13/03/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Κορωνοϊός: Μια διαφορετική προσέγγιση, οικονομική και όχι ιατρική

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου, Φοροτεχνικός – Αντιπρόεδρος Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Το σημερινό μας άρθρο θα είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Πλέον από προχθές, που η ασθένεια του κορωνοϊού ανέβηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε επίπεδο πανδημίας, η καθημερινότητα μας παρουσιάζει σταδιακά πολλές αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση θέλει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους μας, αφού το ζήτημα είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας.

Ήδη η πρώτη ΠΝΠ 22 άρθρων συνολικά (ΦΕΚ 55/11-03-2020) βγήκε στη δημοσιότητα, αναλύοντας τη διαδικασία της ειδικής γονικής άδειας, αλλά και μία σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες, αφού περιμένουμε και τις σχετικές και αναπόφευκτες διευκρινιστικές οδηγίες.

Όσον αφορά την οικονομική πραγματικότητα φυσικά και δε θα μπορούσε παρά να έχει αντίκτυπο και μάλιστα σοβαρό η όλη κατάσταση, μιας και όλοι γνωρίζουμε καλά ότι η οικονομία αποτελείται από πολλά συγκοινωνούντα δοχεία.

Στη χώρα μας, για προφανείς λόγους ασφαλείας, ήδη για 14 ημέρες έχει ανασταλεί με απόφαση η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την εκπαίδευση κάθε βαθμίδας, αλλά και η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. Επιπλέον, για 14 ημέρες αναβλήθηκαν με απόφαση όλα τα συνέδρια καθώς και τα δια ζώσης σεμινάρια. Έχει ανασταλεί η λειτουργία των παιδότοπων, των κέντρων διασκέδασης, των κινηματογράφων, των γυμναστηρίων, ενώ για πολλούς κλάδους ήδη υπάρχουν συστάσεις περιορισμού της λειτουργίας τους, όποτε είναι αυτό δυνατό. Ένα παράδειγμα είναι η απόφαση που πάρθηκε για τις αθλητικές δραστηριότητες. Αν δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολής τότε θα γίνονται με κλειστές της θήρες για το κοινό.

Τα μέτρα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει ήδη αναφερθεί ότι θα αυξηθούν, συμπεριλαμβάνοντας και άλλους κλάδους και ενδεχομένως σε αύξηση των ημερών που πρέπει να μείνουν κλειστές. Μάλιστα εχθές το βράδυ, ανακοινώθηκε η απόφαση κλεισίματος όλων των δικαστηρίων της χώρας έως τις 27 Μαρτίου. Απόφαση που περίμενε με αγωνία ο κλάδος των δικηγόρων, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι με ανοιχτά δικαστήρια ο συνωστισμός θα ήταν αναπόφευκτος.

Μετά από αυτές τις αποφάσεις που λήφθηκαν γεννάται αυτόματα από εμάς τους φοροτεχνικούς, αλλά και τους υπαλλήλους των εφοριών, η ερώτηση τι πρέπει να γίνει με τις εφορίες. Πρέπει να μένουν ανοιχτές για το κοινό; Θα πρέπει να λειτουργούν κανονικά; Το δεδομένο σίγουρα είναι ότι παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για ηλεκτρονικοποίηση μίας σειράς υπηρεσιών, οι επισκέψεις από το κοινό παραμένουν αναπόφευκτες και δε νομίζουμε να είναι εύκολο διαδικασίες ετών, να αλλάξουν μέσα σε λίγες ημέρες. Πάντως, σε μια σειρά από εφορίες γίνεται ήδη προγραμματισμένη απολύμανση και από βδομάδα, ο κόσμος που θα δέχονται καθώς και οι όποιες συναλλαγές θα γίνονται υπό προϋποθέσεις και κατόπιν ραντεβού.

Εχθές σε επίσκεψη που έκανε συνεργάτης του γραφείου είδε τοιχοκολλημένη μία ειδοποίηση που ανέφερε ότι «παρακαλούνται να φορούν μάσκα όσοι προσήλθαν από το κράτος της Κίνας». Προφανώς η τοιχοκόλληση έχει γίνει εδώ και καιρό αφού το πρόβλημα περιορίζονταν στην Κίνα πριν από τουλάχιστον δύο μήνες. Εκτός της παλαιότητάς της όμως η ειδοποίηση μαρτυρά ότι η εύλογη ανησυχία υπάρχει εδώ και καιρό από τους υπαλλήλους. Ανησυχία η οποία γεννάται από το γεγονός της μαζικής προσέλευσης κόσμου στις υπηρεσίες, ειδικά σε ορισμένα τμήματα όπως είναι αυτά του τμήματος μητρώου, του τμήματος κεφαλαίου, του τμήματος των εσόδων αλλά και αυτό του τμήματος εισοδήματος. Τμήματα τα οποία κατά κύριο λόγο έχουν υπηρεσίες οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά και απαιτούν φυσική παρουσία του κοινού στα γκισέ της εφορίας.

