11/11/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Σ. Παραδιάς, Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

«Συγχωροχάρτι» μόνο για φέτος δίνει στην κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων για το γεγονός ότι η μείωση του 30% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν ίσχυσε για όλους. Ο Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. κ. Στράτος Παραδιάς τονίζει στο Epsilon7 ότι ναι μεν η μείωση έγινε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως από την επόμενη χρονιά δεν θα πρέπει να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για ίση μείωση και στις μεγαλύτερες περιουσίες, καθώς αυτές έχουν ήδη «τιμωρηθεί» για να καταβάλλουν χαμηλότερο φόρο οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Όταν έρχεσαι και σχεδιάζεις μία ελάφρυνση φορολογική δεν μπορείς να έρχεσαι να τιμωρείς για δεύτερη φορά μία κατηγορία φορολογουμένων, εξαιρώντας τους, ή υποχρεώνοντάς τους σε μία πολύ μικρότερη μείωση».

Ο κ. Παραδιάς χαρακτηρίζει ως «καταδικασμένο να αποτύχει» το μέτρο της έκπτωσης 40% από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών για λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς υποστηρίζει πως δεν θα ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς του «μαύρου» χρήματος στις εργασίες αυτές. Για το λόγο αυτό η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. προτείνει η επιστροφή φόρου να μη γίνεται σε μετρητά αλλά με δυνατότητα συμψηφισμού με τους φόρους που πρέπει να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντός τριετίας.

Επιπλέον ζητά η αναστολή του Φ.Π.Α. 24% στις αγοραπωλησίες ακινήτων να ισχύσει όχι μόνο στα καινούρια αλλά και στα παλαιότερα, αδιάθετα, ακίνητα.

Ο Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε λύση στο μπλεγμένο σαν «κουβάρι» ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα εκτός σχεδίου ακίνητα, όπου το κράτος εμφανίζεται να διεκδικεί μεγάλες εκτάσεις από τους νόμιμους ιδιοκτήτες, ζητώντας τους να προσκομίσουν τίτλους από το...1885.

Η διέξοδος φαίνεται πως προβλέπεται σε νομοσχέδιο που ήδη ετοιμάζεται και το οποίο θα κινείται – με αυστηρότερες προϋποθέσεις – στην κατεύθυνση της λύσης που έδωσε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. το 2003 στο αντίστοιχο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τα εντός σχεδίου ακίνητα.

Ε7 |Για ποιο λόγο χαρακτηρίζετε ημίμετρο το κίνητρο έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, που προβλέφθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού;

Στο θέμα της φορολογίας εισοδήματος από ακίνητα φαίνεται πως η κυβέρνηση στις προεκλογικές της εξαγγελίες δεν είχε κανένα μέτρο για αλλαγή του ληστρικού κυριολεκτικά συντελεστή φορολόγησης που ξεκινά από μηδέν αφορολόγητο, με 15% για τις πρώτες 12.000 και μετά αυξάνεται στο 35% συν την εισφορά αλληλεγγύης. Υπάρχει μόνο το σοβαρό μέτρο της έκπτωσης από το φόρο του 40% των δαπανών για ενεργειακή αναβάθμιση, ανακαίνιση, και λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κάθε είδους κτιρίων. Για μας το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι πως θα φτιάξουμε καινούρια κτίρια αλλά τι θα κάνουμε με τα παλιά, των οποίων η συντήρηση έχει εγκαταλειφθεί, το κράτος συνεχώς θεσπίζει νέες περιβαλλοντικές διατάξεις και νέες διατάξεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και από αισθητικής άποψης έχουμε πολυκατοικίες 40 ή 50 ετών που ποτέ δεν έχουν βαφτεί εξωτερικά.

Εμείς είχαμε ζητήσει αρχικά έκπτωση 50% αλλά είχε συζητηθεί ότι θα πέσουν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, οι φορολογικοί συντελεστές και ο Φ.Π.Α. και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Γιατί είναι σημαντικό αυτό το μέτρο; Διότι η ανακαίνιση κτιρίων, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, επειδή ο ιδιοκτήτης βαρύνεται με 24% και επειδή η έκπτωση νόμιμων παραστατικών έχει φορολογική επιβάρυνση γύρω στο 29%, συν τις ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 20% και επειδή πολλοί επαγγελματίες έχουν σοβαρό πρόβλημα εάν η κατάθεση των χρημάτων γίνει στο λογαριασμό τους με ηλεκτρονική πληρωμή, υπάρχει ένα τεράστιο αμοιβαίο συμφέρον να γίνει η συναλλαγή χωρίς έκδοση νόμιμων παραστατικών. Αυτό για να ανατραπεί θέλει ένα μέτρο πολύ δραστικό, του οποίου η άμεση απόδοση να υπερακοντίζει τουλάχιστον τον Φ.Π.Α. 24%.

Ωστόσο, τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να είναι η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, διότι από υπολογισμούς που κάναμε, είδαμε ότι για τα χαμηλά εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ δεν φτάνει ο Φ.Π.Α.. Μάλιστα, στα χαμηλά εισοδήματα φτάνει μόλις το ένα 1/3 του Φ.Π.Α. ή το μισό.

