17/01/20 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Η έκπτωση των επισφαλών απαιτήσεων λόγω της πτώχευσης της Thomas Cook

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Α.Α.Δ.Ε. που εκδόθηκε την Τετάρτη, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε εγκύκλιο, με την οποία ρυθμίζεται η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος των επισφαλών απαιτήσεων των τουριστικών επιχειρήσεων από την βρετανική εταιρεία Thomas Cook, λόγω της πτώχευσης της. Με την εγκύκλιο αυτή, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, διευκολύνονται οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις που είχαν συνάψει συμβόλαια με το εν λόγω βρετανικό πρακτορείο για τη φορολογική αντιμετώπιση της ζημιάς, που υπέστησαν από την πτώχευση, με σκοπό την αποφυγή περίπλοκων και χρονοβόρων νομικών ενεργειών.

Ήδη, δόθηκε στη δημοσιότητα η Ε.2005/15.1.2020 εγκύκλιος του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με θέμα την «Έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ημεδαπών τουριστικών επιχειρήσεων λόγω της πτώχευσης του βρετανικού τουριστικού πρακτορείου Thomas Cook». Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σημειώνεται ότι:

· Στην Α.Α.Δ.Ε. είχαν τεθεί πλήθος ερωτημάτων από ενδιαφερόμενους που είχαν πληγεί από την πτώχευση του Βρετανικού tour operator «Thomas Cook».

· Η Βρετανική εταιρεία δεν προέβη σε εξόφληση πλήθους τιμολογίων τα οποία είχαν εκδοθεί επί πιστώσει από αντισυμβαλλόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.

· Το αίτημα των ελληνικών επιχειρήσεων αφορούσε την δυνατότητα σχηματισμού προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων για το σύνολο των οφειλών αυτού εντός του έτους 2019 λόγω της πρόκλησης μεγάλου ύψους ζημιών στην ελληνική τουριστική αγορά από το οριστικό αυτό γεγονός.

· Η Α.Α.Δ.Ε. κάνει δεκτό το αίτημα των πληγέντων ελληνικών επιχειρήσεων και συνεπώς, για τις επισφαλείς απαιτήσεις των τουριστικών ημεδαπών επιχειρήσεων μέσα στο φορολογικό έτος 2019 λόγω της πτώχευσης του βρετανικού tour operator «Thomas Cook» θα έχουν ανάλογη εφαρμογή τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ. 1170/2015 εγκύκλιο.

Το σύνολο της Ε.2005/15.1.2020 εγκυκλίου της Α.Α.Δ.Ε., μπορείτε να το δείτε στην on line τράπεζα.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Επισφαλείς απαιτήσεις, δικαίωμα έκπτωσης φόρου, Thomas Cook