09/03/20 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Προσδοκίες περαιτέρω μείωσης επιτοκίων πιέζουν το δολάριο

Η συνεχιζόμενη και ταχεία εξάπλωση του Covid-19 παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, με το κλίμα στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια να διατηρείται αρνητικό την εβδομάδα που διανύσαμε υπό τον φόβο μιας παρατεταμένης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι περισσότεροι δείκτες έχουν υποχωρήσει πάνω από 10% από τα υψηλά ετών στα μέσα Φεβρουαρίου, μετά τις ειδήσεις για ταχεία μετάδοση του ιού έξω από τα σύνορα της Κίνας. Η απόφαση της Fed την Τρίτη για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η δέσμευση των χωρών της ομάδας του G7 καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για χρήση των απαραίτητων εργαλείων πολιτικής στη μάχη κατά της απειλής του Covid-19, αλλά και η υιοθέτηση μέτρων εκτάκτου ανάγκης από κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες παγκοσμίως, δεν κατάφεραν να συμβάλουν σε μια διατηρήσιμη ανατροπή του κλίματος στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια.

Στην αναθεωρημένη οικονομική έκθεσή του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) τονίζει ότι οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, αναθεωρώντας πτωτικά την εκτίμησή του για τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου Α.Ε.Π. το 2020 από 2,9% στο 2,4%, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα βρεθεί στην κορύφωσή της στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι επιπτώσεις σε άλλες χώρες θα αποδειχθούν ήπιες και περιορισμένες. Επωφελούμενα από την αυξημένη ανησυχία των επενδυτών, τα κυβερνητικά ομόλογα των Η.Π.Α. και της Γερμανίας συνέχισαν να κερδίζουν έδαφος, με την απόδοση των 10ετών τίτλων (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά -0,70% και -0,74% αντίστοιχα, καθώς οι αγορές προεξοφλούν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed και της Ε.Κ.Τ..

Στις αγορές συναλλάγματος, η συνεχιζόμενη υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων διατήρησε υπό πίεση το δολάριο. Το γεγονός αυτό ευνόησε την ισοτιμία ευρώ/δολ., η οποία ενισχύθηκε πάνω από το επίπεδο του 1,1300 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019, καταγράφοντας κέρδη 2,6% σε μία εβδομάδα και περίπου 1,0% από τις αρχές του έτους, καθώς η αγορά εκτιμά ότι η Fed έχει συγκριτικά μεγαλύτερα περιθώρια περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων έναντι της Ε.Κ.Τ.. Εν μέσω προσδοκιών για μείωση της ζήτησης πετρελαίου λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, η τιμή του πετρελαίου Brent σημείωσε περαιτέρω πτώση κοντά στα 47 δολ./βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 1/2 ετών, εν αναμονή της απόφασης της συνεδρίασης των χωρών-μελών και μη του Ο.Π.Ε.Κ. για νέα μείωση της παραγωγής.Πηγή: www.kathimerini.gr
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Επιτόκια, Δολάριο, Οικονομικοί Δείκτες