24/01/20 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Βrexit: προστατεύοντας τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία

Το Κοινοβούλιο αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ μετά το Brexit.

Λίγοι είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας που είχαν το δικαίωμα ψήφου το 2016, όταν πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για το Brexit. H αποχώρηση, ωστόσο, της χώρας από την ΕΕ αναμένεται να τους επηρεάσει σημαντικά. Τα δικαιώματά τους καλύπτονται από τη συμφωνία αποχώρησης μεταξύ της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 29 Ιανουαρίου.


Στις 15 Ιανουαρίου οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα που υπογραμμίζει την ανάγκη θέσπισης εγγυήσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η στήριξη της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο. Μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος, ο συντονιστής του Brexit για το ΕΚ Γκι Φερχόφστατ, έλαβε διευκρινίσεις από τον γραμματέα του Brexit, Στίβ Μπάρκλεϊ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Λονδίνο. Οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας διερευνούν τη δυνατότητα των πολιτών της ΕΕ που έχουν ήδη διευθετήσει το καθεστώς διαμονής τους να αποκτήσουν ένα κανονικό έγγραφο προκειμένου να μπορούν να αποδεικνύουν ότι έχουν δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα, κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου.


Ο Γκι Φερχόφστατ έλαβε επίσης διαβεβαιώσεις ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα απελάσει αυτόματα τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν κάνει αίτηση, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα μετά το Brexit. Θα έχουν ακόμα τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση, εξηγώντας για ποιο λόγο δεν κατέστη δυνατό να το κάνουν στο πλαίσιο της κανονικής διαδικασίας.


Παρότι, ωστόσο, η συμφωνία εξόδου παρέχει τόσο στους Βρετανούς όσο και στους Ευρωπαίους πολίτες το δικαίωμα να συνεχίσουν να εργάζονται και να ζουν στη χώρα στην οποία ζουν σήμερα, υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα που μένει να αποφασιστούν.


Το επόμενο βήμα είναι η διαπραγμάτευση συμφωνίας σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας, καλύπτοντας ποικίλους τομείς όπως είναι το εμπόριο, το περιβάλλον και η τρομοκρατία. Η συμφωνία θα καλύπτει επίσης το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανίας και των Βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ.

Η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα του ΕΚ. Στις θέσεις που υιοθέτησε το ΕΚ, στις 5 Απριλίου του 2017, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία της εξασφάλισης ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Βρετανία και αντίστοιχα των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ.


Το Κοινοβούλιο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων. Διαβάστε περισσότερα για τον ρόλο του εδώ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ευρωπαϊκή Ένωση, Brexit