26/11/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Το ΕΚ ψηφίζει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ψήφος της ολομέλειας την Τετάρτη δίνει τέλος σε μία μακρά διαδικασία αξιολογήσεων από το ΕΚ στους υποψήφιους Επιτρόπους και τις ομάδες τους. Στόχος της διαδικασίας ήταν να διασφαλιστεί, ότι η Επιτροπή ως εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει την αξιοπιστία να λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.


Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν τον Ιούλιο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι κοινοβουλευτικές επιτροπές αξιολόγησαν τους υποψήφιους Επιτρόπους μέσω ακροάσεων, όπου έκριναν την καταλληλόλητά τους.


Στις 21 Νοεμβρίου οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων και ο Πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι συμφώνησαν, ότι η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώθηκε και το ΕΚ είναι σε θέση να διεξαγάγει την τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια.


Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνει τη νέα της ομάδα και παρουσιάζει στο ΕΚ το πρόγραμμα της Επιτροπής. Μετά από συζήτηση, οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν με απλή πλειοψηφία εάν θα εκλέξουν την Επιτροπή.


Εφόσον πάρει την έγκριση, η νέα Επιτροπή πιάνει δουλειά την 1η Δεκεμβρίου.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή