22/04/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Κυριάκος Πιερρακάκης: Απλοποίηση και διαλειτουργικότητα οι πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η ψηφιοποίηση του κράτους τρέχει το 2020 με ταχύτητες 5G - κυριολεκτικά και μεταφορικά - και οι δράσεις που υλοποιεί αυτό το έτος η κυβέρνηση διαπερνούν κάθετα και οριζόντια κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας, δημόσιας και ιδιωτικής. Τα στοιχήματα είναι πολλαπλά και από την επιτυχία τους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης θέτει ως κεντρικό στόχο να φθάσει η Ελλάδα σε ορίζοντα τετραετίας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων. Πώς θα τα καταφέρει; Απαντά ο ίδιος στο Epsilon7: «υιοθετώντας τις βέλτιστες εκείνες πρακτικές που είναι συμβατές με το δικό μας μοντέλο – τόσο το υφιστάμενο, όσο και αυτό στο οποίο θέλουμε να μεταβούμε. Γι’ αυτό δίνουμε έμφαση από τη μία στην απλοποίηση διαδικασιών, ώστε να αποφύγουμε την ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας και από την άλλη στην εφαρμογή εκτεταμένων διαλειτουργικοτήτων, ώστε να μειώσουμε δραστικά τις ουρές και τις περιττές διαδικασίες».


Ο κ. Πιερρακάκης «επενδύει» πολλά στη νέα ενιαία πύλη του Δημοσίου, gov.gr, τοποθετώντας την έναρξη λειτουργίας της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Θα συγκεντρώνει όλες τις – υπάρχουσες και νέες – ηλεκτρονικές υπηρεσίες και συναλλαγές του κράτους, ώστε ο πολίτης να μη χάνει χρόνο να τις αναζητά στον «λαβύρινθο» του Διαδικτύου.

Αυτοματοποιημένα θα γίνεται πλέον η δήλωση γέννησης ενός παιδιού καθώς και η απόδοση του επιδόματος γέννησης.

Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, έως το τέλος του έτους θα δημοπρατηθεί το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος 5G, ενώ θα έχει προηγηθεί η εφαρμογή του νέου πλαισίου αδειοδότησης συστήματος κεραιών.

Στο πλαίσιο της απλοποίησης και της διαλειτουργικότητας των συστημάτων εντάσσεται και η υιοθέτηση του «αριθμού ταυτοποίησης», ο οποίος θα ενσωματωθεί το 2022 στις νέες ταυτότητες με στόχο, όπως τονίζει ο κύριος Πιερρακάκης, να υπάρχει ένα ενιαίο προφίλ του πολίτη απέναντι στις φορολογικές αρχές, τους ασφαλιστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

E7 | Ποιοι στόχοι σας ευοδώθηκαν το προηγούμενο διάστημα;

Σε αυτούς τους πρώτους έξι μήνες κάναμε σημαντικά βήματα σε επίπεδο νομοθέτησης και εφαρμογής. Δώσαμε τέλος στο γκρίζο καθεστώς που ίσχυε για την αδειοδότηση συστημάτων κεραιών, θεσμοθετήσαμε δομές καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, καθορίσαμε τις κρίσιμες υποδομές και ρυθμίσαμε νομοθετικά ζητήματα Κυβερνοασφάλειας. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το νέο σύστημα της δήλωσης γέννησης. Πλέον, μια χρονοβόρα διαδικασία που ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες και πολλαπλές ουρές, ξεκινά και ολοκληρώνεται για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα. Ταυτόχρονα, υλοποιήσαμε συστηματικά και μεθοδικά τις πρώτες εκτεταμένες διαλειτουργικότητες. Και τέλος, νομίζω ότι το πιο βασικό που πετύχαμε είναι ότι παραδώσαμε το σύστημα 112 σε πλήρη λειτουργία εντός του χρονοδιαγράμματος που παραλάβαμε, έχοντας εξασφαλίσει σε αυτό το διάστημα σχεδόν καθολική κάλυψη στα έξυπνα κινητά που λειτουργούν στην Ελλάδα. Όλα αυτά αποτελούν την αρχή. Η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο πυκνή, τόσο σε νομοθεσία όσο και σε κώδικα.

