10/07/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατολόγος

Η εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων δωματίων από δημόσιο υπάλληλο

Στο αρ. 31 του Υπαλληλικού Κώδικα, προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από δημόσιο υπάλληλο, κατόπιν λήψης σχετικής άδειας από την υπηρεσία, για λόγους εγγύησης της εύρυθμης λειτουργίας αυτής. Ωστόσο, στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου, ρητά απαγορεύεται η άσκηση εμπορίας από δημόσιο υπάλληλο.

Με την ανωτέρω πρόβλεψη, καθιερώνεται απόλυτο ασυμβίβαστο αναφορικά με την κτήση εμπορικής ιδιότητας εκ μέρους του υπαλλήλου. Απαγορεύεται δηλαδή, η πλήρωση εκείνων των όρων που κατά τις ειδικότερες διατάξεις του εμπορικού δικαίου οδηγούν στην κτήση της εμπορικής ιδιότητας.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (200/2010), η εκμετάλλευση τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, στις οποίες μάλιστα παρέχεται και φροντίδα περιποίησης, όπως καθαριότητα δωματίων κτλ. αποτελεί ανεξάρτητα από τη χρησιμοποίηση ή μη προσωπικού, πράξη εμπορική η οποία ασκούμενη κατά σύνηθες επάγγελμα προσδίδει στο διενεργούν αυτήν υποκείμενο εμπορική δραστηριότητα.

Περαιτέρω με την υπ’ αριθμ. 505/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επισημαίνεται ότι η εκμετάλλευση ενοικιαζομένων δωματίων αποτελεί οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία ασκείται με σκοπό το κέρδος και κατά συνέπεια, η επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων αποτελεί άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από το εάν ο ιδιοκτήτης ή ο εκμεταλλευόμενος στα δωμάτια αυτά απασχολείται αυτοπροσώπως ή όχι.

Τέλος, σημειωτέον ότι, τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις εγγράφονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1 του ν.3419/2005. Μετά δηλαδή από την έναρξη εργασιών στην εφορία και την εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο, η ίδρυση τουριστικής επιχείρησης και η εκμετάλλευση τουριστικού καταλύματος, αποτελεί κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας με πρόθεση βιοπορισμού κι ελπίδα κέρδους, η οποία απαγορεύεται ρητά σύμφωνα με το αρ. 31 παρ.3 του Υπαλληλικού Κώδικα.

Δείτε περισσότερα στο www.dikigorosergatologos.grcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ενοικιαζόμενα δωμάτια, Επαγγέλματα > Δημόσιος Υπάλληλος