
Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο Ιανουαρίου 2021 της ΣΟΛ Α.Ε.
www.solcrowe.gr
Ο χρόνος απόκτησης του εισοδήματος από την μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας με επαχθή αιτία ή εισφοράς για την αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης, ο οποίος (χρόνος) δεν επηρεάζεται από την μεταγενέστερη (σε άλλο έτος) μεταγραφή της πράξης μεταβίβασης
ΕΡΩΤΗΜΑ
H Ανώνυμη εταιρεία (Α) μεταβίβασε λόγω πώλησης στην Ανώνυμη εταιρεία Β, με την οποία δεν είναι συνδεδεμένη, το 60% ενός ακινήτου και το 40% του ίδιου ακινήτου το εισέφερε στην ίδια εταιρεία (Β), στο πλαίσιο της, από 13.11.2020, απόφασης της Γ.Σ. για αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου με εισφορά σε είδος.
Η αποτίμηση του 40% του ακινήτου, που έχει εισφερθεί σε είδος, έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 4548/2018, στις 26.10.2020.
Η απόφαση έγκρισης της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας Β καταχωρίστηκε στο Γ.ΕΜ.Η. στις 27.11.2020.
Η πιστοποίηση της καταβολής για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, με εισφορά σε είδος, θα γίνει από το Δ.Σ. της εταιρείας Β εντός του 2021 και μετά την πιστοποίηση αυτή, η εισφέρουσα εταιρεία Α θα λάβει τους άυλους τίτλους των μετοχών της.
Εξαιτίας των ημερομηνιών, στις οποίες ολοκληρώθηκαν οι πράξεις μεταβίβασης και ειδικότερα η σύνταξη των συμβολαίων, που έγινε στις 28/12/2020, ενώ η μεταγραφή τους έγινε το επόμενο έτος (στις 11/1/2021), έχει τεθεί το ερώτημα σχετικά με το χρόνο που επέρχονται τα φορολογητέα αποτελέσματα των παραπάνω πράξεων, για την πωλήτρια εταιρεία (η οποία είναι και η εισφέρουσα), τόσο για την πώληση του 60% του ακινήτου της όσο και για την εισφορά σε είδος του 40% του ίδιου ακινήτου.
ΓΝΩΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η Γνώμη της Φορολογικής Επιτροπής σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα σας είναι η εξής:
- Στην παράγραφο 4 του άρθρου 8 του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι: «χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του».
- Στην ΠΟΛ.1223/8.10.2015 με θέμα «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 8 του νέου Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013)» αναφέρονται τα εξής:
«Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167), αναφορικά με την έννοια του φορολογικού έτους και τον χρόνο κτήσης του εισοδήματος και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:
(…)
4. Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του.(…)
Με βάση την αιτιολογική έκθεση του άρθρου 8 του ν.4172/2013, με τις πιο πάνω διατάξεις τίθεται ως γενικός κανόνας για το χρόνο κτήσης του εισοδήματος το σύστημα της δεδουλευμένης βάσης, ήτοι ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του εισοδήματος, όπως άλλωστε ίσχυε και με τις προϊσχύσασες διατάξεις του ν.2238/1994, εν αντιθέσει με το σύστημα της ταμειακής βάσης το οποίο εφαρμόζεται κατά ρητή διατύπωση του νόμου μόνο για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις σε φορολογικό έτος μεταγενέστερο.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι για την υπαγωγή εισοδήματος σε φόρο απαιτείται να συντρέχουν για το εισόδημα αυτό σωρευτικά δύο προϋποθέσεις:
α) να έχει καταστεί δεδουλευμένο εντός του οικείου φορολογικού έτους και
β) να έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του εντός του ίδιου έτους. Οι δύο αυτές προϋποθέσεις για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά είναι ανάλογες με τις τιθέμενες από τα άρθρα 11 και 13 του ν.4308/2014 προϋποθέσεις σχετικά με το χρόνο έκδοσης τιμολογίου ή στοιχείου λιανικής πώλησης.
Επομένως, το εισόδημα θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι αποκτάται στο χρόνο που υπάρχει υποχρέωση έκδοσης των προβλεπόμενων παραστατικών, καθόσον κατά το χρόνο αυτό πληρούνται και οι δύο ως άνω προϋποθέσεις.
