22/05/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Τρίτη εβδομάδα του Μάη και επιστροφή στην κανονικότητα… ή περίπου. Σε κάθε περίπτωση, όταν τα σχολεία (γυμνάσια και λύκεια), γεμίζουν από παιδιά, καταλαβαίνεις ότι η χώρα αρχίζει και πάλι να λειτουργεί. Φυσικά, την εβδομάδα που μας έρχεται ανοίγει και η εστίαση, ελπίζουμε για τα καλύτερα βοηθούμενοι και από τον καιρό και επιτέλους, να τελειώσει και το φαινόμενο, αστυνομικοί να κάνουν παρατηρήσεις σε θαμώνες εξωτερικών χώρων μπαρ, καφετεριών και συναφών καταστημάτων, που με ένα πλαστικό κολονάτο ποτήρι με τεκίλα μέσα, συνωστίζονται στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κατάστημα. Τι να πει και ο αστυνομικός; Παραβάτης με τεκίλα σε πλαστικό ποτήρι στο πεζοδρόμιο;

Επιγραμματικά, τη Δευτέρα 18 Μαΐου επανεκκίνησε το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες σε:

· Εμπορικά καταστήματα (malls)

· Εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets)

· Διαιτολογικές μονάδες

· Μονάδες Προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος

· Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών

· Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες

· Βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν:

· Οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης

· Οι δραστηριότητες παροχής ποτών

· Οι υπηρεσίες πίστας καρτ

Από τα εργατικά και φορολογικά νέα της εβδομάδας που πέρασε:

ΣΕΠΕ: Νέοι εντατικοί έλεγχοι για υγεία & ασφάλεια και τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με ΔΤ του υπουργείου Εργασίας:

Επανεκκίνηση των συστηματικών ελέγχων στην αγορά εργασίας σε όλα τα αστικά και τα ημιαστικά κέντρα αποφάσισαν από κοινού ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης και οι Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Στην συνάντηση πήραν μέρος ο Γενικός Προϊστάμενος του ΣΕΠΕ Χαράλαμπος Βούρτσης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ελέγχου Υγείας & Ασφάλειας Ιωάννης Κεραμάρης, η Προϊστάμενη Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ζωή Τόγκα και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας Νίκη Θεάκου.

Με την σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και την επιστροφή της αγοράς εργασίας στην κανονικότητα, η πλήρης νομιμότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Οι εντατικοί έλεγχοι οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν κάτω από την ομπρέλα του σχεδίου Άρτεμις, θα έχουν δύο άξονες: 1. Την πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και 2. Την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις που είτε τελούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας είτε έχουν επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία.

Ο κ. Βρούτσης έδωσε εντολή προς τους Επιθεωρητές να διεξαχθούν παντού οργανωμένοι έλεγχοι και ξεκαθάρισε ότι η κρίση της πανδημίας δεν αποτελεί άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές στους εργασιακούς χώρους και για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι καθ’ όλη της διάρκεια της υγειονομικής κρίσης το Σ.ΕΠ.Ε διενέργησε χιλιάδες ελέγχους σε όλη την επικράτεια για την πρόληψη της δημόσιας υγείας στους εργασιακούς χώρους, για τον έλεγχο νόμιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία αλλά και για τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων εργαζομένων-εργοδοτών μέσα από το καθεστώς των αναστολών των συμβάσεων εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, από 15-3-2020 μέχρι 5-5-2020 πραγματοποιήθηκαν 3.221 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια, 1.720 έλεγχοι για νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων όπου είχαμε 1 παράβαση παράνομης λειτουργίας, 692 έλεγχοι για τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων όπου είχαμε 67 παραβάσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας και 409 ελέγχους για αδήλωτη εργασία όπου είχαμε 16 παραβάσεις. Σε όλες τις παραπάνω παραβάσεις επιβλήθηκαν και τα αντίστοιχα εκ του νόμου πρόστιμα.

Τροποποίηση της εγκυκλίου για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων. Με την Ε.2070/2020 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ τροποποιείται η εγκύκλιος Ε.2052/22.4.2020 «Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή της με αριθμ. 39162 ΕΞ 2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο "Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.»

