22/06/20 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης - Επιστολή για διόρθωση λαθών και τεχνικών παραλείψεων για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

15o ΠΤ - Τμήμα Δυτικής Κρήτης (Χανιά - Ρέθυμνο)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
15ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΧΑΝΙΑ – ΡΕΘΥΜΝΟ

ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗ 15 & ΚΡΙΑΡΗ, ΤΚ 73135, ΧΑΝΙΑ, 2ος ΟΡΟΦΟΣ

ΤΗΛ: 28210 94505-76186, ΦΑΞ: 28210 95001, e-mail : oee15pt@oe-e.gr

Προς: κ. Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων
κ. Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών


Αρ. Πρ. 293 Ε 224
Χανιά, 22/6/2020
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Σας αποστέλλουμε τα παρακάτω με την προσδοκία ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν οι αναγκαίες βελτιώσεις προκειμένου ο μηχανισμός συνεργασία να καταστεί λειτουργικός και εύχρηστος για τις επιχειρήσεις.

Συνοπτικά η εφαρμογή του συνεργασία προβλέπει τα παρακάτω βήματα:

 1. Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην ΑΑΔΕ για την έγκριση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
  Για την εφαρμογή του μηνός Ιουνίου προαπαιτείτε η υποβολή εσόδων μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020. Η εφαρμογή εκ παραδρομής ζητά υποχρεωτικά και τα έσοδα του μηνός Μαΐου 2020.
 2. Υποβολή αίτησης/δήλωσης στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” για ένταξη στον Μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων μείωσης χρονικών ορίων εργασίας για τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.
 3. Υποβολή στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” μέσω του πίνακα Ε4 τροποποιητικός ωραρίου με τον νέο ωράριο εργασίας του/ των εργαζομένων.
 4. Υποβολή οικονομικών στοιχείων των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»,
 5. Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις-εργοδότες ενημερώνονται για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησής τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» από την ΑΑΔΕ.


Όμως η εφαρμογή του μηχανισμού υποστήριξης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είναι πρακτικά αδύνατη και δυνητικά επικίνδυνη για τους παρακάτω λόγους:

 • Η εφαρμογή εκ παραδρομής ζητά υποχρεωτικά και τα έσοδα του μηνός Μαΐου 2020, ενώ δεν προβλέπεται από τον νόμο, δημιουργώντας επιπλέον φόρτο εργασίας .
 • Η επιχείρηση δεν ενημερώνεται, εγκαίρως, για την υπαγωγή της η όχι στον μηχανισμό. Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος, ενω θα έχουν οριστεί οι εργαζόμενοι και ήδη θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, να λάβει η επιχείρηση απορριπτική απόφαση.
 • Η επιχείρηση δεν ενημερώνεται για τον μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να υπάγει στον μηχανισμό,
 • Η επιχείρηση θα επιβαρυυθνεί με μη αναλογούσες, επιπλέον, δαπάνες ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης,
 • Οι επιχειρήσεις θα στερηθούν των υπηρεσίων των εργαζομένων τους δίχως κανένα όφελος για κανέναν, αφού και ο εργαζόμενος θα έχει απασχοληθεί και πληρωθεί λιγότερο
 • Επιπλέον θα δημιουργηθεί τρομερή σύγχυση και θα προκύψουν πλήθος οικονομικών διαφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων δεδομένου οτι οι εργαζόμενοι θα έχουν απασχοληθεί λιγότερο και οι εργοδότες θα έχουν λάβει μειωμένη παροχή.
 • Τέλος θα συμβεί το εξής παράδοξο, ο εργαζόμενος να διεκδικεί δεδουλευμένα για εργασία που δεν παρείχε και ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος και καταβάλλει εισφορές και αποδοχές για παροχή που δεν έλαβε.


Προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να καταστεί η εφαρμογή του μηχανισμού λειτουργική προτείνουμε τα παρακάτω:

 1. Η εφαρμογή να ζητά τα στοιχεία μηνών που προβλέπονται απο την νομοθεσία,
 2. Αμεση έκδοση απόφασης Απόρριψης/Ένταξης απο μέρους της ΑΑΕΔΕ, η οποία διαθέτει τα οικονομικά στοιχεία, με ενημέρωση του ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” για την έγκριση ή όχι της κάθε επιχείρησης.
 3. Με την Υποβολή της αίτησης/δήλωσης στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” για την ένταξη στο μηχανισμό ( βήμα 2 σύμφωνα με τα παραπάνω περιγραφόμενα) να ενημερώνεται για το μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που μπορεί η επιχείρηση να θέσει σε μειωμένο ωράριο.
 4. Τα στοιχεία μείωσης του χρόνου εργασίας των απασχολούμενων να δίδονται σε επόμενο βήμα ( βήμα 4 σύμφωνα με τα παραπάνω περιγραφόμενα) δηλαδή μαζί με την υποβολή των οικονομικών στοιχείων των εργαζομένων.


Αν και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, είναι επιτακτική ανάγκη να συντελεστούν οι αναγκαίες βελτιώσεις προκειμένου να διασωθούν οι περισσότερες δυνατές θέσεις εργασίας και το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” να στεφθεί με επιτυχία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ - ΛΟΓΙΣΤΗ ΚΟ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ


Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Πετσετάκης Παντελής Τσιτσιρίδη Ελπίδαcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