25/01/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Ο Bασίλης Πρασσάς στο Mega, για Project Manager και όλη την αλήθεια για τις Εκκρεμείς Συντάξεις!

Καλεσμένος της πρωϊνής εκπομπής «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη ήταν ο Βασίλης Πρασσάς, Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net και έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το επίκαιρο θέμα των Εκκρεμών Συντάξεων που έχει στο περίμενε χιλιάδες συνταξιούχους. Πόσες είναι σήμερα οι εκκρεμότητες, ποιος ο ρόλος του project Manager που θα προσληφθεί, ποια τα επόμενα βήματα; Παράλληλα τόνισε ότι ανοίγει σύντομα και το άλλο μεγάλο θέμα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Δείτε το video με το απόσπασμα της συζήτησης στο τέλος της δημοσίευσης ενώ με το άρθρο που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε για όλη την αλήθεια γύρω από το φλέγον θέμα


Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net

Ο νέος υπουργός εργασίας κος Κωστής Χατζηδάκης κρατάει στα χέρια του μια ακόμη πιο «καυτή πατάτα» που δεν είναι άλλη από τις Εκκρεμείς Συντάξεις.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων ήταν ένα από τα θέματα τα οποία διαφήμιζε ο προηγούμενος υπουργός κος Βρούτσης και είναι κάτι το οποίο δεν προχώρησε όπως είχε εξαγγελθεί κάτι βέβαια το οποίο δεν αποτελεί αποκλειστικά θέμα γραφειοκρατίας αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένο και με την μειωμένη απασχόληση στον ΕΦΚΑ ελέω πανδημίας.

Η αντιπολίτευση έχει πλέον κάνει σημαία αυτή την καθυστέρηση ενώ δεν διστάζει να κάνει αναφορά για σχεδόν διπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων αναφέροντας τον αριθμό των 400.000, ένα νούμερο το οποίο είναι σίγουρα υπερβολικό.

Τα πραγματικά νούμερα, οι αιτίες αύξησης των εκκρεμοτήτων και ο διπλασιασμός απονομής

Η επιστημονική ομάδα του www.e-forologia.gr σας παρουσιάζει κάποια σημαντικά στοιχεία για τις εκκρεμότητες αλλά και για το οργανωμένο project επίλυσης του προβλήματος.

Πόσες όμως είναι οι εκκρεμείς συντάξεις σήμερα:

  • 121.000 Κύριες Συντάξεις
  • 52.000 Επικουρικές Συντάξεις (για τις οποίες έχει απονεμηθεί η κύρια σύνταξη)
  • 8.200 Εφάπαξ βοηθήματα

Άρα συνολικά εκκρεμούν περίπου 180.000 συντάξεις.

Επιπλέον υπάρχουν κι άλλες 70.000 επικουρικές συντάξεις οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να έχουν απονεμηθεί οι αντίστοιχες κύριες.

Και εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο αριθμός είναι σχεδόν παρόμοιος με αυτόν που υπήρχε το καλοκαίρι του 2019 με 2 όμως σημαντικές διαφορές:

Α) αυξήθηκαν κατά 25% οι αιτήσεις συνταξιοδότησης

Β) μειώθηκε εκτάκτως λόγω πανδημίας και καραντίνας ο αριθμός των απασχολούμενων στα τμήματα συντάξεων του ΕΚΦΑ

Κι έτσι φτάσαμε στο ίδιο σημείο εκκρεμοτήτων παρότι το καλοκαίρι του 2020 και μετά από 1 χρόνο της νέας διοίκησης, βελτιώθηκε και διπλασιάστηκε ο αριθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων. Σχεδόν 9.000 αιτήσεις ολοκληρώνονταν το Ιούνιο του 2019 ενώ ο αριθμός των συντάξεων που απονεμήθηκαν το Ιούνιο του 2020 άγγιξε τις 19.000.

Βέβαια εκ του αποτελέσματος, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργού εργασίας έπεσαν έξω.