Στην περίπτωση που το σχετικό παραστατικό εκδίδεται εντός του επόμενου φορολογικού έτους, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του ν.4308/2014 (μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα), αλλά αφορά το προηγούμενο φορολογικό έτος, το σχετικό εισόδημα θεωρείται ότι έχει αποκτηθεί στο φορολογικό έτος το οποίο αφορά, δηλαδή το προηγούμενο. (…).».
- Στην παρ. 2 του άρθρου 47 του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι: «2. Όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που αναφέρονται στις περιπτώσεις του άρθρου 45 θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα».
- Στην παρ. 1 του άρθρου 41 του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι: «Ως μεταβίβαση σύμφωνα με την παράγραφο αυτή νοείται και η εισφορά ακίνητης περιουσίας για την κάλυψη ή την αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.».
- Στην ΠΟΛ. 1122/2014, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής, σχετικά με τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα:
«…5. Φορολογητέα αξία. Η μεταγραφή, αν και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εμπράγματης δικαιοπραξίας, δεν επιδρά στη γένεση της φορολογικής υποχρέωσης, η οποία συνδέεται με την κατάρτιση του οικείου συμβολαίου…».
- Στην εισηγητική έκθεση του Ν. 4110/2013, που τροποποίησε το άρθρο 33 του προγενέστερου ΚΦΕ, ( Ν. 2238/1994), δίνεται πληρέστερη αιτιολόγηση της αποσύνδεσης του χρόνου φορολογίας από τον χρόνο της μεταγραφής της πράξης μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Περαιτέρω, με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 33 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος διευκρινίζεται ότι ως αξία πώλησης του ακινήτου λαμβάνεται η αξία αυτού κατά το χρόνο μεταβίβασής του, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή της πράξης μεταβίβασης. Η μεταγραφή, αν και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εμπράγματης δικαιοπραξίας, δεν επιδρά στη γένεση της φορολογικής υποχρέωσης, η οποία συνδέεται με την κατάρτιση του οικείου συμβολαίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα καθίστατο αβέβαιη ή και αδύνατη η είσπραξη του φόρου, καθώς η μεταγραφή μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.».
- Στην παράγραφο 1 του άρθρου 23 του Ν. 3427/2005 «Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)» ορίζονται και τα εξής:
«1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, κατοικία ή έδρα του, το οποίο έχει την 1η Ιανουαρίου εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας, ψιλής κυριότητας, επικαρπίας, οίκησης και επιφάνειας επί του ακινήτου, καθώς και εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα των παραπάνω εμπραγμάτων δικαιωμάτων, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων….
Τα ακίνητα ή τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή τους, για τις ανάγκες συμπλήρωσης της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, αναγράφονται στην οικεία δήλωση από:
α) τον κύριο του ακινήτου, από την ημερομηνία σύνταξης του οριστικού συμβολαίου κτήσης,…».
- Στην ερμηνεία του Γ. Σωτηρόπουλου, Δίκαιο Ανώνυμης Εταιρείας, Ερμηνεία κατ’ άρθρο Ν. 4548/2018, άρθρο 20, σελίδες 375-376, ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ αναφέρεται ότι:
«Επί εισφορών σε είδος θα πρέπει στην έκθεση ή στο πρακτικό να πιστοποιούνται η ύπαρξη σχετικής πρόβλεψης στο αρχικό καταστατικό ή στην απόφαση περί αύξησης του κεφαλαίου περί εισφοράς σε είδος, η περιγραφή της κάθε εισφοράς σε είδος, το πρόσωπο που θα προβεί στην εισφορά σε είδος σύμφωνα με το καταστατικό ή την απόφαση περί αύξησης, η πραγματοποίηση αποτίμησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 17, (χωρίς να απαιτείται επιβεβαίωση της ορθότητας της αποτίμησης) ή σε περίπτωση μη αποτίμησης σύμφωνα με το άρθρο 18 η τήρηση των προϋποθέσεων του άρθρου 18 και η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης στην εταιρεία της εισφοράς (βλ. και παρ. 8 του άρθρου 20), η οποία βεβαίως εξαρτάται από το είδος της εισφοράς και τις εκάστοτε προβλεπόμενες στο νόμο διαδικασίες για την μεταβίβαση του αντικειμένου της εισφοράς (π.χ. επί εισφοράς κυριότητας ακινήτου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η μεταγραφή, Γεωργακόπουλος το Δίκαιον των εταιρειών ΙΙ, 217) όπως και τα στοιχεία από τα οποία προκύπτουν τα ανωτέρω (Λιναρίτης εις ΔικΑΕ, αρθρ. 11 αρ 50) (..)».
