01/03/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Άδωνις Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αισιόδοξος για «ισχυρή ανάπτυξη» της ελληνικής οικονοµίας το β΄ τρίµηνο καθώς και για καλύτερη πορεία του ελληνικού τουρισµού συνολικά το 2021 δηλώνει στο Epsilon7 o Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στηριζόµενος στην πρόοδο που αναµένεται να έχει το πρόγραµµα εµβολιασµών στη χώρα µας και σε όλο τον κόσµο. Ακόµη όµως και στο δυσµενές σενάριο καθυστέρησης των εµβολίων υποστηρίζει ότι «όσο ό,τι βιώνουµε, το βιώνει και η υπόλοιπη Ευρώπη, δεν έχω µεγάλες ανησυχίες. Τα προβλήµατα θα αντιµετωπιστούν από κοινού». Και προσθέτει: «όσο βρισκόµαστε κάτω από την οµπρέλα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αγορές µας έχουν απόλυτα προστατευµένους. Τα επιτόκια είναι χαµηλά, άρα η χρηµατοδότησή µας είναι εξασφαλισµένη».

Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει πως το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει µέσω του Ε.Σ.Π.Α. προγράµµατα στήριξης των πληττόµενων κλάδων, όπως εστίαση, γυµναστήρια και παιδότοποι, ενώ προαναγγέλλει νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία «έξω από τα συνηθισµένα». Αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση, ανάµεσα σε άλλες «ωραίες ιδέες», εξετάζει και έναν τρίτο κύκλο του «Εγγυοδοτικού» Προγράµµατος.

Στο πεδίο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ο κ. Υπουργός θεωρεί πως το 2020 υπήρξε «κοσμογονία», αναφερόμενος σε μεγάλες επενδύσεις που ξεκίνησαν ή ξεκόλλησαν και σε μεγάλες ξένες εταιρίες που δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας. Όσο για το έργο στο Ελληνικό εμφανίζεται σίγουρος πως «η εκκίνηση του θα γίνει 100% στο αμέσως προσεχές διάστημα».


Ε7 |Κύριε Υπουργέ, µετά και το «σκληρό» lockdown του Φεβρουαρίου στην Αττική, αναμένεται στην οικονοµία το 1ο τρίµηνο του έτους υψηλό, διψήφιο ποσοστό ύφεσης. Επιπλέον, η πορεία της πανδηµίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη, ενώ οι ανάγκες ενίσχυσης των πληττόµενων κλάδων µεγαλώνουν. Φοβάστε εκτροχιασµό του προϋπολογισµού; Αλλάζουν οι εκτιµήσεις σας για το ρυθµό ανάπτυξης που θα πετύχει φέτος η χώρα;

Όσον αφορά το πρώτο τρίµηνο η πρόβλεψη του προϋπολογισµού είναι για πολύ µεγάλη ύφεση. Άρα, δεν αλλάζει κάτι. Από την πορεία των εµβολιασµών και την πορεία της πανδηµίας θα µπορώ να σας πω τι θα γίνει το δεύτερο τρίµηνο. Είναι κάτι όµως που είναι νωρίς για να το εκτιµήσουµε.

Εξακολουθώ να είµαι αισιόδοξος ότι µε τα εµβόλια όλα θα πάνε καλά και το δεύτερο τρίµηνο θα έχει ισχυρή ανάπτυξη σε σχέση µε το πρώτο τρίµηνο του 2021. Εάν αυτό αποδειχθεί στην πράξη, τότε όλα θα πάνε καλά. Εάν υπάρχει καθυστέρηση µε το πρόγραµµα των εµβολιασµών ή για οποιοδήποτε λόγο η πανδηµία δεν υποχωρήσει, ασφαλώς τα πράγµατα θα γίνουν πολύ χειρότερα.

Όµως, σε ένα τέτοιο σενάριο φαντάζοµαι ότι δεν θα είναι η Ελλάδα η εξαίρεση, θα είναι πάλι ένα πανευρωπαϊκό φαινόµενο. Όσο ό,τι βιώνουµε, το βιώνει και η υπόλοιπη Ευρώπη, δεν έχω µεγάλες ανησυχίες. Τα προβλήµατα θα αντιµετωπιστούν από κοινού.