Ο project manager, το σύστημα ΑΤΛΑΣ, οι επόμενες ενέργειες και ο στόχος

Κι έτσι ήρθε στη ζωή μας η έννοια του Project Manager των Εκκρεμών Συντάξεων.

Στο άκουσμα αυτής της έννοιας, παρότι υπήρξε πλήθος περίεργων αντιδράσεων, η εκτίμησή μας είναι ότι αν για τη θέση αυτή επιλεγεί ένα έμπειρο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα και όχι κάποιος που απλά είναι φιλοκυβερνητικός, τότε στο δύσκολο project των εκκρεμών συντάξεων σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση της διαδικασίας. Από μόνος του βέβαια, ένας Project Manager δεν αποτελεί πανάκεια.

Θα πρέπει να βρεθεί λύση με την υποστελέχωση του ΕΦΚΑ η οποία έγινε χειρότερη λόγω και της μείωσης των πραγματικά απασχολούμενων ελέω πανδημίας και καραντίνας.

Λύση στο πρόβλημα θα δώσει και η ολοκλήρωση του συστήματος ΑΤΛΑΣ το οποίο παρότι σήμερα λειτουργεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων ήδη έχει βοηθήσει πολύ στη διαδικασία, κάτι το οποίο άλλωστε προαναφέραμε και στην προηγούμενο παράγραφο με τον διπλασιασμό των απονεμημένων συντάξεων.

Σημαντικός είναι βέβαια και ο ρόλος του νυν διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρήστου Χάλαρη του οποίου το έργο μόνο απαρατήρητο δεν έχει περάσει για τους γνώστες των ασφαλιστικών θεμάτων καθώς το τεχνολογικό του υπόβαθρο βοήθησε στην – μερική – λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, στο «ερχομό» του e-efka διαμέσου του οποίου θα ολοκληρώνονται πλέον αρκετές χρονοβόρες διαδικασίες όπως προσφάτως ανακοινώθηκε η διαδικασία απονομής των παροχών ασθενείας σε εργαζόμενους αλλά και στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας ηλεκτρονικής επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για πάνω από 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτούς.

Βέβαια στα πλάνα της νέας διοίκησης του υπουργείου με τις πρόσφατες «ευλογίες» του πρωθυπουργού βρίσκονται κι άλλες ενέργειες που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων όπως:

  • Παράταση παραμονής υψηλόβαθμων στελεχών ΕΦΚΑ που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση
  • Κίνητρα – bonus για αύξηση της παραγωγικότητας των υφιστάμενων στελεχών όπως π.χ. μηνιαίο bonus 480€ αν ένα στέλεχος ολοκληρώσει 160 συντάξεις αντί για 80 που είναι σήμερα ο μέσος όρος
  • Αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού (6.000 pc)
  • Αύξηση ποσού προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 70% της οριστικής

Ο συνδυασμός του συνόλου ή πλήθους των προαναφερθέντων «επιβάλλεται» να φέρει αποτέλεσμα και να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο της διεκπεραίωσης 25.000 συντάξεων ανά μήνα κάτι το οποίο μετά βεβαιότητας θα μειώσει τουλάχιστον στο μισό τις εκκρεμότητες μέχρι το καλοκαίρι.

Άποψή μας είναι ότι αυτή την κρίσιμη ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι είναι στον αέρα, πρέπει να εκλείψουν τα πολλά λόγια και οι εξαγγελίες και να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο επίλυσης του τεράστιου αυτού προβλήματος. Αντί λοιπόν να υπάρχουν αναφορές στο παρελθόν και λοιπές δικαιολογίες, θα προτιμούσα να διαβάσω σε 1 χρόνο από σήμερα ένα δελτίο τύπου το οποίο θα μου δείχνει ότι οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και ότι η διαδικασία αιτήσεων από τους συνταξιούχους θα διαρκεί ελάχιστα λεπτά.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
επικουρικές συντάξεις, κύριες συντάξεις, Απονομή σύνταξης, Εκκρεμείς συντάξεις