Από το συνδυασμό των παραπάνω προκύπτει ότι:
1. Για την πώληση του 60% του ακινήτου:
- Το συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου, που επέχει θέση τιμολογίου πώλησης, συντάχθηκε στις 28/12/2020.
- Η αγοράστρια εταιρεία επιμελείται τη μεταγραφή του στο υποθηκοφυλακείο, η οποία έγινε στις 11/1/2021.
Η μεταγραφή, αν και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εμπράγματης δικαιοπραξίας, δεν επιδρά στη γένεση της φορολογικής υποχρέωσης, η οποία συνδέεται με την κατάρτιση του οικείου συμβολαίου.
Το εισόδημα, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4172/2013, θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι αποκτάται στο χρόνο που υπάρχει υποχρέωση έκδοσης των προβλεπόμενων παραστατικών, καθόσον κατά το χρόνο αυτό πληρούνται και οι δύο προϋποθέσεις που θέτει η ΠΟΛ. 1223/8.10.2015 ότι δηλαδή:
α) έχει καταστεί δεδουλευμένο εντός του οικείου φορολογικού έτους και
β) έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του εντός του ίδιου έτους.
Συνεπώς, για την εταιρεία Α (πωλητή), το εισόδημα από την πώληση του 60% του ακινήτου της, προκύπτει στο φορολογικό έτος 2020 και φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
2. Όμοια με την παραπάνω απάντηση είναι και αυτή που αφορά τη μεταβίβαση του 40% του ακινήτου, που έχει εισφερθεί σε είδος, και το συμβόλαιο για τη μεταβίβαση του ολοκληρώθηκε στις 28/12/2020. Με το συμβόλαιο αυτό αποχωρίστηκε η ιδιοκτησία του ακινήτου από την εισφέρουσα εταιρεία Α και αποκτήθηκε από την εταιρεία Β.
Άλλο θέμα αποτελεί η ολοκλήρωση της αύξησης του Μετοχικού κεφαλαίου, η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τη μεταγραφή του παραπάνω συμβολαίου και την πιστοποίηση από το διοικητικό συμβούλιο της καταβολής της εισφοράς αυτής. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά τη Β εταιρεία.
Για την ενίσχυση των παραπάνω επιχειρημάτων, σημειώνουμε ότι μετά την σύνταξη του συμβολαίου μεταβίβασης ή εισφοράς έχει ολοκληρωθεί κάθε πράξη στην οποία θα μπορούσε να προβεί η πωλήτρια ή εισφέρουσα εταιρεία. Η πράξη της μεταγραφής γίνεται αποκλειστικά και μόνο από την αγοράστρια εταιρεία, η οποία μπορεί να το πράξει αμέσως ή να καθυστερήσει για χρόνια, χωρίς να χάσει τα ουσιαστικά της δικαιώματα. Η καθυστέρηση όμως αυτή δεν επηρεάζει την πωλήτρια, για την οποία τα αποτελέσματα έχουν επέλθει ήδη από τη σύνταξη του συμβολαίου και την είσπραξη του τιμήματος ή την μετάθεση των δικαιωμάτων, στην περίπτωση της εισφοράς.
Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι τα ακίνητα, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή τους, για τις ανάγκες συμπλήρωσης της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, αναγράφονται στην οικεία δήλωση από τον κύριο του ακινήτου, από την ημερομηνία σύνταξης του οριστικού συμβολαίου κτήσης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) ο πωλητής θα διαγράψει το ακίνητο και ο αγοραστής θα το προσθέσει ως νέο ακίνητο, με ημερομηνία αναφοράς την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου (28/12/2020), ώστε την 1/1/2021 να εμφανίζεται και στις δυο εταιρείες η πραγματική περιουσιακή κατάσταση και για τις ανάγκες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Νομοθεσία - Νομολογία
- Άρθρο 8, 41 και 47 Ν 4172/2013
- Άρθρο 23 παρ. 1 Ν. 3427/2005
- ΠΟΛ.1223/8.10.2015
- ΠΟΛ.1122/28.4.2014
- Γ. Σωτηρόπουλος, Δίκαιο Ανώνυμης Εταιρείας, Ερμηνεία κατ’ άρθρο Ν. 4548/2018, άρθρο 20, σελίδες 375-376, ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