Για το ζήτημα της ψηφιοποίησης κάποιων υπηρεσιών έχουμε αφιερωθεί και παλαιότερα σε άρθρο μας στο e-forologia, όμως δυστυχώς, ελάχιστες διαδικασίες όπως προαναφέραμε έχουν αλλάξει.

Αρχικά μία προσπάθεια και μια πιθανή λύση που μπορεί να γίνει από όλους μας είναι να περιορίσουμε κάποιες εργασίες που έχουν το περιθώριο να μεταφερθούν μερικές ημέρες αργότερα. Όσο όμως το Υπουργείο και οι αρμόδιοι δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση, οι υπάλληλοι παραμένουν κατά κάποιο τρόπο εκτεθειμένοι. Μια άμεση λύση, θα ήταν όλες οι προθεσμίες ανεξαιρέτως που λήγουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 να μεταφερθούν ένα μήνα μετά και να κλείσουν οι εφορίες.

Μία ενδιάμεση λύση θα μπορούσε να είναι αρκετές συναλλαγές να γίνονται μέσω email ή μέσω τηλεφώνου. Κάτι που άλλωστε προτείνεται ήδη από πολλές επιχειρήσεις προς τους πελάτες τους. Ακόμα και το πρόβλημα της εξουσιοδότησης μπορεί να λυθεί, μιας και μπορεί να σαρώνεται σε έγχρωμη μορφή και έτσι να ελέγχεται η γνησιότητα της από τους αρμοδίους. Οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι πλέον έχουν στην κατοχή τους υπηρεσιακά email, ενώ επίσης ο κάθε φορολογούμενος έχει ορίσει έστω ένα email επικοινωνίας στην ΑΑΔΕ.

Είναι μια λύση η οποία γενικότερα θα έπρεπε να έχει μελετηθεί εδώ και πολλά χρόνια, αφού δεν είναι δυνατόν ακόμα το 2020 να μιλάμε για αναγκαστική φυσική παρουσία στην εφορία. Παρουσία η οποία λόγω των συγχωνεύσεων και του κλεισίματος πολλών εφοριών στα νησιά, για να επιτευχθεί πρέπει να υπάρξει ταξίδι με καράβι ή με αεροπλάνο από τον ενδιαφερόμενο.

Επίσης, για το διάστημα που είμαστε σε κατάσταση «συναγερμού» θα ήταν καλό να μελετηθούν άμεσα παρατάσεις πολλών διαδικασιών που σχετίζονται με τους φορολογικούς ελέγχους και τις διορίες που υπάρχουν. Δεν είναι δυνατόν να ισχύει το διάστημα των 20 ημερών για κάποιον που για παράδειγμα έλαβε προσωρινές διαπιστώσεις στις 4 Μαρτίου και το οποίο λήγει στις 24 Μαρτίου, γιατί σε από αυτές τις περιπτώσεις η φυσική παρουσία είναι αναπόφευκτη.

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Γιατί πολύ απλά από το πρωί βλέπουμε το κατά τα άλλα σωστό μήνυμα – σύνθημα του Υπουργείου Υγείας «Μένουμε σπίτι». Κάτι τέτοιο όμως για να μπορέσει να επιτευχθεί πρέπει να γίνει προσπάθεια και από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις εφορίες, αλλά διογκώνεται πάρα πολύ αν προσθέσουμε και άλλες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν ελάχιστες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα είναι ο ΕΦΚΑ.

Ο Υπουργός είχε μιλήσει για τον e-efka που περιλαμβάνεται μάλιστα και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ίσως θα ήταν μία ευκαιρία να μπει και αυτό σε εφαρμογή, όπου φυσικά είναι αυτό ικανό.

Ίσως όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση να αποτελέσει μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού του εαυτού μας και να μάθουμε να εργαζόμαστε διαφορετικά.

Καλό ΣΚ σε όλουςcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κορωνοϊός