Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων EpsilonNet
Πολύς ντόρος έχει ξεσπάσει από χθες με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείο Εργασίας το οποίο αλλάζει το καθεστώς των δηλώσεων αναστολής επαναφέροντας την υποχρέωση προαναγγελίας.
Πίσω βέβαια από αυτή την βιαστική απόφαση υπάρχει πολύ παρασκήνιο. Και για να το κάνω πιο ξεκάθαρο, η λέξη «βιαστική» έχει σχέση με το timingκαι τα κενά που υπάρχουν και όχι με τον βασικό λόγο που επιλέχθηκε η προαναγγελία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική βούληση στελέχους του υπουργείου ήταν να δοθεί προθεσμία 48 ωρών αντί για 5 εργάσιμες ημέρες.
Αλήθεια Τώρα: 48 ώρες; Ε όχι ρε παιδιά, πολύ γαλαντόμοι είστε! Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε και την υποχρέωση εντός του Σαββατοκύριακου.
Τελικά, κατόπιν πιέσεων, αποφασίστηκε η 5η Φεβρουαρίου ως τελευταία ημέρα υποβολών
Ας δούμε όμως τους λόγους που πάρθηκε αυτή η απόφαση:
Στο Υπουργείο έχουν φτάσει δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους για εικονικές αναστολές κάτι το οποίο βέβαια δεν αποτελεί και κάτι άγνωστο στην αγορά το οποίο έχει οδηγήσει σε ακραίες παραβατικές συμπεριφορές που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι επιβαρύνουν αδίκως τα κρατικά ταμεία.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 90% των υποβολών γινόταν τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Ωστόσο για τις καθυστερημένες δηλώσεις έχει τεράστια ευθύνη και το υπουργείο το οποίο επιδεικνύει απίστευτη καθυστέρηση στην έκδοση σωστών εγκυκλίων.
Και γιατί όμως η διαδικασία της προαναγγελίας δεν επιλέχθηκε 4 μήνες πριν που και τότε ήταν γνωστό το πρόβλημα; Άλλωστε ήταν και ο κύριος λόγος που τον περασμένο Μάρτιο δεν επιτράπηκε η υποβολή δήλωσης ακόμη και για 4 ημέρες νωρίτερα θεωρώντας την διαδικασία της προαναγγελίας ως την μόνη διαδικασία που αποτρέπει εικονικές δηλώσεις.
Γιατί πολύ απλά, τότε λεφτά υπήρχαν ενώ τώρα υπάρχει σημαντική στενότητα και είναι κάτι ορατό τόσο και από τις μειωμένες εγκρίσεις για την Επιστρεπτέα 5 όσο και από τις εκκρεμότητες πληρωμών που έχει ακόμη το κράτος.
Η βιασύνη … γεμάτη καθυστερήσεις και εκκρεμότητες:
Χαρακτηριστικότερη όλων φυσικά είναι η εκκρεμότητα πληρωμής των εργοδοτών για το 1/4 των Αδειών Ειδικού Σκοπού που πρέπει να καλύψει το κράτος. Και είναι μια εκκρεμότητα που υφίσταται εδώ και 9 σχεδόν μήνες!
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι ακόμη και οι καθυστερήσεις στις εκκρεμείς συντάξεις οφείλονται στην έλλειψη οικονομικών πόρων, κάτι το οποίο βέβαια δεν επιβεβαιώνεται και ακούγεται ως ακραίο και απευκταίο σενάριο
Και μιας που μιλήσαμε για εκκρεμότητες, καλό είναι να κλείνουν στην ώρα τους αντί να μεταφέρεται το πρόβλημα σε εργοδότες αλλά και λογιστές.
Όπως π.χ. με τα δεκάδες ερωτήματα που έχουν φτάσει το τελευταίο 3ήμερο στην υπηρεσία komvosτου e-forologiaγύρω από το θέμα της αδυναμίας αναστολών εργασίας για τις ευπαθείς ομάδες όπου πλέον οι εργοδότες μένουν ξεκρέμαστοι και πρέπει να πληρώσουν τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν προσήλθαν στην εργασία τους για τον μήνα Ιανουάριο. Πολύ απλά θα μπορούσατε, στο τέλος του προηγούμενου μήνα να ξεκαθαρίσετε ότι καταργείται αυτή η προνομιακή ρύθμιση.