Ε7 |Καθοριστικός παράγοντας για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισµού θα είναι το ποσοστό εµβολιασµού του πληθυσµού στην Ελλάδα και στα κράτη κύριας προέλευσης των τουριστών. Όµως οι µεταλλάξεις του κορωνοιού προκαλούν ανησυχίες στους επιστήµονες και οι περισσότερες χώρες δεν γνωρίζουν µε σιγουριά το πότε θα πετύχουν το λεγόµενο «τείχος ανοσίας». Με αυτά τα δεδοµένα, εξακολουθεί η κυβέρνηση να θεωρεί ρεαλιστικό ένα ποσοστό τουριστικών εσόδων στο 50% σε σχέση µε το 2019;

Είµαι απολύτως βέβαιος ότι το 2021 θα είναι πολύ καλύτερο τουριστικά από το 2020. Και µόνο η ύπαρξη του εµβολίου και οι εκατοµµύρια εµβολιασµοί που γίνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στη Βόρεια Αµερική, δηµιουργούν ένα έδαφος πάνω στο οποίο µπορούµε να χτίσουµε έναν πολύ καλύτερο τουριστικό αποτέλεσµα.

Μη ξεχνάτε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσµευτεί για τις πρώτες 100 µέρες στην Αµερική να πετύχει 100 εκατοµµύρια εµβολιασµούς και τώρα µάλιστα έχει αυξήσει τον στόχο του κατά αρκετά εκατοµµύρια.

Άρα και εµείς σε ένα µεγάλο βαθµό και οι πελάτες µας θα έχουµε εµβολιαστεί. Είµαι αισιόδοξος για το 2021.

Υπό την έννοια αυτή το πιστοποιητικό εµβολιασµού που έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί την ασφαλέστερη οδό για την επιτυχία του ελληνικού τουρισµού. Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι προάσπιση των Ελληνικών εθνικών συµφερόντων.

Ε7 |Όλο και συχνότερα ακούµε το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης να επισηµαίνει πως οι κρατικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Στον αντίποδα, συµπληρώνοντας 12 µήνες στο «µάτι» της πανδηµίας, οι επιχειρήσεις στον τουρισµό, την εστίαση και το εµπόριο ζητούν ισχυρότερο και διευρυµένο «πακέτο» στήριξης. Δεν συµµερίζεστε τους φόβους που εκφράζουν οι εκπρόσωποί τους για χιλιάδες λουκέτα; Υπάρχουν τα οικονοµικά περιθώρια για περισσότερα, στοχευµένα µέτρα στους εν λόγω κλάδους;

Ασφαλώς και συµµερίζοµαι τους φόβους όλων. Και εγώ αν ήµουν επιχειρηµατίας µε κλειστή την επιχείρησή µου θα είχα φοβερές αγωνίες. Και ασφαλώς όσο και αν εµείς λέµε ότι το κράτος θα είναι συνεχώς δίπλα τους, οι επιχειρηµατίες είναι λογικό και να φοβούνται και να αγωνιούν.

Επαναλαµβάνω όµως, όσο βρισκόµαστε κάτω από την οµπρέλα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αγορές µας έχουν απόλυτα προστατευµένους. Τα επιτόκια είναι χαµηλά, άρα η χρηµατοδότησή µας είναι εξασφαλισµένη.

Υπό την έννοια αυτή όσο τηρούµε τις δεσµεύσεις µας προς τους θεσµούς και όσο εξακολουθούµε να τηρούµε το ισχυρό µεταρρυθµιστικό µας πρόγραµµα που δείχνει εµπιστοσύνη στις αγορές, δεν έχουµε να φοβόµαστε τίποτα.

Ε7 |Ο ψηφιακός µετασχηµατισµός των Μ.µ.Ε. κατέστη, λόγω και της πανδηµίας µία επιτακτική αναγκαιότητα. Με τη δράση «e-λιανικό» επιχειρείται η στήριξη των εµπορικών επιχειρήσεων που θέλουν να αποκτήσουν e-shop. Τι άλλο σχεδιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, µε τα χρηµατοδοτικά εργαλεία του Ε.Σ.Π.Α. και του Ταµείου Ανάκαµψης, στην κατεύθυνση αυτή;

Το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει µία σειρά προγραµµάτων Ε.Σ.Π.Α., εστιασµένων στην εστίαση αλλά και σε άλλους κλάδους που έχουν ιδιαίτερα πληγεί, όπως είναι τα γυµναστήρια και οι παιδότοποι, για να τους βοηθήσουµε να ανταπεξέλθουν στην µεγάλη οικονοµική κρίση που προκάλεσε η πανδηµία. Δεν θα αφήσουµε κανέναν πίσω. Αυτή είναι η γενική µας δέσµευση και θα αξιοποιήσουµε κάθε διαθέσιµο οικονοµικό πόρο.

