27/02/20 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

Προοδευτικοί Οικονομολόγοι: Για εφαρμογή της απόφασης για το myDATA απαιτούνται τουλάχιστον 6 μήνες για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές στα λογιστικά συστήματα

Μετά την συνάντηση με τον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. η διοίκηση του Ο.Ε.Ε. εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την νέα υποχρέωση για τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Σε αυτό, η διοίκηση του Ο.Ε.Ε. πανηγυρίζει διότι έγινε δεκτό το αίτημα να μεταφερθεί η προθεσμία για την αναδρομική αποστολή των παραστατικών εσόδων του πρώτου 5μήνου από τις 30/09 του αρχικού σχεδιασμού στις 31/10, ενώ για τα έξοδα επιβεβαιώθηκε ότι θα αποσταλούν μέχρι την 31/12.

Ο πανηγυρισμός λοιπόν είναι για την μεταφορά της προθεσμίας αναδρομικής υποβολής των εσόδων στο my Data κατά ένα μήνα. Πανηγυρίζει γιατί η εγκύκλιος για τo my Data θα εκδοθεί τρείς μήνες μετά με αναδρομική έναρξη ισχύος της.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι άλλη. Για την εφαρμογή της απόφασης αυτής απαιτούνται τουλάχιστον 6 μήνες για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές στα λογιστικά συστήματα καταχώρησης παραστατικών.

Προφανώς η Α.Α.Δ.Ε. έχει προβλήματα και το χρονοδιάγραμμα της έχει καταρρεύσει.

Εξίσου μεγάλα προβλήματα όμως έχουν και οι συνάδελφοι στα λογιστήρια που καλούνται να πραγματοποιήσουν ξανά (ή να ελέγξουν ξανά) τις καταχωρήσεις στοιχείων με νέες παραμέτρους. Η αναδρομική αυτή διαδικασία είναι ιδιαιτέρως απαιτητική και το κόστος συμμόρφωσης εξαιρετικά επιβαρυντικό.

Η διοίκηση του Ο.Ε.Ε. οφείλει να διεκδικήσει επιτακτικά αιτήματα στη βάση της κοινής λογικής:

  • Να προηγηθεί η έκδοση των οδηγιών, η εκπαίδευση των λογιστών και η εναρμόνιση των λογιστικών προγραμμάτων και ακολούθως
  • να τεθεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα όπου οι λογιστές δεν θα διορθώνουν τις αστοχίες της Α.Α.Δ.Ε. στα χρονοδιαγράμματα που η ίδια θέτει, αλλά θα ενεργήσουν με ευχέρεια χρόνου και επαρκή κατάρτιση.

H διοίκηση του Ο.Ε.Ε. οφείλει να εκπροσωπεί τους συναδέλφους στις συναντήσεις με την Α.Α.Δ.Ε. και όχι να υπερασπίζεται ως μονόδρομο τον εν πολλοίς ανέφικτο και μη εύρυθμα υλοποιήσιμο σχεδιασμό της Α.Α.Δ.Ε.

comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΑΑΔΕ, ΟΕΕ, myDATA