14/01/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Α.Βεσυρόπουλος: Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

Απόλυτα εφικτό χαρακτηρίζει ο Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος τον στόχο για ανάπτυξη 2,8% το 2020, εκτιμώντας ότι και τα φορολογικά έσοδα θα κινηθούν εντός των πλαισίων που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Σε συνέχεια των όσων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής στη συζήτηση για τη ψήφιση του προϋπολογισμού, ο κ. Βεσυρόπουλος τονίζει στο Epsilon7 ότι στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να ξεκινήσει εντός του 2020 η σταδιακή μείωση όχι μόνο της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και του τέλους επιτηδεύματος.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των φοροελαφρύνσεων και τις προοπτικές της οικονομίας υπογραμμίζει: «Το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από την υπερφορολόγηση και τις αντιαναπτυξιακές λογικές. Είναι ο δρόμος της μείωσης των φόρων, των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στην προσέλκυση επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων, στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, στη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και στη μείωση της γραφειοκρατίας της φορολογικής διοίκησης για πολίτες και επιχειρήσεις».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν μείωση 30% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για διαμέρισμα 75 τ.μ. στο Αιγάλεω και μείωση 1.300 ευρώ στο φόρο εισοδήματος ελεύθερου επαγγελματία με εισόδημα 15.000 ευρώ ο κ. Βεσυρόπουλος απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν στηρίζουν τα μεσαία εισοδήματα.

Ο Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας αναλύει βήμα προς βήμα τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, συνδέοντας την ευθέως με τα ηλεκτρονικά βιβλία, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, τα οποία, σύμφωνα με την Α.Α.Δ.Ε., θα εφαρμοστούν εντός του έτους. Προαναγγέλει επίσης τη ψηφιοποίηση των Τμημάτων Κεφαλαίου των Εφοριών. «Ο στόχος μας είναι να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών», σημειώνει.

E7 Με ποιο τρόπο προωθούν την ανάπτυξη, που είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών στη φορολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων τη χρονιά που μόλις τελείωσε;

Το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από την υπερφορολόγηση και τις αντιαναπτυξιακές λογικές. Είναι ο δρόμος της μείωσης των φόρων, των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στην προσέλκυση επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων, στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, στη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και στη μείωση της γραφειοκρατίας της φορολογικής διοίκησης για πολίτες και επιχειρήσεις.

Όπως μου έχει δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία να πω, η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και διάσταση. Με τη μείωση των φόρων ενισχύεται η οικονομική δραστηριότητα.

Προχωρήσαμε στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, με προοπτική μείωσης στο 20% το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, δημιουργείται ένα φιλικό και ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μαζί με μια σειρά άλλων μέτρων, όπως η μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις.

Προχωρήσαμε επίσης στη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα και για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, από το 22%, που ήταν μέχρι την ψήφιση του φορολογικού νόμου 4646/2019, στο 9% με ταυτόχρονη αύξηση του «αφορολόγητου» ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Υπάρχει μάλιστα και προοδευτική μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των υπολοίπων φορολογικών συντελεστών για τα υψηλότερα εισοδήματα.

E7 Η κριτική της αντιπολίτευσης στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο είχε επίκεντρο το εάν και κατά πόσο τελικώς στηρίζει την πληγείσα από τα Μνημόνια μεσαία τάξη της χώρας. Τι απαντάτε; Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα μειώσεων στους φόρους που θα καταβάλλουν τα λεγόμενα «μεσαία» εισοδήματα;

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στοχοποιήσει τη μεσαία τάξη και υπήρξαν μάλιστα και κυνικές παραδοχές για αυτή την πρακτική από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο.

Να σας υπενθυμίσω επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., αλλά τελικά τον αύξησε, μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των συντελεστών για το συμπληρωματικό φόρο.