Η κρίση που διανύουµε είναι πρωτοφανής, η µεγαλύτερη από όσες έχει βιώσει η ανθρωπότητα από τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο. Άρα, και οι αντιδράσεις µας πρέπει να είναι τελείως έξω από τα συνηθισµένα χρηµατοδοτικά εργαλεία.

Ε7 |Η συντριπτική πλειονότητα των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια δεν έχει εύκολη πρόσβαση στην τραπεζική χρηµατοδότηση. Ωστόσο, ο φθηνός τραπεζικός δανεισµός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή τους, την «επόµενη» µέρα της πανδηµίας. Έχει βελτιωθεί αυτή η κατάσταση την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης; Ποια χρηµατοδοτικά «εργαλεία» είναι στη διάθεση των Μ.µ.Ε. σήµερα για την αντιµετώπιση των συνεπειών της πανδηµίας και για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων;

Όλα τα χρηµατοδοτικά µας εργαλεία απορροφήθηκαν στο 100%. Και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Εγγυοδοτικό Ι και ΙΙ εξαντλήθηκαν, άρα, είχαν πολύ µεγάλη επιτυχία στην αγορά. Τώρα ξεκινάει το καινούριο µας πρόγραµµα για τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις µε χαµηλότοκα δάνεια ύψους έως 50.000 ευρώ και θα ακολουθήσουν και επόµενα προγράµµατα, ενδεχοµένως και τρίτος κύκλος του Εγγυοδοτικού καθώς και διάφορες άλλες ωραίες ιδέες που εξετάζουµε.

Όµως, όλα αυτά, το τονίζω, αφορούν επιχειρήσεις που δύνανται να χρηµατοδοτηθούν. Εγώ δεν υποστηρίζω ποτέ την ιδέα να πιεστεί το τραπεζικό σύστηµα και να δώσει δάνεια σε επιχειρήσεις που ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν θα τα επιστρέψουν.

Αυτή θα ήταν η ασφαλέστερη οδός για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήµατος και της οικονοµίας µας στο µέλλον. Η Κυβέρνηση θα δώσει σε όλους αυτό που δύνανται και πρέπει να λάβουν, χωρίς να θέσει σε ρίσκο το µέλλον του ελληνικού λαού.

Ε7 |Η κυβέρνηση σας έχει εστιάσει από νωρίς στην προσέλκυση µεγάλων ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Στο παρόν τεύχος του Epsilon7 φιλοξενούµε ειδικό αφιέρωµα στις τελευταίες επενδυτικές πρωτοβουλίες της Microsoft και της Cisco. Τι απέδωσε συνολικά το 2020 η προσπάθεια σας αυτή; Υπάρχουν σηµαντικά έργα «εν αναµονή» για το 2021;

Δεν είναι µόνο η Μicrosoft και η Cisco. Τον τελευταίο χρόνο, µέσα σε όλα όσα περνάµε, είχαµε µία κοσµογονία. Η Blackstone στον τουριστικό τοµέα, η Microsoft και η Cisco όπως αναφέρατε, η Pfizer που ξεκίνησε ήδη τις προσλήψεις, η Digital Realty, η Elounda Hills, η HIG και πολλά άλλα. Πάρα πολλά έργα έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται και φυσικά όλες οι εµβληµατικές επενδύσεις. Το Ελληνικό, η Κασσιόπη και ό,τι άλλο παραλάβαµε κολληµένο, έχει ξεκολλήσει. Είµαι πολύ αισιόδοξος. Όταν η πανδηµία περάσει, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσµιου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ε7 |Μιας και συµπληρώνουµε ένα χρόνο από τότε που στην Ελλάδα η πανδηµία εισέβαλλε στη ζωή µας, εκτιµάτε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε σωστά όλο αυτό το διάστηµα την ευαίσθητη ισορροπία ανάµεσα στην προστασία της δηµόσιας υγείας και τη λειτουργία της οικονοµίας;

Η Kυβέρνηση έκανε ότι το καλύτερο µπορούσε υπό εξαιρετικά δυσµενείς συνθήκες. Δεν θα ήταν σωστό να πω εγώ αν ήµασταν σωστοί ή όχι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κρίνουν οι πολίτες. Αυτό που µπορώ εγώ να σας πω ως Υπουργός είναι ότι κάναµε κάθε µέρα το καλύτερο που µπορούσαµε.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γεωργιάδη στο τεύχος Μαρτίου 2021 του περιοδικού Epsilon7.
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΣΠΑ, Επενδυτικά σχέδια, Ενίσχυση ΜμΕ, Χρηματοδότηση επιχειρήσεων, Πρόσωπα > Γεωργιάδης, Κορωνοϊός