29/11/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

ΣτΠ: Ανάκληση Εγκυκλίου σχετικά με τη βάση υπολογισμού της εφάπαξ παροχής του ΕΤΕΑΕΠ

Συνταξιούχος του ΕΤΕΑΕΠ προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη ισχυριζόμενος ότι ο τρόπος με τον οποίο υπολογιζόταν η εφάπαξ παροχή των, πριν την 1η .1.1993, ασφαλισμένων του πρώην Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ήταν λανθασμένος, επειδή έρχονταν σε αντίθεση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, στηριζόμενος σε Εγκύκλιο, οι οδηγίες της οποίας διαφοροποιούνταν ουσιωδώς από την αντίστοιχη νομοθετική διάταξη (ν. 4387/2016, άρθρο 35, παράγραφος 4).

Ο Συνήγορος του Πολίτη αφού διερεύνησε την υπόθεση διαπίστωσε ότι πράγματι στην Εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ.30043/59517/Δ.15-16/1001/13.3.2018) εισάγεται νέα, διαφορετική βάση υπολογισμού για την εφάπαξ παροχή, καθώς ως αποδοχές νοούνται πλέον οι αποδοχές από την έναρξη ασφάλισης των δικαιούχων έως και 31.12.2013, ενώ έχει παραληφθεί η ρητή αναφορά στο νόμο, σύμφωνα με την οποία ως αποδοχές για τον υπολογισμό, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών που έλαβαν οι ασφαλισμένοι κατά τα πέντε (5) τελευταία έτη έως και τις 31.12.2013.

Η Αρχή, θεωρώντας ότι η διαφοροποίηση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και ότι η εφαρμοζόμενη Εγκύκλιος κινείτο σε αντίθεση με το νόμο, απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιστολή, ζητώντας να επανεξεταστούν οι οδηγίες οι οποίες είχαν δοθεί με την Εγκύκλιο, με τη σημείωση ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι, θεσμικά επιτρεπτοί, τρόποι αλλαγής της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας, στους οποίους σαφώς δεν συμπεριλαμβάνονται οι Εγκύκλιοι και επομένως, αν κατά την εφαρμογή της επίδικης διάταξης διαπιστώθηκαν προβλήματα και αδυναμίες, αρμόδια να αποφασίσει αυτήν την αλλαγή είναι μόνο η νομοθετική λειτουργία.

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ. 80000/35591/7.8.2019 έγγραφο, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακάλεσε την ανωτέρω εγκύκλιο, «ως αντιβαίνουσα στις διατάξεις του ν.4387/2016».

Επιστολή Συνηγόρου: Ανάκληση Εγκυκλίου-Εφάπαξ παροχή του ΕΤΕΑΕΠcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΤΕΑΕΠ, εφάπαξ παροχή