειρήσεις - εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 30-04-2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

β) Για την ορθή τήρηση της περ. α΄, οφείλουν να προαναγγείλουν πριν την έναρξη της εργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την εξ αποστάσεως εργασία του πενήντα τοις εκατό (50%) των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76).

γ) Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης της περ. β΄, επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται, υποχρεωτικά, για τον μήνα Απρίλιο, κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τις αλλαγές ή τροποποιήσεις ωραρίου που αφορούν στην ανωτέρω και εντός διώρου σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 88/1999 (Α΄ 94), καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία των λοιπών αλλαγών ή τροποποιήσεων του χρόνου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν την πραγματοποίησή τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Η παρούσα ισχύει από την 1η Απριλίου 2021 έως και την 30η Απριλίου 2021.

«Παράταση δυνατότητας προσφυγής στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας»: Με την με Αριθμ. οικ. 13779/30-03-2021 ΚΥΑ αποφασίζεται η παράταση δυνατότητας προσφυγής στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α΄ 55), ως κυρώθηκε και ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου, παρατείνεται μέχρι και την 30η Απριλίου 2021. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την 1η Απριλίου 2021.

Η εργασιακή εβδομάδα τελειώνει, ο μήνας Μάρτης έφυγε και ο Απρίλης ήρθε, ο ιός είναι εδώ και η οικονομία προσπαθεί να λειτουργήσει, συνεπώς, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή του 7ου κύκλου είναι και αυτή εδώ και οι ενδιαφερόμενοι και υπαγόμενοι, μπορούν να υποβάλουν, για την Εβδομάδα που έρχεται και έως την 19η Απριλίου αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. (ΓΔΟΥ 366/1-4-2021). Έκτακτα μέτρα για την οικονομία των οποίων η επαναληψημότητα τείνει να τα ταυτοποιήσει στο μυαλό του κάθε ωφελούμενου ως «κανονικά», με αποτέλεσμα, όταν κάποτε καταφέρουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πολλοί να θεωρούν ότι οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές, είναι και αυτές ένα μέρος της κανονικότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με το ξεκίνημα των επιχειρήσεων εστίασης οι οποίες έχουν από 30% και πάνω μείωση τζίρου μεταξύ του 2019 και του 2020, έως 7% του ετήσιου τζίρου του 2019, με σκοπό να πάρουν χρήματα για να αγοράσουν όλα τα αναγκαία υλικά που χρειάζονται για τη λειτουργία του καταστήματος (πρώτες ύλες, τρόφιμα, ποτά, κλπ). Η μόνη τους υποχρέωση είναι να παρουσιάσουν τιμολόγια αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων έως 31.12. Φυσικά και χρειάζεται ένα κεφάλαιο κίνησης, αρκεί τελικά όλες αυτές οι επιχειρήσεις που το δικαιούνται να αποδειχθούν βιώσιμες και να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να αναπτυχθούν μελλοντικά. Σημειώνουμε ότι, τουλάχιστον 34.000 καταστήματα εστίασης, ή ένα στα δύο που δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά θα λάβει μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης μέσω του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ για τη στήριξη του κλάδου. Συνολικά θα διατεθούν 330 εκατ. ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που θα λάβουν τη μη επιστρεπτέα επιδότηση περιλαμβάνονται και καταστήματα που αναπτύσσονται με τη μέθοδο του Franchise.

Κάπου εδώ τελειώνει για μια ακόμα εβδομάδα και η παρούσα στήλη. 1η του Απρίλη και μάλλον, εδώ στην Ελλάδα, ξεχάσαμε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων ενάντια στη Βρετανική κυριαρχία, από το 1955 έως και το 1959. Οι άμεσοι απόγονοι των Βρετανών τουριστών που κατακλύζουν σήμερα το νησί, μάλλον δεν θυμούνται το θάνατο που έσπειραν στο νησί βλέποντας να μειώνεται εδαφικά η Βρετανική Κοινοπολιτεία και φυσικά βλέποντας να μειώνονται τα χωρίς κόπο εισοδήματά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις βιαιότητες των Βρετανών στο νησί, στο ότι η Βασίλισσα Ελισσάβετ δεν το έχει επισκεφτεί ποτέ επειδή μόνο αμέτοχη δεν ήταν για το ότι έγινε, καθώς και ότι και η σημερινή Βρετανία, τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στα τουρκοκρατούμενα εδάφη. Φυσικά, εδώ στην Ελλάδα, ίσως κάποιοι νομίζουν ότι η «Καραολή – Δημητρίου» είναι δρόμος στη Θεσσαλονίκη (που είναι), είναι ένα πρόσωπο με παράξενο Κυπριακό ονοματεπώνυμο, ενώ ήταν δυο νέα παιδιά που οδηγήθηκαν στο ικρίωμα που υπάρχει και σήμερα ακόμα στα «φυλακισμένα μνήματα» στη Λευκωσία, γνωρίζοντας την Αγγλοσαξονική «αβρότητα».

Αφού σας ευχηθούμε ακόμα ένα Σαββατοκύριακο αποσυμπίεσης μέσα στον βόρβορο της πανδημίας, θα θέλαμε να κλείσουμε με μερικούς στίχους του Κύπριου Αλκίνοου Ιωαννίδη, από το τραγούδι του «Πατρίδα».

«Λοιπόν, αγρίεψε ο κόσμος σαν καζάνι που βράζει / σαν το αίμα που στάζει, σαν ιδρώτας θολoς / Πoτε πoτε γελάμε, πoτε κάνουμε χάζι / και στα γέλια μας μοιάζει να γλυκαίνει ο καιρός…

Είδα τον πόλεμο φάτσα, τη φυλή και τη ράτσα / προδομένη από μέσα, απ' τους πιο πατριώτες / Να χουν τη μάνα μου αιχμάλωτη με τ' όπλο στο στόμα / Τα παιδιά τους στολίζουν σήμερα τη Βουλή

Κάτω από ένα τραπέζι, το θυμάμαι σαν τώρα / με μια κούπα σταφύλι στου βομβαρδισμού την ώρα / είδα αλεξίπτωτα χίλια στον ουρανό σαν λεκέδες / Μου μιλούσε ο πατέρας μου να μη φοβηθώ

Κοίταξε τι ωραία που πέφτουν! Τι ωραία που πέφτουν...comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα