27/03/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! «Χαράτσι» στην εκ περιτροπής Εργασίας, 45 ημέρες η αναστολή εργασίας, Ακυρότητα της Άδειας Άνευ αποδοχών!

Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net

Σύμφωνα με πηγές του e-forologia, πολύ σημαντικές αλλαγές έρχονται τις επόμενες ώρες/ημέρες από το Υπουργείο Εργασίας. Κάποιες από αυτές αποτελούν την «απάντηση» της κυβέρνησης στις πιέσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση ενώ κάποιες άλλες είναι σημαντικές διορθώσεις κάποιων δυσλειτουργιών που παρουσιάστηκαν με τις τελευταίες ρυθμίσεις.

Πριν αναπτύξουμε όλες αυτές τις αλλαγές, θα σας πω την προσωπική μου εκτίμηση με βάση τα όσα παρατηρώ. Είναι λοιπόν ορατό ότι από τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια να νομοθετήσουν εκατοντάδες αποφάσεις ρυθμίζοντας κυριολεκτικά το σύνολο της αγοράς εργασίας έχοντας μάλιστα πολλάκις ως «εμπόδιο» τη διαφορετική προσέγγιση κάποιων θεμάτων από το Υπουργείο Οικονομικών όπως π.χ. τη σύγχυση με τους κύριους και τους δευτερεύοντες ΚΑΔ ή τις αλλαγές στον τρόπο επιδότησης των ελευθέρων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές κ.λ.π.).

Βέβαια το θέμα με τους ΚΑΔ και τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ διότι αν δεν δοθεί λύση, τότε οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν ούτε από τον εργοδότη που παραμένει κλειστός λόγω ανωτέρας βίας

Συνεχίζοντας την αναφορά μου στην προσπάθεια που γίνεται, ως άξιο θετικής αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι τόσο στο Υπουργείο Εργασίας όσο και στις υπηρεσίες του ΕΡΓΑΝΗ, έχουν ευήκοα ώτα για να «ακούν» και να διορθώνουν αρκετές δυσλειτουργίες όπως άλλωστε έγινε και με το πρόβλημα των οικειοθελών αποχωρήσεων το οποίο ανέδειξε πρώτη η επιστημονική ομάδα της Epsilon Net και του e-forologia.

Στην ίδια λογική, η επιστημονική μας ομάδα, γνωστοποίησε στους αρμόδιους φορείς πάνω από 30 περιπτώσεις που δημιουργούν μικρή ή μεγάλη σύγχυση στην αγορά μερικές εξ αυτών αναφέρθηκαν και στο πρόσφατο άρθρο.

Άλλωστε αυτό οφείλουμε να κάνουμε όντας η μεγαλύτερη κοινότητα λογιστών και ελευθέρων επαγγελματιών ανά το πανελλήνιο έχοντας παράλληλα και μια ύψιστη ευθύνη να αυτοματοποιήσουμε το σύνολο αυτών των διατάξεων μέσα από τις λύσεις πληροφορικής της Epsilon Net η οποία σήμερα – με τις εφαρμογές της – εξυπηρετεί περίπου το 65% των λογιστικών γραφείων και το 70% των εφαρμογών μισθοδοσίας των επιχειρήσεων με εσωτερικό λογιστήριο!

Ενημέρωση, Υποστήριξη, Τεκμηρίωση, Καθοδήγηση, Παρέμβαση, Λύσεις!

Πάμε τώρα σε μια συνοπτική αναφορά των αλλαγών που συζητούνται στην οδό Σταδίου 29!

1. «Χαράτσι» στην εκ περιτροπής απασχόληση

Όπως θα θυμάστε, με την Π.Ν.Π. της 20/3/2020 και συγκεκριμένα με το άρθρο 9, δόθηκε η δυνατότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων να επιβάλλουν μονομερώς σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στο προσωπικό τους που συνεχίζει τα εργάζεται, χαρακτηρίζοντάς το ως «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας»

Μετά όμως και από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αυτό το μέτρο ίσως περιοριστεί ως προς την εφαρμογή του μόνο στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης αυτής της διάταξης, όσες επιχειρήσεις δεν έχουν πληττόμενο ΚΑΔ

Η άποψη του συντάκτη του άρθρου είναι αντίθετη με αυτή τη διάταξη για τον εξής βασικό λόγο:

· γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται αλλά δεν έχουν πληττόμενο ΚΑΔ και δεν έχουν επομένως τη δυνατότητα αναστολής εργασίας προσωπικού και παράλληλης επιδότησης αυτού. Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις όπου υπάρχει το γνωστό μπέρδεμα με τους ΚΑΔ και εξαιρούνται των ευνοϊκών μέτρων. Άρα ας ξεκαθαρίσουν από το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα, ας ενταχθούν στα ευνοικά μέτρα όλες αυτές οι επιχειρήσεις και μετά, ΝΑΙ, θα έχει βάση η συγκεκριμένη ρύθμιση

*ακόμη και την στιγμή σύνταξης του άρθρου, γίνεται μεγάλη συζήτηση για την εφαρμογή του μέτρου

2. Για 45 ημέρες η αναστολή εργασίας

Πριν από λίγες ημέρες είχα γράψει:

Από πότε μπορεί ο εργοδότης να προβεί σε αναστολή εργασίας προσωπικού του με δεδομένο ότι η διάταξη ορίζει ότι η δυνατότητα αναστολής παρέχεται για διάστημα 1 μήνα από την ΠΝΠ κάτι το οποίο έχει διπλή ερμηνεία ως εξής: α) κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να εφαρμόσουν αναστολή για 1 μήνα (π.χ. από 20 Μαρτίου έως 20 Απριλίου). Βέβαια δεν υπάρχουν πουθενά στο έντυπο ημερομηνία έναρξης και λήξης β) κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να αναστείλουν την λειτουργίας τους μέχρι και 1 μήνα αργότερα, δηλαδή να ξεκινήσουν την αναστολή στις 15 Απριλίου. Βέβαια στην 2η περίπτωση δεν διευκρινίζεται ποιο θα είναι το ποσό της επιδότησης. Δηλαδή ο εργαζόμενος θα πληρωθεί από τον εργοδότη μέχρι και τις 15 Απριλίου και συγχρόνως θα πάρει και τα 800€ που δίδονται έως τις 30 Απριλίου;

Αν όντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, το Υπουργείο Εργασίας θα δώσει λύση σε αυτή την ασάφεια, μετατρέποντας το διάστημα αναστολής εργασίας από 1 μήνα σε 45 ημέρες, όσο είναι άλλωστε και το διάστημα επιδότησης των εργαζομένων που η επιχείρησή τους έκλεισε με κρατική απόφαση.

Συνιστούμε βέβαια στα στελέχη του υπουργείου να εξετάσουν και τα ακόλουθα:

o Να υπάρχει ημερομηνία έναρξης αναστολής ακόμη κι αν αυτή γίνεται τμηματικά για τους εργαζόμενους

o Να υπάρξει δυνατότητας άρσης της αναστολής εργαζομένων

o Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αρχικής αναστολής καθώς το σύστημα άνοιξε στις 24 Μαρτίου ενώ κάποιες επιχειρήσεις έβαλαν εργαζόμενους σε αναστολή από τις 21 Μαρτίου.

*ακόμη και την στιγμή σύνταξης του άρθρου, πολλά γράφονται και σβήνονται ούτως ώστε να εξαλειφθούν όλα τα θολά σημεία

3. Η πληρωμή της αδείας ειδικού σκοπού από τον εργοδότη

Το Υπουργείο προσανατολίζεται σε οδηγία που θα ορίζει ότι το 1/3 της αδείας ειδικού σκοπού, για το οποίο επιβαρύνεται το κράτος (και σε αποδοχές και σε εισφορές) θα το καταβάλλει με την μισθοδοσία Μαρτίου ο εργοδότης και στη συνέχεια θα οριστεί ο τρόπος συμψηφισμού.

Εδώ η άποψη του συντάκτη είναι ότι ακόμη κι αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ο συμψηφισμός είναι πολύ εύκολος αφού τόσο οι αποδοχές όσο και οι εισφορές για αυτές τις ημέρες θα δηλωθούν στην ΑΠΔ, άρα θα μπορούν να συμψηφιστούν με καταβαλλόμενες εισφορές. Το θέμα είναι τι θα γίνει αν πέραν της αναστολής εισφορών, δοθεί παράταση και την ΑΠΔ

4. Προς ακύρωση οι Άδειες Άνευ Αποδοχών για διευκόλυνση αναστολής εργασίας.