Για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες είδαν μείωση στα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με διαμέρισμα Β΄ ορόφου 75 τ.μ., κατασκευής 1996, στη ΙΓ Ζώνη του Δήμου Αιγάλεω με αξία 58.781 ευρώ πλήρωσε ΕΝ.Φ.Ι.Α. 303,06 ευρώ το 2018, ενώ το 2019, μετά τη μείωση που κάναμε, πλήρωσε 212,14 ευρώ, δηλαδή 90,92 ευρώ ή 30% λιγότερο.

Επίσης, φορολογική ελάφρυνση έχει γίνει στους ελεύθερους επαγγελματίες μετά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με το φορολογικό νόμο 4646/2019. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.300 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 2.000 ευρώ. Ο φόρος μειώνεται κατά 1.300 ευρώ σε αυτή την περίπτωση.

E7 Υπάρχει περίπτωση να επανεξετάσετε το χρονικό ορίζοντα και την ταχύτητα των παρεμβάσεων σας σε επιβαρύνσεις που δίκαια «ενοχλούν» πολίτες και επιχειρήσεις, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και η υψηλή προκαταβολή φόρου; Θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και νέες φοροελαφρύνσεις ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις αλλαγές που ψηφίστηκαν;

Ήδη έχουμε προχωρήσει στη μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις. Μάλιστα ολοκληρώσαμε, άμεσα, τις διαδικασίες εκκαθάρισης προκειμένου η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

Να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ήταν αυτή που αύξησε την προκαταβολή φόρου στο 100%.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις προκειμένου μέσα στο 2020 να προχωρήσουμε στη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος πάντα, όμως, λαμβάνοντας υπόψη το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

E7 Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποια είναι τα βήματα που θα προηγηθούν ώστε να είναι έτοιμος ο φορολογικός μηχανισμός για αυτή την απόφαση;

Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε στην κατάργηση τους είναι η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Α.Α.Δ.Ε..

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και η εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιούνται πληροφορίες από έμμεσες πηγές για τις δαπάνες και τα έσοδα των ελεγχόμενων.

Με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, που όντως αποτελούν ένα ξεπερασμένο μέτρο.

E7 Με βάση την εικόνα που έχετε έως τώρα, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019 θα κυλήσουν ομαλά και εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος;

Έχει βελτιωθεί όχι μόνο το σύστημα υποβολής και το κανονιστικό πλαίσιο αλλά και ο δείκτης φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αλλά, όπως και πέρυσι, είμαστε εδώ για να δώσουμε λύση σε όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί και για να διευκολύνουμε τους πολίτες.

E7 Έχετε μιλήσει για νέες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με τις εφορίες. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

Βασικός μας στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης και η μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους. Να μην χρειάζεται η παρουσία του πολίτη στις εφορίες, να εξυπηρετούνται, άμεσα και γρήγορα, πολίτες και επιχειρήσεις σε όλες τις συναλλαγές τους με τις εφορίες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με την καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη νέων υποδομών ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης για να μην χρειάζεται να επισκέπτεται ο πολίτης τις Εφορίες.

Αυτό θα γίνει και με την ψηφιοποίηση των Τμημάτων Κεφαλαίου των Εφοριών. Ο στόχος μας είναι να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών.

Θα περιοριστεί η γραφειοκρατία αλλά και το διοικητικό και οικονομικό κόστος για το δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

Μεταβαίνουμε σε ένα σύγχρονο καθεστώς αυτόματης ενημέρωσης και διασύνδεσης του μητρώου φορολογουμένων με τα άλλα μητρώα της δημόσιας διοίκησης.

Προωθούμε τη διασύνδεση και διασταύρωση των στοιχείων ανάμεσα στο φορολογικό μητρώο και στο Γ.Ε.ΜΗ., για να καταγράφονται άμεσα οι μεταβολές νομικών προσώπων και στη διασύνδεση με την Κτηματολόγιο Α.Ε., προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Βεσυρόπουλου στο τεύχος Ιανουαρίου 2020 του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Τέλος επιτηδεύματος, Ειδική εισφορά αλληλεγγύης, Πρόσωπα > Βεσυρόπουλος