E7 | Έχετε δηλώσει πως από το 2022 θα έχουμε νέες ταυτότητες που θα περιλαμβάνουν έναν «αριθμό ταυτοποίησης». Πώς θα χρησιμεύουν στον πολίτη και πώς στη δημόσια διοίκηση;

Κεντρική φιλοσοφία του αριθμού ταυτοποίησης είναι να αποκτήσει ο πολίτης ενιαίο πρόσωπο απέναντι στο κράτος, δηλαδή να μην έχει άλλο προφίλ για τις φορολογικές αρχές, άλλο για τους ασφαλιστικούς φορείς και άλλο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή η ενότητα είναι χρήσιμη τόσο για τους πολίτες, οι οποίοι θα εξοικονομούν χρόνο και χρήμα για να μη δηλώνουν τα ίδια στοιχεία σε διάφορες αρχές, όσο και για τη δημόσια διοίκηση, καθώς έτσι το κράτος θα μπορεί να εξοικονομεί ανθρώπινους και υλικούς πόρους, αλλά πρωτίστως θα μπορεί να «μετρά» γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να σχεδιάζει, να υλοποιεί και να διορθώνει πολιτικές – φυσικά, πάντα με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.


E7 | Εισάγετε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία στη δήλωση της γέννησης ενός παιδιού. Πρακτικά, τι αλλάζει για τους γονείς, ποιες διαδικασίες καταργούνται και πώς θα το δηλώνουν στο εξής;

Αυτό που αλλάζει είναι ότι πλέον οι γονείς δεν θα χρειαστεί να σταθούν σε καμία ουρά μετά το μαιευτήριο, καθώς όλες οι τέσσερις διαδικασίες που υφίσταντο μέχρι στιγμής ψηφιοποιούνται και αυτοματοποιούνται. Η εφαρμογή της νέας διαδικασίας έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά για δεκαπέντε νοσοκομεία και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εφαρμόζεται στο σύνολο των μαιευτηρίων της χώρας. Έτσι, οι γονείς θα πηγαίνουν στο γκισέ που θα έχει διαμορφώσει κάθε μαιευτήριο έχοντας μαζί μόνο την ταυτότητά τους. Τα στοιχεία θα συλλέγονται από το μητρώο πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών και θα αποστέλλονται στο κατά τόπο αρμόδιο ληξιαρχείο, δημοτολόγιο, αλλά και στον ασφαλιστικό φορέα κ.ο.κ.. Το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα Α.Μ.Κ.Α. και ασφαλιστική ικανότητα, ενώ δεν θα χρειάζεται κάποια άλλη διαδικασία για την απόδοση του επιδόματος γέννησης – εφόσον φυσικά οι γονείς πληρούν τα κριτήρια.

E7 | Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να έχουμε 5G στην Ελλάδα;

Το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή όσων νομοθετήσαμε για το πλαίσιο αδειοδότησης συστημάτων κεραιών. Επίσης, στο τέλος του έτους θα δημοπρατηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του φάσματος 5G. Μάλιστα, ο σχεδιασμός δεν έχει γίνει με μόνο κριτήριο τα έσοδα, αλλά λάβαμε σοβαρά υπόψη και οι προοπτικές και η ταχύτητα των νέων δικτύων. Έτσι, με το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε στο σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα», είμαστε πλέον σε θέση να αξιώνουμε την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων εκ μέρους των τηλεπικοινωνιακών παρόχων με ταχύτητα και, φυσικά, με την καταβολή του αναλογούντος τιμήματος.

E7 | Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Amazon Web Services. Τι προβλέπει και πώς ωφελείται από αυτό το ελληνικό κράτος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας. Υπάρχουν προγράμματα της εταιρείας τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλουν στην ανάπτυξη του start-up οικοσυστήματος. Έτσι, αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας, αλλά και η δημιουργία μίας τοποθεσίας Amazon Cloudfront Edge στην Αθήνα, δείχνουν ότι η Ελλάδα ανακτά τη θέση της στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά, κερδίζοντας εμπιστοσύνη και προσελκύοντας επενδύσεις που αφορούν την τεχνολογία και τις υποδομές.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Πιερρακάκη στο τεύχος Μαρτίου 2020 του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ψηφιοποίηση