Πιο συγκεκριμένα στο τέλος της παραγράφου 4 της από 20.4.2020 εγκυκλίου Ε. 2052 προστίθεται νέο εδάφιο και η παρ.4 διαμορφώνεται ως εξής:

4. Ομοίως, δεν δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ μέχρι την 31-3-2019 και έχουν υποβάλει, μέχρι και την 16-4-2020, πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές καθ΄ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 29 Φεβρουαρίου 2020, κατά τα προαναφερθέντα. Συνεπώς, επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει κατά την περίοδο αυτή έστω και μία χρεωστική δήλωση ή πιστωτική δήλωση ΦΠΑ με θετικές (άνω του μηδενός) εκροές, δικαιούνται την αποζημίωση. Για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 1η Απριλίου 2019, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που αφορούν το διάστημα από την δήλωση έναρξης και μετά, και έως την 29η Φεβρουαρίου 2020, κατά τα προαναφερθέντα.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά από την 1η Απριλίου 2019 και μετά, το κριτήριο αυτό δεν έχει εφαρμογή, καθώς σκοπός της διάταξης είναι να εξαιρέσει από το κριτήριο επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο και οι οποίες είναι πιθανό μην έχουν προλάβει να αποκτήσουν θετικό κύκλο εργασιών.

Διαδικασίαεπιστροφής Φόρου Προστιθεμένης Αξίας - Νέα απόφαση ΑΑΔΕ. Με την απόφαση Α.1104/2020 της ΑΑΔΕ καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 34 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), όπως ισχύει.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση Α. 1103/2020 με τίτλο "Τροποποίηση και συμπλήρωση της ΠΟΛ.1282/ 31.12.2013 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. (54Β΄/ 16.1.2014), όπως ισχύει, σχετικά με την επιβολή προληπτικών ή διασφαλιστικών του δημοσίου συμφέροντος μέτρων άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 46 του ν. 4174/2013.".

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε σε συνέχεια των τροποποιήσεων των διατάξεων των παρ. 5 και 6 του άρθρου 46 του ΚΦΔ (ν. 4174/2013) με τον πρόσφατο φορολογικό ν. 4646/2019.

Υπενθυμίζεται ότι με τις ανωτέρω διατάξεις, όπως τέθηκαν με το ν. 4646/2019, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται μη απόδοση, ανακριβής απόδοση, συμψηφισμός, έκπτωση ή διακράτηση Φ.Π.Α., Φ.Κ.Ε., φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων, επιρριπτόμενων φόρων, τελών και εισφορών με σκοπό τη μη πληρωμή συνολικά στο Δημόσιο ποσού πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, καθώς και είσπραξη επιστροφής των παραπάνω φόρων κατόπιν παραπλάνησης της Φορολογικής Διοίκησης με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων, δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη και κατ' ανώτατο μέχρι του διπλάσιου του ποσού για το οποίο διαπιστώνεται ο σκοπός μη πληρωμής ή η είσπραξη επιστροφής, κατά τα ανωτέρω.

Με τις διατάξεις του ίδιου νόμου σημειώνεται ότι τροποποιήθηκαν και οι διατάξεις του άρθρου 50 του ΚΦΔ αναφορικά με την αλληλέγγυα ευθύνη.

Διευκρινίσειςγια την παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και τη λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας. Με την Α.Π.: οικ.19221/379/19-05-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας παρέχονται διευκρινίσεις επί της ΚΥΑ με αριθμ. οικ. 17788/346/8-5-2020 και πιο συγκεκριμένα για:

Α) Την παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που: α) έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και δε θα επαναλειτουργήσουν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020, β) επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, γ) πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους και δ) για την παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου στις περιπτώσεις α), β) και γ).

Β) την εφαρμογή του άρθρου ένατου «Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» της από 20.3.2020 ΠΝΠ (Α’ 68) στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά ή επαναλειτουργούν μετά την άρση αναστολής λειτουργίας τους,

Γ) την υποχρέωση χορήγησης κανονικής άδειας δύο συνεχόμενων εβδομάδων στους μισθωτούς σε συνδυασμό με την άδεια ειδικού σκοπού.

Τετάρτη της εβδομάδας που πέρασε και είχαμε το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωθυπουργός, «Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία μας θα περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε έτσι το χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα. Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας. Ας κρατήσουμε τα θετικά συναισθήματα ως πολεμοφόδια για τη μάχη που έρχεται». Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου για τον τουρισμό και την οικονομία, το κόστος του ανέρχεται σε 24 δις ευρώ. Ιδιαίτερη τέλος σημασία έχει και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και μείωση των φορολογικών βαρών.