Έτσι λοιπόν, το μέτρο αυτό «καίγεται» στην πραγματικότητα αν περιοριστεί σε έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα και είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Όχι απλώς δεν πρόκειται να παρακινηθεί κανείς για έκδοση νόμιμων παραστατικών, αλλά αντίθετα οι συναλλασσόμενοι που θα αγόραζαν τα υλικά θα επιστρέψουν χρήματα, χωρίς ουσιαστικά το κράτος να κερδίσει τίποτα αφού η διαφορά που θα επιστρέψει είναι πολύ λιγότερη από αυτή που θα εισπράξει και από τις ασφαλιστικές εισφορές του επαγγελματία και από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης. Έτσι και το κράτος θα βγει ζημιωμένο.

Ε7 |Τι ζητάτε να ισχύσει;

Η πρότασή μας είναι η έκπτωση του φόρου στο 40 τοις εκατό να μην γίνεται με επιστροφή σε μετρητά, αλλά με δικαίωμα συμψηφισμού του ποσού αυτού που είναι επιστρεπτέο για την πληρωμή κάθε είδους φόρου του φορολογουμένου στο φορολογικό έτος το επόμενο και άλλα δύο επόμενα. Για παράδειγμα, για ανακαίνιση των 10.000 ευρώ πραγματικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., να του επιστρέφονται λογιστικά 4.000 ευρώ για την πληρωμή των φόρων εκείνης της χρονιάς και των δύο επόμενων μέχρι να εξαντληθεί το ποσό αυτό. Εάν δεν εξαντληθεί στην τριετία, να χάνεται. Κακώς το φοβήθηκαν το μέτρο αυτό. Θα ήταν επ’ ωφελεία των οικονομικών του Δημοσίου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ε7 |Τελικά το Airbnb και η χρυσή βίζα είναι οι «σωτήρες» της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα;

Τα ακίνητα που πωλήθηκαν για χρυσή βίζα δεν είναι πάνω από 4.000. Η κουβέντα που έγινε όμως έχει διογκώσει το θέμα στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, πωλήθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, πολύ παλαιά ακίνητα, στην ουσία ακατοίκητα. Αυτοί που τα πήραν τα ανακαίνισαν και τα διέθεσαν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, δημιουργώντας μια «μόδα», η οποία άνθισε υπό δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε όλη τη Μεσόγειο η Ελλάδα εμφανιζόταν ως ο πιο ασφαλής προορισμός. Το δεύτερο είναι ότι το κράτος δεν είχε οργανώσει με «στεγανό» τρόπο τη φορολόγηση αυτών των ακινήτων. Τα πράγματα άλλαξαν όμως, ο τουρισμός

δεν θα έχει και φέτος και τα επόμενα χρόνια τις ανοδικές τάσεις που είχε, η προσφορά αυξήθηκε απίστευτα, και την ίδια ώρα από τις φορολογικές δηλώσεις για πρώτη φορά από φέτος οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα αυτά. Διαπιστώνουν λοιπόν ότι μόνο αν είναι σε πάρα πολύ κεντρικό σημείο, με πολύ μεγάλη τουριστική ζήτηση, για όλο το χρόνο αν είναι δυνατόν, μπορεί να «βγαίνει».

Ε7 |Υπάρχει πράγματι η τάση για επιστροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις εξ αιτίας των μέτρων «φορολογικής συμμόρφωσης» που έρχεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις; Τι λέτε για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι υψηλές τιμές των ενοικίων και η μεγάλη δυσκολία ανεύρευσης μακροχρόνιων μισθωμάτων;

Αυτό που πρέπει να γίνει και νομίζω ότι θα γίνει τελικά είναι ιδίως στις τουριστικές περιοχές, ο ιδιοκτήτης μετά τους καλοκαιρινούς μήνες να τα διαθέτει σε άλλο πελάτη που ψάχνει σπίτι για μεγαλύτερο διάστημα. Υπάρχει ήδη τάση επιστροφής στις μακροχρόνιες μισθώσεις την οποία και την εντοπίσαμε και την παροτρύναμε. Είπαμε στους ιδιοκτήτες «μην φαντάζεστε πως θα έχετε ζήτηση και τον χειμώνα, αν το ακίνητο δεν είναι σε μείζονα τουριστική ζώνη. Και αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι τα λεφτά που θα προσφέρουν θα είναι πολύ λίγα». Έτσι βλέπουμε ότι στη Θεσσαλονίκη οι τιμές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις είχαν πέσει στα 19 ευρώ τη βραδιά. Τα προηγούμενα χρόνια, τα διαθέσιμα σπίτια στην αγορά μειώθηκαν, όχι τόσο λόγω του Airbnb, αλλά εκ του γεγονότος ότι πολλοί ιδιοκτήτες, για να γλιτώσουν το συμπληρωματικό φόρο, πούλησαν παλιά ακίνητα, τα οποία κατοικήθηκαν από τους νέους ιδιοκτήτες.

Η χώρα μας στερείται τελείως της έννοιας της κοινωνικής κατοικίας, του social housing ή affordable housing, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπου το κράτος ρυθμίζει τις τιμές και διαθέτει αυτές τις κατοικίες σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες. Έτσι, τα άλλα κράτη έχουν λύσει το πρόβλημα με δασκάλους, καθηγητές και φοιτητές που αναζητούν σπίτι προς ενοικίαση.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Παραδιά στο τεύχος Νοεμβρίου 2019 του περιοδικού Epsilon7.
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΠΟΜΙΔΑ, Φορολογία ακινήτων, Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, airbnb, Βραχυχρόνια μίσθωση