22/07/20 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ε.Ε.Α. : «Η μη εφαρμογή της μείωσης προκαταβολής φόρου απειλεί χιλιάδες επιχειρήσεις»

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις από τη μη εφαρμογή της μείωσης προκαταβολής φόρου και ζητά από την κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:

«Η μη εφαρμογή της μείωσης προκαταβολής φόρου απειλεί χιλιάδες επιχειρήσεις»

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση προκαταβολής φόρου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών χαιρέτισε την απόφαση καθώς υποτίθεται ότι θα έδινε σημαντική «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις που είδαν τους τζίρους τους να υποχωρούν σημαντικά εν μέσω της πανδημίας.

Όμως, εβδομάδες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, διαπιστώνουμε ότι ο κίνδυνος της επιβολής της προκαταβολής φόρου είναι υπαρκτός.

Και αυτό γιατί η ποσοστιαία μείωση προκαταβολής βασίζεται στην μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το 1ο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2019. Όμως τα στοιχεία για την σύγκριση αυτή θα είναι στη διάθεση της ΑΑΔΕ με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α, δηλαδή μετά τις 31/07/2020. Επειδή η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων είναι στις 29/07/2020, είναι πάρα πολύ πιθανό σε χιλιάδες επιχειρήσεις να βεβαιωθεί το 100% της προκαταβολής και το οποίο θα συμψηφίσουν με μελλοντικές οφειλές κατόπιν μελλοντικών φορολογικών ελέγχων με βάση και τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ΑΑΔΕ.

Αυτή η εξέλιξη δεν έχει καμία σχέση με όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Αντίθετα, ασκείται περισσότερη πίεση προς τις επιχειρήσεις, σε μία χρονική στιγμή που αγωνίζονται να κρατηθούν ανοιχτές, εξαιτίας της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επιλύσει το πρόβλημα και να στηρίξει ουσιαστικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δεν αρκεί να ανακοινώνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις. Πρέπει και να εφαρμόζονται.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Προκαταβολή φόρου εισοδήματος, ΕΕΑ