19/03/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Εκ Περιτροπής Απασχόληση 2 εβδομάδων για Ανοιχτές Επιχειρήσεις! Τα τελευταία νέα και για τις ανοιχτές Ξενοδοχειακές Μονάδες!

Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net

Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Όπως αναφέραμε σε χθεσινή μας δημοσίευση, το Υπουργείο Εργασίας ολοκληρώνει μια νέα ρύθμιση με βάση την οποία θα δοθεί η δυνατότητα σε ανοιχτές επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει μείωση της εργασίας, να επιβάλλουν Εκ Περιτροπής Απασχόληση στο 50% του προσωπικού τους με μείωση του χρόνου εργασίας κατά 50%, δηλαδή να υφίσταται απασχόληση για 15 ημέρες τον μήνα. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις επί της ρύθμισης που θα δημοσιευτεί και ίσως ανακουφίσει χιλιάδες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά πλήττονται στο μέγιστο από την δραματική μείωση της δραστηριότητάς τους,

Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι το αν για το υπόλοιπο διάστημα θα επιδοτούνται από το κράτος οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς, κάτι που αν ισχύσει θα δώσει μεγάλη ανάσα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Σημειώνουμε ότι το δικαίωμα της επιβολής της εκ περιτροπής απασχόλησης είναι κάτι το οποίο ακόμη και σήμερα εφαρμόζεται (αντί απολύσεων) ωστόσο ίσως τελικά σήμερα, με τη ρύθμιση του Υπουργείου, η όλη διαδικασία απλοποιηθεί περισσότερο.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ωστόσο, με νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Τουρισμού, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Τουρισμού κος Θεοχάρης, εξετάζονται ειδικές ρυθμίσεις για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Μεταξύ άλλων υπάρχουν σκέψεις για τα ακόλουθα:

  • Επέκταση επιδότησης ΟΑΕΔ για 2 επιπλέον μήνες και μέχρι τέλος Μαϊου για όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους λάμβαναν το ειδικό επίδομα ανεργίας

  • Επέκταση επιδότησης για 2 μήνες για άνεργους ξενοδοχοϋπαλλήλους που η επιδότησή τους έληξε τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο

  • Ειδική ρύθμιση για κάλυψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας σε περίπτωση που είτε θα υπάρξει η ίδια αντιμετώπιση με τα εποχικά, δηλαδή θα κλείσουν είτε αν εργοδότης επιλέξει την εφαρμογή του μέτρου της Κατ’ επιβολήν Εκ Περιτροπής Απασχόλησης, σύμφωνα με πληροφορίες του www.e-forologia.gr, οι εργαζόμενοι αυτών θα ενταχθούν σε πρόγραμμα κρατικής επιδότησης που ίσως φτάσει και στα 800€ για ανάλογο διάστημα.

Τέλος έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από την καταβολή του Δώρου Πάσχα για τους εργαζόμενους που πλέον δεν εργάζονται λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησής τους. Τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί, δεν δικαιούνται πλέον αναλογία Δώρου Πάσχα για το διάστημα από 15/3 έως 30/4. Σύμφωνα και με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κου Σταικούρα, το μείζον αυτό θέμα αξιολογείται από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Μείνετε συντονισμένοι με το e-forologia και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις εξελίξεις με επίκαιρη ειδησεογραφία και με άκρως επιστημονική αρθρογραφία

ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Η EPSILON NET ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ WEBINAR ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ.

Πληροφορίες εδώcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Δώρο Πάσχα, Εκ περιτροπής απασχόληση, Ξενοδόχος > Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, Κορωνοϊός