24/03/20 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΣΟΛ.Ν.Θ: Μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας

Προς
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ιωάννη Βρούτση
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνη Γεωργιάδη

Κοινοποίηση :
Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Θεσσαλονίκη 24 Μαρτίου 2020
Θέμα : Μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί
Η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει μια υγειονομική κρίση , η οποία οδηγεί ταχύτατα σε κρίση οικονομική , με τις πρώτες επιπτώσεις της τελευταίας να εμφανίζονται πολύ γρήγορα τόσο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, όσο και στην πραγματική οικονομία.
Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τον πληθυσμό ,ωστόσο τα μέτρα αυτά πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα , με την τελευταία , σύμφωνα με προβλέψεις των ειδικών, να εισέρχεται σε μεγάλη ύφεση δεχόμενη πλήγματα και πιέσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους της.
Οσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα το σημείο εξόδου από την κρίση της πανδημίας του κορονοιού , το πιθανότερο ενδεχόμενο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα είναι να περιέλθουν σε κατάσταση παύσεως πληρωμών.
Υπό το βάρος αυτών των περιστάσεων είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων , κάθε νομικής μορφής και δραστηριότητας, χωρίς να ληφθεί υπόψη ως κριτήριο χάραξης πολιτικής το εφεύρημα του κύριου ή δευτερεύοντα ΚΑΔ. Τα λαμβανόμενα μέτρα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των επαγγελμάτων , δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων . Λίγα είναι τα επαγγέλματα και λίγες οι επιχειρήσεις που δεν θα χρειασθούν στήριξη.
Ως Σύλλογος επαγγελματιών Οικονομολόγων-Λογιστών θεωρούμε αναγκαίο να σημειώσουμε για τον επαγγελματικό μας κλάδο πως τα γραφεία μας ανήκουν στις δραστηριότητες των οποίων η άσκηση δεν έχει ανασταλεί με απόφαση της πολιτείας , πλην όμως έχουμε υποχρέωση να λειτουργούμε υπό τους όρους που διαμόρφωσαν οι κυβερνητικές αποφάσεις –περιορισμός της φυσικής παρουσίας των πελατών , προστασία των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες- . Επιπλέον τα γραφεία μας και οι επαγγελματίες του κλάδου μας είναι γνωστό πως θα επωμισθούν όλο το βάρος για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν ληφθεί έως σήμερα και όσων θα ληφθούν μελλοντικά , εργαζόμενοι κάτω από συνθήκες αντίξοες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σας καλούμε
Να εντάξετε τον κλάδο των οικονομολόγων λογιστών στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας, ανεξαρτήτως του τρόπου ασκήσεως του επαγγέλματος.
Να δώσετε παρατάσεις για ικανό χρονικό διάστημα στην καταβολή φόρων και εισφορών των επιχειρήσεων .
Να παρατείνετε τις προθεσμίες υποβολής των διαφόρων δηλώσεων με την υιοθέτηση ενός ευέλικτου χρονοδιαγράμματος υποβολής. Στα πλαίσια αυτά να προβλέψετε την μη επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων κατά την υποβολή εκπροθέσμων δηλώσεων.
Να προστατεύσετε τις επιχειρήσεις από την λήψη μέτρων είσπραξης εκ μέρους του τραπεζικού τομέα . Ασκηση αποτελεσματικής κυβερνητικής επιρροής στις τράπεζες ώστε αυτές να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Η Γενική Γραμματέας

ΜΗΤΟΛΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κορωνοϊός, Πληττόμενες δραστηριότητες