Άλλο ένα ζήτημα το οποίο προ εβδομάδος ανέδειξε το e-forologia αλλά και ο κος Καρούζος μέσα από την εξ αποστάσεως ενημερωτική ημερίδα της Epsilon Net. Άλλο ένα φλέγον θέμα για το οποίο, η επιστημονική ομάδα του e-forologia έκανε παρέμβαση στους αρμόδιους και όπως φαίνεται, θα βρεθεί λύση. Ποια θα είναι η λύση αυτή;

Αναμένεται απόφαση ή αυστηρή οδηγία για ακύρωση όλων αυτών των αδειών άνευ αποδοχών. Δηλαδή τυχόν άδειες άνευ αποδοχών οι οποίες χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους πριν δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να τους εντάξουν στο καθεστώς αναστολής εργασίας, δημιούργησαν ένα σοβαρό θέμα καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι δε θα μπορούσαν – για όσο διάστημα ίσχυε η άδεια – να ενταχθούν στο καθεστώς επιδότησης. Αν υπάρξει τέτοια απόφαση, θα σημαίνει ότι αυτές οι άδειες θα διακόπτονται είτε θα ακυρώνονται ούτως ώστε να μπορεί ο εργοδότης να τους εντάξει και άμεσα στην δήλωση αναστολής εργασίας.

5. Επίδομα Ανεργίας ΟΑΕΔ για δικαιούχους που είχε καταγγελθεί η σύμβασή τους.

Με βάση τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας, ορίστηκε ότι:

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, β) Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είναι επίσης οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Έτσι με την παραπάνω ρύθμιση, εργαζόμενοι που απολύθηκαν από 1/3 έως 20/3, είναι δικαιούχοι των 800€, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε αν θα είναι παράλληλα και δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Το θέμα αυτό αναμένεται να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες με πιθανή λύση να ακυρώνεται ένα από τα 2 επιδόματα.

Λοιπά θέματα που χρίζουν άμεσης διευκρίνισης

Επιγραμματικά αναφέρουμε:

-Επιδότηση εργαζομένων που η επιχείρησή τους έχει κλείσει με κρατική απόφαση αλλά αυτή δεν ανήκει στον κύριο ΚΑΔ ή ο δευτερεύων ΚΑΔ που συνδέεται δεν έχει τα περισσότερα έσοδα (αν και αυτό το θέμα είναι προτεραιότητας του Υπ. Οικονομικών). Το θέμα επαναλαμβάνω είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ διότι αν δεν δοθεί λύση, τότε οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν ούτε από τον εργοδότη που παραμένει κλειστός λόγω ανωτέρας βίας

-Αν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν είτε στον χρόνο τους είτε πρόωρα, θα συνεχίσουν να διαχωρίζονται από τις απολύσεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις

-Ποια κριτήρια θα προσμετρούνται για τον έλεγχο της μείωσης του προσωπικού

-Πως θα αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις νόμιμης άδειας (π.χ. αναρρωτική άδεια, κυοφορία/λοχεία, επιδότηση γυναικών από ΟΑΕΔ) που θα λήξουν στο επόμενο διάστημα όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση ούτως ώστε να δοθεί το δικαίωμα επιδότησης στους εργαζομένους.

-Πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα της διπλής ΑΠΔ για τον Μάρτιο

-Δικαίωμα διακοπής της αναστολής εργασίας για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων

-Πρόβλημα με τους ΚΑΔ π.χ. 4775, 920000 κ.λ.π. που παρότι είναι στους ΚΑΔ που έκλεισαν με κρατική απόφαση, το σύστημα τους εντάσσει στους πληττόμενους

-Δυνατότητες διόρθωσης λανθασμένων καταχωρήσεων (π.χ. λανθασμένη καταχώρηση στην ημερομηνία αναστολής λειτουργίας)

Θέματα που διευκρινίστηκαν:

-Παράταση ΑΠΔ Δημοσίων Υπαλλήλων

-Δικαίωμα επιδότησης εργαζομένων για επιχειρήσεις που προέβησαν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων μετά τις 20/3

-Θέμα ενσωμάτωσης λογιστών στις πληττόμενες επιχειρήσεις

-Δήλωση αναστολής λειτουργίας για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό

Με την ελπίδα να διευκρινιστούν το συντομότερο δυνατόν όσο περισσότερα θέματα, σας εύχομαι να έχετε όλοι ένα υγιές και δημιουργικό Σαββατοκύριακο δίνοντας προτεραιότητα σε όλα αυτά που ενισχύουν την υγεία αλλά και την ψυχολογία σας

Εις το επανιδείν …comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΚΑΔ, Εκ περιτροπής εργασία, Αναστολή εργασιών, Άδεια άνευ αποδοχών, Κορωνοϊός, Πληττόμενες δραστηριότητες (ΚΑΔ)