18/03/21 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Λαγκάρντ: Η αύξηση των καθαρών αγορών ομολόγων μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο

Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε να φανεί στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις καθαρές αγορές ομολόγων η απόφασή της να επιταχύνει τις αγορές τίτλων, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αν και τα στοιχεία των εβδομαδιαίων αγορών μας θα συνεχίσουν να στρεβλώνονται από βραχυπρόθεσμους παράγοντες - όπως τις περιστασιακά μεγάλες εξοφλήσεις τίτλων - η αύξηση του ρυθμού υλοποίησης του προγράμματός μας θα γίνει ορατή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα», σημείωσε η Λαγκάρντ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αν οι αυξήσεις σε αυτά τα επιτόκια της αγοράς είναι μεγάλες και συνεχείς, μπορούν, εφόσον αφεθούν ανεξέλεγκτες, να μην είναι συμβατές με την αντιμετώπιση του καθοδικού αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει σημαντικά τις αγορές ομολόγων για να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, το οποίο αυξανόταν σταθερά από την αρχή του έτους λόγω των προσδοκιών για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και πληθωρισμό.

Αναμένεται μεταβλητότητα στον πληθωρισμό

Κάποια μεταβλητότητα στον πληθωρισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2021, εν μέσω πανδημίας, αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, εξαιτίας της «μεταβαλλόμενης δυναμικής των ιδιοσυγκρασικών παραγόντων που επί του παρόντος αυξάνουν τον πληθωρισμό, αλλά που αναμένεται να μειωθούν».

Η Λαγκάρντ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σταδιακά όταν «ο αντίκτυπος της πανδημίας εξασθενήσει, υποστηριζόμενος από διευκολυντικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές». Υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2021, στο 1,2% το 2020 και στο 1,4% το 2023, «χαμηλότερα από τον στόχο μας».

Πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι οι αγορές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) θα «διεξαχθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους».Πηγή: www.euro2day.gr
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Πρόσωπα > Λαγκάρντ, Αγορά ομολόγων