29/11/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Ο Γηρυόνης ήταν ένας τρισώματος ή τρικέφαλος γίγαντας που ζούσε στον δυτικό Ωκεανό και η μάχη του με τον Ηρακλή αποτέλεσε τον δέκατο άθλο του ημίθεου. Μάλλον ο Ηρακλής δεν έκανε «καλή δουλειά» και έτσι ο μυθικός γίγαντας επέστρεψε ως τριφασική καταιγίδα και μας ταλαιπώρησε από το Σαββατοκύριακο της εβδομάδας που πέρασε και μετά.

Περιμένοντας τον επόμενο χειμερινό γίγαντα, η εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε το φυσικό γεγονός της Παρασκευής, που ουσιαστικά σηματοδότησε τον επερχόμενο χειμώνα και τον Νοέμβριο.

Το είδαμε και αυτό, «Black Friday Week». Πάντως αυτό που κυκλοφορεί πολύ εφέτος είναι η «προαγορά» αγαθών ενόψει της εορταστικής εκπτωτικής Παρασκευής. Έτσι, σε πολλά καταστήματα, προκαταβάλεις ένα ποσοστό περίπου 20% του επιθυμητού αγαθού, το οποίο θα το προμηθευτείς την Black Friday, σε ειδική τιμή της ημέρας και αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή του καταναλωτικού event.

Ενόψει λοιπόν των εμπορικών προσφορών της 29ης Νοεμβρίου (Black Friday) και της 2ας Δεκεμβρίου (Cyber Monday), οι οποίες δημιουργούν μια αίσθηση ''επείγοντος'' στη λήψη μιας απόφασης αγοράς, η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδίως ως προς τις διαδικτυακές συναλλαγές.

Ειδικότερα, μια αξιόπιστη εμπορική ιστοσελίδα θα πρέπει να παρέχει:

 • Την ταυτότητα του προμηθευτή:
  (πλήρης εταιρική επωνυμία, έδρα, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ).
 • Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και την συνολική τιμή του:
  (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν εξόδων σε περίπτωση επιστροφής κλπ.).
 • Τη διαθεσιμότητα, τον τρόπο πληρωμής και αποστολής του προϊόντος.
 • Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών, καθώς και την πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.
 • Ηλεκτρονικό σύνδεσμο στην πανενωσιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πλατφόρμα ΗΕΔ).
 • Ασφαλή μέθοδο συναλλαγής:
  (κατά την καταχώρηση των στοιχείων της συναλλαγής πρέπει να εμφανίζεται το εικονίδιο ασφάλειας-μια κλειδαριά πάνω αριστερά στο browser και η διεύθυνση που ξεκινά με https://).

Επίσης, συστήνεται στους καταναλωτές:

 • Να προτιμούν να συναλλάσσονται με γνωστά σε αυτούς ηλεκτρονικά καταστήματα.
 • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περίπτωση που ένα προϊόν πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.
 • Να αποφεύγουν να παρέχουν προσωπικά δεδομένα αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας.
 • Να κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους.

Για καταγγελίες σχετικά με φαινόμενα παράνομων και παραπλανητικών συμπεριφορών οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή Καταναλωτή 1520 της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) και ώρες από 09.00 έως 15.00.

Επίσης, οι καταγγελίες μπορούν να υποβάλλονται μέσω της φόρμας καταγγελιών του ιστοτόπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.mindev.gov.gr) ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση 1520@efpolis.gr.

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με τίτλο: «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπ. Οικονομικών:

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο τομή, με το οποίο επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, η ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και η υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας.

Παράλληλα, με το φορολογικό νομοσχέδιο παρέχονται σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Είναι η πρώτη φορά μετά την είσοδο της χώρας στην κρίση που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο μειώνεται δραστικά η φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα ανακουφίζονται τα φυσικά πρόσωπα από δυσβάστακτες φορολογικές υποχρεώσεις.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ξεκάθαρα αναπτυξιακή διάσταση.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι στον πυρήνα των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για τη φορολογική πολιτική που περιλαμβάνει:

 • τη μείωση των φόρων,
 • τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη,
 • τη διαφάνεια και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής,
 • την επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και τη μετάβαση του φορολογικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή,
 • τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου της Φορολογικής Διοίκησης και των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη ωφέλεια των φορολογουμένων, και
 • τη διευκόλυνση και προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων.

