12/12/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

ΕΡΤ 1 σήμερα: Γιώργος Χριστόπουλος Ο «πονοκέφαλος των τεκμηρίων»

Για τους «γρίφους και τις παγίδες» με έμφαση στην προσοχή καθώς λήγει το 2019 και τι μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, μίλησε ο επιστημονικός συνεργάτης του e-forologia Γιώργος Χριστόπουλος, προσκεκλημένος στην εκπομπή «Απευθείας», με την Μάριον Μιχελιδάκη.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Είναι γεγονός ότι τα τεκμήρια και το «πόθεν έσχες», πάντα είναι ο πονοκέφαλος, τόσο στη καθημερινή ζωή μας, όλο το χρόνο, όσο και όταν φθάνει η ώρα της φορολογικής δήλωσης.

Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κρύβουν πολλές «παγίδες», οι διατάξεις στα τεκμήρια που καραδοκούν με συνέπεια να δει κάποιος άνεργος με έκπληξη «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό.

ΚΑΡΤΑ 1

Αντιµέτωποι µε τον κίνδυνο υπερφορολόγησης βρίσκονται χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ενδέχεται να φορολογηθούν µε βάση τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι για τα πραγματικά έσοδα που είχαν το 2019

ΚΑΡΤΑ 2

Παράδειγμα 1 :

Αγοράσαμε στο 2019, ένα αυτοκίνητο με αξία 15.000 ευρώ και το εισόδημά μας είναι 10.000 ευρώ.

  • αν δεν έχουμε να επικαλεστούμε άλλα ποσά «κάλυψης τεκμηρίων» (π.χ. δάνειο, εισόδημα που «περίσσεψε» από προηγούμενες δηλώσεις, δωρεές κλπ)
  • τότε θα φορολογηθούμε με βάση τα 15.000 ευρώ, και όχι τα 10.000 ευρώ.

ΚΑΡΤΑ 3

α) τα τεκμήρια λειτουργούν συνολικά. Δηλαδή αθροιστικά, για την οικογενειακή δήλωση και β) απέναντί τους επίσης αθροιστικά θα έλθει να συγκριθεί το οικογενειακό εισόδημα, προκειμένου να τα καλύψει ή όχι.

ΚΑΡΤΑ 4

Παράδειγμα 1ο : Η επισήμανση αυτή γίνεται πρακτικά κατανοητή με το ακόλουθο παράδειγμα: Ο άνδρας και η σύζυγός του στη δήλωσή τους για τα εισοδήματα του 2019 που θα υποβάλουν το 2020. θα δηλώσουν αντίστοιχα:

ΚΑΡΤΑ 5

Πώς θα φορολογηθούν οι δύο σύζυγοι; Θα φορολογηθεί ο καθένας με βάση τα πραγματικά εισοδήματά του, διότι αθροιστικά για τους δύο μαζί δεν προκύπτει διαφορά που να μην καλύπτεται από ποσά που μειώνουν τα τεκμήρια.

ΚΑΡΤΑ 6

Πως και πότε λειτουργεί η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη:

Υπάρχει ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου, το ποσό 3.000 ευρώ, (προκειμένου για τον άγαμο) και 5.000 ευρώ (για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση), εφόσον έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

ΚΑΡΤΑ 7

Οι «παγίδες» των τεκμηρίων στους άνεργους:

Παράδειγμα 2ο

  • Ένας φορολογούμενος ήταν όλο το 2019 άνεργος και εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
  • Είχε εισόδημα από τόκους 0,01 ευρώ, που θα είναι προ συμπληρωμένο στη δήλωσή
  • Τα τεκμήρια λόγω σπιτιού και ελάχιστης δαπάνης είναι 9.500,00 ευρώ.
  • Συνεπώς αν δεν μπορεί να επικαλεσθεί εισοδήματα προηγούμενων χρόνων, καλείται να φορολογηθεί για το ποσό 9.500,00 ευρώ.
  • Θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών, επειδή είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
  • Ο φόρος είναι 9.500 Χ 22% = 2.090,00 και μείον η έκπτωση 1900 διότι φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, θα καταβάλει φόρο 190 ευρώ !!

Δείτε το σχετικό VIDEO πατώντας εδώcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Αντικειμενικές Δαπάνες - Τεκμήρια