31/07/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Νίκος Παπαθανάσης: Το στοίχημα για τη χώρα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο

Ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει γι’ αυτό χρειάζεται σεβασμός σε κάθε λεπτομέρεια των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, επισημαίνει στο Epsilon7 ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης. Τονίζει δε, την έγκαιρη και αποτελεσματική δέσμη μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χαρακτηρίζει ως ιστορική την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, από το οποίο όπως λέει η Ελλάδα θα διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό μερίδιο.

Για την πορεία του τουρισμού που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και την πορεία των συνδεδεμένων κλάδων του τουρισμού και της εστίασης ο κ. Παπαθανάσης προαναγγέλλει ένταση των ελέγχων ώστε να διασφαλισθεί η υγεία των πολιτών και των τουριστών, υποστηρίζοντας ότι: «εάν παραμείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων τότε δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερο πρόβλημα κατά την υποδοχή, φιλοξενία και την εν γένει παροχή υπηρεσιών προς τους τουρίστες που θα καταφθάσουν από άλλες χώρες. Αυτό που θα πρέπει όλοι –μα όλοι- να έχουμε ως πρώτη σκέψη είναι ότι όσα πρέπει να κάνουμε ώστε να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε σύνεση και υπευθυνότητα, δεν είναι εξωπραγματικά ή αλλόκοτα».

Ο κύριος Παπαθανάσης αναγνωρίζει ότι οι πιέσεις στην πραγματική οικονομία είναι «ασφυκτικές σε ένα βαθμό» και παραθέτει σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων που έχουν ανακοινωθεί για στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Ο κ. Υφυπουργός, ως αρμόδιος για θέματα εμπορίου και βιομηχανίας αναλύει και τις βασικές διατάξεις του νέου πλαισίου καταπολέμησης του παραεμπορίου.

E7 | Κύριε Παπαθανάση, βλέποντας την εξέλιξη της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο και την σημερινή εικόνα της πραγματικής οικονομίας, εκτιμάτε πως τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, ως προς τον χρόνο εφαρμογής και την έκτασή τους, ήταν ανάλογα της συγκυρίας; Θα ήταν καλύτερες ή χειρότερες οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αν η χώρα μας είχε ακολουθήσει το παράδειγμα της Σουηδίας, επιδιώκοντας την «ανοσία της αγέλης»;

Η Ελλάδα κλήθηκε εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει μία υγειονομική κρίση, κάτι που ουδέποτε στη σύγχρονη ιστορία ολόκληρου του κόσμου είχε ξανασυμβεί. Ήταν μια άνευ προηγουμένου κρίση σε όλα τα επίπεδα, η οποία φυσικά και δεν έχει ακόμα περάσει. Ημερολογιακά βρισκόμαστε ακόμα στην έναρξη του φετινού καλοκαιριού, του πιο περίεργου καλοκαιριού που έχουμε βιώσει όλοι μας.

Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία και αποτελεσματικά με πρώτιστο στόχο της τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας στον ελληνικό πληθυσμό και την εν γένει προστασία της δημόσιας υγείας. Οι κινήσεις μας, πάντα υπό τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, συνέστησαν την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησής μας, όπως αναφέρθηκε μετ’ επιτάσεως και από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης. Η ελληνική κυβέρνηση, κατά γενική ομολογία, αντέδρασε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το στοίχημα ήταν και παραμένει εξαιρετικά δύσκολο και πρωτόγνωρο. Το σύνολο, σχεδόν, των επαγγελματικών κλάδων που κλήθηκαν να προσαρμοστούν ταχύτατα στα μέτρα που εξαγγείλαμε, ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω. Το ίδιο συνέβη και με τους πολίτες και τις ελληνικές οικογένειες που προσαρμόστηκαν τάχιστα στα, ομολογουμένως, δυσάρεστα δεδομένα της καραντίνας. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να είχε ευοδωθεί χωρίς τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής ευθύνης και της συνέπειας που επέδειξε η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας της οποίας τη στάση εξαίρουμε και τιμούμε. Αναφορικά με την «ανοσία της αγέλης» που αναφέρετε, η ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει αυτήν τη στρατηγική αντιμετώπισης κατόπιν συνεκτίμησης όλων των εξαιρετικά πολύπλοκων δεδομένων όλης της κατάστασης η οποία άλλαζε μέρα με τη μέρα και, όπως προείπαμε, τον πρώτο λόγο είχαν οι ειδικοί επιστήμονες.