Ένα σημαντικό θέμα στο οποίο τα Διοικητικά Δικαστήρια (15753/2019, 15755/2019 και 15340/2019 του τριμελούς Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών), φαίνεται να δίνουν λύση είναι κάτι που ταλάνιζε τον κόσμο των κατασκευαστών και ειδικά αυτό του αν ένα φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στην αγοραπωλησία ακινήτων, υπάγεται σε φορολογία εισοδήματος κατά την έννοια του άρθρου 28 παρ. 3 του Ν.2238/1994, υπό τη μορφή συσταθείσας άτυπης εταιρείας, πότε δε επέρχεται η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου. Σύμφωνα λοιπόν με τις προαναφερθείσες αποφάσεις, ισχύει ο κανόνας της πενταετούς παραγραφής στις περιπτώσεις που η φορολογική αρχή έκρινε ότι φυσικά πρόσωπα ασκούσαν εμπορική δραστηριότητα αγοραπωλησίας ακινήτων, υπαγόμενη σε φορολογία εισοδήματος κατά την έννοια του άρθρου 28 παρ. 3 του ν. 2238/1994, υπό τη μορφή συσταθείσας άτυπης εταιρείας.

Από τα ευχάριστα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε και όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, ήταν η δυνατότητα υπαγωγής στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων όλων των βεβαιωμένων - ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων - οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί σε δόσεις προβλέπει ακροτελεύτια διάταξη που τέθηκε στο άρθρο 43 του τελικού κειμένου του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε προχθές στη Βουλή. Η νέα πάγια ρύθμιση ορίζει συγκεκριμένα ότι εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 ήταν σε ισχύ.

Και φυσικά, το event του μήνα. Ολοκληρώθηκε η 34η φορολοταρία με βάση τις δαπάνες των φορολογούμενων για τον Οκτώβριο μέσω καρτών ή άλλων μορφών ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της δημόσιας κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ «aade.gr» με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Σημειώνεται ότι σε κάθε δημόσια κλήρωση 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας.

Η εργασιακή εβδομάδα κάπου εδώ τελειώνει με το φορολογικό νομοσχέδιο να μονοπωλεί και την εβδομάδα που έρχεται. Μια πρώτη προσέγγιση πάνω στις διατάξεις του έγινε με σειρά άρθρων που αναρτήθηκαν στο e-forologia μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή. Ενημερωθείτε όπως πάντα αν έχετε χρόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, έγκαιρα και έγκυρα από την ιστοσελίδα μας, με την υπογραφή της Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon Net. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα συνεχίσει να μας απασχολεί και οι αναλύσεις των διατάξεών του θα συνεχίσουν τις προσεχείς μέρες.

Ένα εξαιρετικό άρθρο – μελέτη του συνεργάτη μας κ. Γεώργιου Λαζαρίδη, Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή ΣΟΛ ΑΕΟΕ, με τίτλο «Εκπιπτόμενεςκαι μη εκπιπτόμενες δαπάνες υπό το καθεστώς του Ν.4172/2013 και επί τη βάσειαποφάσεων της ΔΕΔ», δημοσίευσε η ηλεκτρονική μας σελίδα. Για όσους δεν την μελετήσατε ακόμη, θεωρούμε πως το Σαββατοκύριακο που έρχεται, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας πάνω στο «καυτό» φορολογικό αντικείμενο, που μετά το τέλος του άρθρου 31 του Ν. 2238/1994 (Κ.Φ.Ε.), απασχολεί όλους μας, δεδομένου πως τα αντίστοιχα άρθρα του Ν. 4172/2013 22 και 23, είναι πολύ φειδωλά σε σχέση με τον προκάτοχό τους.

Ένα ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο της Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon Net με θέμα «Οικονομικέςθεωρίες περί χρήματος και εξόφληση δαπανών με τραπεζικά μέσα», σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, τη θέληση του Οικονομικού Επιτελείου για συνεχή μείωση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές και την αντικατάστασή τους με πλαστικό χρήμα ή τραπεζικές συναλλαγές στο πλαίσιο του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και τελικά, στις αντιρρήσεις και την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη μείωση των εγχρήματων συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων από 500 ευρώ στα 300 ευρώ.

Παρασκευή σήμερα 29 του Νοέμβρη, τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη και το καθιερωμένο Αγγλοσαξονικό καταναλωτικό έθιμο που το 2015 το έφερε πρώτο γνωστό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα, καλά κρατεί.. τουλάχιστον από την πλευρά των επιχειρήσεων που το διαφημίζουν. Η ανταπόκριση ωστόσο των καταναλωτών σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις είναι πιο περιορισμένη από τα προηγούμενα χρόνια καθώς σε πολλές περιπτώσεις η Black Friday προωθείται ως black week ή black month, ενώ τα ποσοστά της προσφερόμενης έκπτωσης δεν είναι τα αναμενόμενα.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πάντα οι ευκαιρίες και με λίγη καλύτερη έρευνα, θα τις βρείτε. Για όλους λοιπόν εσάς που σήμερα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και αύριο θα ξεχυθείτε στην τοπική σας αγορά, σας ευχόμαστε να βρείτε την ευκαιρία που ψάχνετε και σε όλους τους αναγνώστες μας, ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Πάγια ρύθμιση, Φορολογικός νόμος, Black Friday, Cyber Monday