29/10/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Δυσαρέσκεια στο ΕΚ για τη στάση του Συμβουλίου ως προς τη φορολογία των πολυεθνικών

Σε αναμονή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με πρόταση που εκπόνησε η Επιτροπή το 2016 για την υποβολή από τις πολυεθνικές εταιρείες εκθέσεων με φορολογικές πληροφορίες ανά κράτος μέλος. Το Κοινοβούλιο, που υιοθέτησε ήδη τη θέση του τον Ιούλιο του 2017, υπερψήφισε την πρόταση στις 24 Οκτωβρίου και αναμένει την τοποθέτηση του Συμβουλίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η αρχική πρόταση της Επιτροπής αφορά εταιρείες με δραστηριότητες σε πολλές χώρες και παγκόσμιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ. Οι νέοι κανόνες υποχρεώνουν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις αυτές να δημοσιοποιούν τα κέρδη και τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Παρότι η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει νομοθεσία που υποχρεώνει τις εταιρείες να παρέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες στις εθνικές φορολογικές αρχές, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων πληροφοριών, θα ενίσχυε τη διαφάνεια και θα αποθάρρυνε τις εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Κατά την ολομέλεια στις 22 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τα φορολογικά στοιχεία των πολυεθνικών. “Συχνά, οι μεγάλες πολυεθνικές δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους και χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές φοροδιαφυγής. Οφείλουν να ενημερώνουντους πολίτες τους που και πόσο φόρο πληρώνουν”, επισήμανε η Έβελιν Ρέγκνερ (S&D, Αυστρία).

“Είναι ένας τρόπος να ρίξουμε φως στη φοροδιαφυγή”, ανέφερε ο Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία). Τόνισε επίσης, ότι η ΕΕ έχει ήδη εισαγάγει με επιτυχία την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων ανά χώρα εκ μέρους των τραπεζών. “Γιατί να μην συνεχίσουμε και με τις πολυεθνικές; Τι προσπαθούμε να κρύψουμε;” πρόσθεσε.

Άλλοι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι η έλλειψη διαφάνειας στις φορολογικές πρακτικές των πολυεθνικών ζημιώνει τις μικρότερες επιχειρήσεις. “Η πρόταση αυτή δε θα ευνοήσει μόνο τις φορολογικές αρχές, αλλά και τις τοπικές, συχνά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ανταγωνίζονται τις πολυεθνικές και που δεν έχουν τη δυνατότητα να εδρεύουν για φορολογικούς σκοπούς σε διαφορετικές δικαιοδοσίες ” είπε ο Όντρει Κόβαρικ (Renew, Τσεχία).

Ωστόσο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δυσκολεύονται να καταλήξουν σε μια κοινή θέση. Η Φιλανδή πρόεδρος του Συμβουλίου, Τούτι Τουπουράινεν, δήλωσε ότι αν κι έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου, το Συμβούλιο θα χρειαστεί κι άλλο χρόνο για να ξεκαθαρίσει τη θέση του.Το Συμβούλιο αμφισβητεί, επίσης, τη νομική βάση της πρότασης της Επιτροπής, που αιτιολογεί την ανάληψη δράσης σε κοινοτικό επίπεδο και θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Η Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει τη φορολογία των πολυεθνικών ως ζήτημα της ενιαίας αγοράς, που απαιτεί, κατά τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, την έγκριση του κειμένου εκ μέρους του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου. Αντιθέτως, η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ζήτημα φορολογίας και ότι οι αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία στο Συμβούλιο, ενώ ο ρόλος του Κοινοβουλίου πρέπει να είναι απλώς συμβουλευτικός.

Οι ευρωβουλευτές, από την πλευρά τους, επικρίνουν την αδράνεια του Συμβουλίου. “Πολλοί Ευρωπαίοι απορούν γιατί υπάρχουν ακόμα οι φορολογικοί παράδεισοι. Η πρόταση για περισσότερη διαφάνεια βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και τρία χρόνια. Οι κυβερνήσεις εμποδίζουν τη δίκαιη φορολόγηση και τον υγιή ανταγωνισμό”, υπογράμμισε ο Σβεν Γκίγκολντ (Πράσινοι, Γερμανία).comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πολυεθνικές Εταιρείες