Περαιτέρω, υπήρξε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για το Κυβερνητικό Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, αναλυτικά τανέα φορολογικά μέτρα που προβλέπει το Κυβερνητικό Σχέδιο. Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός «Προσδοκούμε ότι επιχειρήσεις και πολίτες θα αξιοποιήσουν, με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την κρατική στήριξη και θα αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, ώστε, το συντομότερο, να ξαναπιάσουμε το «νήμα» από το σημείο που το είχαμε αφήσει προ της υγειονομικής κρίσης. Πιστεύω ότι, όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε! Άλλωστε, μέχρι σήμερα αποδείξαμε ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, σκληρή δουλειά, ενότητα, αλληλεγγύη και συντεταγμένη δράση, ξέρουμε και μπορούμε να υπερνικούμε τις δυσκολίες!».

Νέα μέτρα στήριξης για το επόμενο τρίμηνο, εξανήγγειλε και ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης. Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός «Θα κινηθούμε επάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

2. Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

3. Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων».

Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των άλλων, προβλέπεται και μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα. Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.

Από τα άρθρα της εβδομάδας που πέρασε, και πάλι με τον κ. Βασίλη Πρασσά, Σύμβουλο Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net και «Απίστευτο κι όμως αθλητικό! Ανοιχτοί οι χώροι άθλησης, κλειστά τα αθλητικά σωματεία!». Στο σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε τις έγκυρες και έγκριτες απόψεις του αρθρογράφου, πάνω σε ένα ακόμα θέμα το οποίο τις ρίζες του έλκει από την πανδημία.

Βασίλης Πρασσάς και «Τι μάθαμε από το χθεσινό Δελτίο Τύπου και την διευκρινιστική του Υπουργείου Εργασίας!». Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος «Σημαντικές ήταν και οι δύο ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας ως προς την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων. Είμαστε φυσικά εν αναμονή της νέας Π.Ν.Π. που θεωρούμε δεδομένο ότι θα αποσαφηνίσει (και θα διορθώσει) πολλά από τα αναγραφόμενα…».

Κάπου εδώ τελειώνει και μία ακόμα εργασιακή εβδομάδα, ουσιαστικά εβδομάδα προσαρμογής στην πρότερη εργασιακή μας καθημερινότητα, δεδομένου ότι η εργασία από το σπίτι μπορεί να είναι το ίδιο αποδοτική σε κάποιες περιπτώσεις όσο και η από γραφείου ή άλλου χώρου εργασίας, η συνεχής όμως επανάληψη του «μαμά, μπαμπά» από τον μικρό πρίγκιπα ή την μικρή πριγκίπισσα, μόνο αδιάλειπτη δεν μπορεί να την κάνει. Επιπλέον ερωτήσεις όπως «εσύ τι κάνεις τώρα», «να σε ρωτήσω κάτι», «θέλω να δω την Μενεγάκη στη τηλεόραση», κάνει το χώρο της εργασίας, να μοιάζει σαν όαση διαφυγής, στον οποίο, πιστέψτε μας, πολλοί θέλουμε να επιστρέψουμε.

Τι περιμένουμε για την εβδομάδα που έρχεται; Σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα με ασφάλεια και αν είναι δυνατόν, μηδενικά κρούσματα του ιού. Τι περιμένουμε από την 1η Ιουνίου; Φθηνό καφέ. Οι τιμές του καφέ, των αναψυκτικών και των λοιπών μη αλκοολούχων ποτών που σερβίρονται από εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης, λόγω της μείωσης του Φ.Π.Α. από το 24% στο 13%, αναμένεται να μειωθούν κατά 9% περίπου, βέβαια στις περιπτώσεις στις οποίες οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης θα περάσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές διάθεσης των προϊόντων αυτών στους πελάτες τους. Έτσι ο καφές «φραπέ» ο οποίος σερβίρεται σήμερα με τιμή 1,50 ευρώ (Take away), αναμένεται μετά την μείωση του Φ.Π.Α. να αγγίξει το 1,37 ευρώ και λογικού όντος κάτι να κερδίσει και το μαγαζί, να στρογγυλοποιηθεί στα 1,40 ευρώ. Θα μας πείτε μέσα σε όλον αυτό το χαμό, το δεκάλεπτο κάνει την διαφορά. Φυσικά και όχι, αλλά είναι ψυχολογικό. Πάμε μπροστά, πάμε φθηνά…

Με την Άνοιξη να μας χαμογελάει παρά τα μικρά ανεβοκατεβάσματα στη θερμοκρασία, με μια χώρα που αν μη τι άλλο είναι υγιής μέσα στην πανδημία, με τους τουριστικούς τόπους να ανοίγουν σιγά – σιγά, κάντε όνειρα για το καλοκαίρι, για διακοπές και καταγάλανες θάλασσες, για όμορφες μέρες και περάστε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εστίαση, Κλάδος > Λιανικό εμπόριο