27/05/20 | Αρχική > Video > Video

Πιτσιλής για την ηλεκτρονική τιμολόγηση: Η εισήγησή μας είναι να ξεκινήσουμε πολύ νωρίτερα από τον Οκτώβριο με την ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων

Συμμετέχοντας στo πρώτο TaxForumSeries Roundtable Discussion I, στο πλαίσιο των ψηφιακών εκδηλώσεων AmChamGr Digital Talks&Events που πραγματοποιεί το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γεώργιος Πιτσιλής αναφέρθηκε στο θέμα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και το κομμάτι του myData που την αφορά.

Μεταξύ άλλων ο κ.Πιτσιλής σημείωσε ότι η εισήγηση της ΑΑΔΕ ως προς την έναρξη διαβίβασης δεδομένων μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από τον Οκτώβριο, αμέσως μόλις έχουμε τους πρώτους πιστοποιημένους παρόχους να μπορέσει να ξεκινήσει. Θύμισε ότι είναι σε προαιρετική βάση, με την έννοια ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί καμία επιχείρηση να υιοθετήσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η σκέψη όμως είναι ότι αν την επιλέγει την επιλέγει ως μόνο τρόπο τιμολόγησης των παραστατικών της. Επισήμανε ότι η πιλοτική χρονιά θα είναι φέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις είναι μια αναγκαιότητα για την προστασία, την ασφάλεια αλλά και για την επιβίωση μας και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το 80% των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ είναι ήδη ψηφιακό. Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης καθώς και πως αυτή παραμένει στην κορωνίδα της ψηφιακής μεταρρύθμισης, ενώ αυτή την περίοδο επεξεργάζεται το σχέδιο της απόφασης για την άμεση έναρξη της.

Ο Γεώργιος Νικολάου, BoD Member Athenian Brewery, αναφερόμενος στο σύστημα My data, τόνισε την αναγκαιότητα της διασύνδεσης των συστημάτων, όπως και το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει μια δήλωση του ΦΠΑ.

Όπως υποστήριξε ο Πάνος Δαβέρος, Tax & Customs Group Director, Hellenic Petroleum, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ένα ικανό χρονικό διάστημα σχεδιασμού και πιλοτικής εφαρμογής περιλαμβάνοντας πλήρες κλείσιμο μιας ετήσιας διαχειριστικής περιόδου, όπως επίσης και να ρυθμιστούν θέματα διαφύλαξης των λογιστικών αρχείων.

Ο Άγγελος Μπένος, Tax Partner PwC Greece, αναφέρθηκε αναλυτικά στο παράδειγμα του Making Tax Digital του Ηνωμένου Βασιλείου και όπως δήλωσε: «σαν εταιρίες καλούμαστε, μέσα από μια συνεργατική διαδικασία, να μπούμε στη λογική λύνω προβλήματα και όχι μόνο αναδεικνύω προβλήματα».

Η Γεωργία Σταματέλου, Partner, Head of Tax & Legal, KPMG, εξήγησε πόσο σημαντική είναι η σωστή χρήση της συλλογής στοιχείων αλλά και η σωστή αξιοποίηση αυτών με ασφαλή τρόπο μέσα και από το κατάλληλο και καταρτισμένο δυναμικό.

Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σταύρος Κώστας, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας που απαιτείται για να ενισχυθεί η λειτουργία του φορολογικού συστήματος με πρόσθετα εργαλεία σύνθετης τεχνολογίας για την αποτελεσματικότητα τη διαφάνεια αλλά και την ανταγωνιστικότητα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ιωάννης Σταυρόπουλος, Managing Partner, Stavropoulos & Partners Law Office.

Δείτε την τοποθέτηση του κ.Πιτσιλή στο ακόλουθο video.
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Πρόσωπα > Πιτσιλής, Ηλεκτρονικά βιβλία, myDATA