E7 | Με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «πακέτο των 750 δισ. ευρώ» δημιουργήθηκε ένα κλίμα αισιοδοξίας και για τη χώρα μας που θεωρήθηκε «ευνοημένη», καθώς της αναλογούν 32 δισ. ευρώ. Εφόσον τελικώς εγκριθούν, θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση μέρος αυτών να κατευθυνθούν στην ελληνική οικονομία πριν το 2021; Ποιο είναι το σχέδιο της για την αξιοποίησή τους;

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση της Κομισιόν που σηματοδότησε μια σειρά από μεγάλες διαδικασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν θετικές αλλαγές σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Τα δεδομένα αυτής της απόφασης αναμφίβολα θα συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της Ε.Ε.. Η συζήτηση συνεχίζεται και σίγουρα θα διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό πακέτο στήριξης. Και είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός, οποίος έχει και την ευθύνη του σχεδιασμού, στρέφει την προσοχή του σε τέσσερις βασικούς άξονες: Την πράσινη μετάβαση, τις υποδομές, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης καθώς και τον τομέα της κατάρτισης. Είναι διάχυτη η άποψη ότι με αυτά τα κονδύλια δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

E7 | ‘Ένα μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πόσο έχει μειωθεί το εγχώριο εισόδημα προς κατανάλωση. Οι φορείς της εστίασης και του εμπορίου έχουν προειδοποιήσει για πολλά λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας ως το τέλος του έτους. Υπάρχει σχέδιο για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής; Πως εκτιμάτε την μέχρι το τέλος Ιουνίου πορεία της κατανάλωσης;

Η ελληνική οικονομία, ως μέρος της παγκόσμιας, υπόκειται σε όλες τις πιέσεις, ασφυκτικές σε κάποιο βαθμό, που δημιουργεί η πανδημία, με τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Η κυβέρνηση ακούει με μεγάλη προσοχή όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που έχει πλήξει τόσο η χρόνια οικονομική κρίση όσο και η πανδημία και συμμερίζεται τις ανησυχίες τους. Δυστυχώς, ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις για κανέναν επαγγελματικό κλάδο, σε καμία χώρα του κόσμου όπου έχει «χτυπήσει». Για αυτό και η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μεγάλη προσοχή τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της στην προσπάθειά της όχι μόνο να παρέμβει περιορίζοντας όσο γίνεται τις δυσμενείς επιπτώσεις αλλά και να συμβάλει όσο το δυνατόν στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων προσφέροντας ανάλογες ευκαιρίες.

Πρόσφατες είναι και οι ανακοινώσεις μας σχετικά με τις νέες δράσεις Ε.Σ.Π.Α. (κρατικές ενισχύσεις) για τη βιομηχανία με έμφαση στη μεταποίηση. Δράσεις που πήραν την οριστική μορφή προτάσεων στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Η πρώτη αφορά στη δράση «Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων» που επιδιώκει την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων και ασχολούνται με εργασίες επεξεργασίας, ανάκτησης και αξιοποίησης αποβλήτων. (Προϋπολογισμός δράσης 40 εκατ. ευρώ).

Η δεύτερη δράση αφορά στην »Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας – Συνεργατικοί Συνεταιρισμοί – Δικτυώσεις». Απευθύνεται σε υπάρχουσες μικρομεσαίες, κατά κύριο λόγο, επιχειρήσεις με πυρήνα τη μεταποιητική δραστηριότητα, αφορά στη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης διεπιχειρησιακών συνεργασιών με τη μορφή κάθετων ή και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων. (Προϋπολογισμός δράσης 32 εκατ. ευρώ)

Επίσης, μια νέα δράση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ που αφορά στη συνολική αναβάθμιση των υποδομών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α.) και της Κεντρικής αγοράς Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ.) και συγκεκριμένα, στη στήριξη της λειτουργίας της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της διατήρησης των θέσεων εργασίας κινείται και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή από τις 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Παπαθανάση στο τεύχος Ιουλίου –Αυγούστου 2020 του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Επενδύσεις, Κορωνοϊός