10/01/20 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Εξέταση ενστάσεων προνοιακού επιδόματος ΚΕΑ από ΟΠΕΚΑ

Ξεκίνησε στον ΟΠΕΚΑ η εξέταση ενστάσεων (ενδικοφανών προσφυγών) πολιτών στο πλαίσιο του προνοιακού προγράμματος για την ακραία φτώχεια «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), μετά από διαμεσολάβηση και του Συνηγόρου του Πολίτη. Η εξέλιξη αυτή προσφέρει ελπίδα επίλυσης πολλών από τις σχετικές διαφορές χωρίς ανάγκη προσφυγής των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ασχοληθεί με το ζήτημα των ενστάσεων ήδη από την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος το 2016, ζητώντας να προβλεφθεί συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία επίλυσης των διαφορών που προκύπτουν σε σχέση με αυτό.

Παρόλο όμως που το 2018 θεσπίστηκε (Ν. 4520/2018, άρθρο 48) τελικά η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων για όλες τις προνοιακές παροχές του ΟΠΕΚΑ αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου 2018, η εξέταση των εν λόγω ενστάσεων καθυστερούσε.

Αποτέλεσμα ήταν ο Συνήγορος του Πολίτη να επανέλθει με νεότερο έγγραφο τον Ιούλιο του 2019, ζητώντας από τον ΟΠΕΚΑ την ανάληψη των αναγκαίων ενεργειών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, ώστε να ξεκινήσει η διοικητική διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο ΟΠΕΚΑ ενημέρωσε την Ανεξάρτητη Αρχή ότι η εξέταση των ενστάσεων επρόκειτο να ξεκινήσει σύτομα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε μετά από νέα διερεύνηση του ζητήματος, στις αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Δείτε το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη εδώ και την απάντηση του ΟΠΕΚΑ εδώ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Συνήγορος του πολίτη, ΚΕΑ, ΟΠΕΚΑ, υποβολή ενστάσεων