Και φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το φιάσκο με το πρόγραμμα Συν-Εργασία όπου οι όροι ένταξης στο πρόγραμμα για τον μήνα Ιανουάριο ανακοινώθηκαν στις 26 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να χαθεί η επιδότηση για πλήθος επιχειρήσεων οι οποίες αναγκάζονται να πληρώσουν το σύνολο των αποδοχών σε εργαζόμενους που ίσως να έχουν απασχοληθεί λιγότερο
Και φυσικά θα πρέπει να τονιστεί και η αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού. Διότι κύριοι, δεν είναι δυνατόν επειδή υπάρχει αδυναμία ελέγχου των εικονικών αναστολών, να πέφτει τέτοιο φορτίο στις πλάτες των λογιστών/μισθολόγων με κίνδυνο πολλαπλών υποβολών και άλλων τόσων ορθών επαναλήψεων.
Πάμε τώρα στα κενά και στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν:
- Δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται μια υποχρέωση (υποβολής) χωρίς να υπάρχει η σχετική Υπουργική Απόφαση με ξεκάθαρες οδηγίες!
- Δεν είναι δυνατόν να δίνεται η δυνατότητα υποβολής για ολόκληρο μήνα όταν δεν είναι ξεκάθαρο ποιες επιχειρήσεις θα είναι κλειστές και ποιες πληττόμενες και για πόσο διάστημα!
- Είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει σωστή ενημέρωση από το σύνολο των εργοδοτών για το ακριβές διάστημα αναστολών εργασίας από τη στιγμή που υπάρχει τόσο σημαντική μεταβλητότητα επιδημιολογικών κριτηρίων
- Είναι διαφορετική η προαναγγελία τον περασμένο Μάρτιο όπου μάλιστα ανακοινώθηκε και για 45 ημέρες και είναι διαφορετικό το σήμερα όπου μόνο τον Ιανουάριο άλλαξε 4 φορές το πλαίσιο και πήγαμε από clickawayσε κλείσιμο στις 3 Γενάρη και μετά σε άνοιγμα στις 18 του μήνα και μετά πάλι σε clickawayκαι clickinashopαπό σήμερα για τις κόκκινες περιοχές
- Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προαναγγελία για ολόκληρο τον μήνα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν λανθασμένες υποβολές οι οποίες θα διαμορφώσουν κι ένα διαφορετικό πλαίσιο στις ρήτρες διατήρησης
- Πως είναι δυνατόν να αναφέρεται στο δελτίο τύπου ότι:
«σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του».
Διότι ακόμη κι αν δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας, σε μια επιχείρηση που παραμένει κλειστή, ο εργοδότης δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση καταβολής αποδοχών για λόγους ανωτέρας βίας.
Ας δούμε λοιπόν ένα πρακτικό παράδειγμα υποβολών:
Έστω εμπορική επιχείρηση της Αθήνας υποβάλλει δήλωση αναστολής σε εργαζόμενο από 01.02 έως 28.02 λόγω και του υφιστάμενου καθεστώτος του clickawayόπου υπάρχει μειωμένος φόρτος. Στις 15.02 ωστόσο αλλάζει το καθεστώς και ανοίγει κανονικά (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα). Άρα υποβάλλει έως τις 14.02 προσωρινή ανάκληση αναστολής έως και το τέλος του μήνα. Πλέον δεν έχει καμία άλλη δυνατότητα και θα πρέπει αναγκαστικά να διατηρήσει τον εργαζόμενο σε καθεστώς εργασίας διότι δεν επιτρέπεται η ορθή επανάληψη της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής
Κλείνοντας θα ήθελα και πάλι να τονίσω ότι κανείς μα κανείς δεν χειροκροτεί το υφιστάμενο παραβατικό πλαίσιο εικονικών αναστολών. Κανείς όμως δεν μπορεί και να δεχτεί ότι η αδυναμία ελέγχων για τιμωρία των παραβατών, οδηγεί σε τέτοιες σπασμωδικές ανακοινώσεις οι οποίες δημιουργούν υποχρεώσεις που βασίζονται απλά σε Δελτία Τύπου μεταφέροντας τον κίνδυνο λαθών και παρατυπιών στους λογιστές που πολλές φορές έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και του λογιστή του γείτονα που τα κάνει όλα σωστά.
Υ.Γ. Αυτός/ή που εισηγήθηκε 48ωρη προθεσμία στις υποβολές, είναι δεδομένο ότι χρίζει επιστημονικής παρακολούθησης.