25/10/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Σε μια ταραγμένη Γκόθαμ Σίτι ο Άρθουρ Φλεκ είναι ένας κοινωνικά απροσάρμοστος, μοναχικός άντρας που ζει με τη μητέρα του και δουλεύει ως κλόουν. Ονειρεύεται καριέρα κωμικού, αλλά όταν η ασφυκτική πίεση του περιβάλλοντός του κορυφωθεί, η έκρηξή του θα λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η ταινία , αν μη τι άλλο, αποτελεί ένα κρεσέντο ερμηνείας των Joaquin Phoenix και Robert De Niro, που σίγουρα αξίζει να την δει κανείς, εκτός…, αν είσαι κάτω από δεκαοκτώ χρονών στην Ελλάδα. Κάπως έτσι κύλησε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, με την Αστυνομία, μη μπορώντας διαφορετικά, να κυνηγάει πιτσιρικάδες έξω από κινηματογράφους που παίζανε την συγκεκριμένη ταινία, επειδή υπήρχε καταγγελία γονέων. Φυσικά οι πιτσιρικάδες μέσω διαδικτύου, μπορούν να δούνε τα διάφορα στα οποία η υφιστάμενη βία, ωχριά μπροστά στην όποια βία του Joker και φυσικά στο τέλος αποθεώνεται η βία, ως ύψιστο γεγονός της μοντέρνας κοινωνίας μας.

Φυσικά, το πολιτικό και όχι μόνο γεγονός του Σαββατοκύριακου, ήταν το εκκωφαντικό ΟΧΙ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Το Σάββατο ο Ζάεφ, ο οποίος είχε επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να οδηγήσει τη χώρα του στην ΕΕ, χαρακτήρισε "ιστορικό λάθος" την απόφαση των Βρυξελλών και πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τονίζοντας στο διάγγελμά του ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της χώρας.

Περαιτέρω, δόθηκε στη δημοσιότητα το με αρ.πρωτ. Δ. ΟΡΓ. Δ 1143392 ΕΞ 2019/17.10.2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Οργάνωσης της Α.Α.Δ.Ε., με θέμα «Περί της υποχρέωσης ή μη των Δ.Ο.Υ. να κάνουν αποδεκτά έγγραφα πολιτών, που φέρουν την ψηφιακή υπογραφή αυτών». Έναυσμα του εγγράφου ήταν Πολίτες που για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους στις Δ.Ο.Υ. προσκομίζουν, σε έντυπη μορφή, έγγραφα (εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και αιτήσεις), τα οποία έχουν υπογραφεί ψηφιακά από τους ενδιαφερομένους. Σύμφωνα με το Διοικητικό Έγγραφο, η αρμόδια διεύθυνση αναφέρει ότι:

· Η ψηφιακή υπογραφή έχει ισχύ μόνο στο ηλεκτρονικό έγγραφο και όχι στο έντυπο έγγραφο, δεδομένου ότι μόνο σε ηλεκτρονικά έγγραφα μπορεί να επαληθευτεί η εγκυρότητά της.

· Αν εκτυπωθεί ένα ψηφιακά υπογεγραμμένο έγγραφο, δεν διακρίνεται αν πρόκειται για ψηφιακή υπογραφή (και επομένως επέχει θέση ιδιόχειρης υπογραφής) ή για απλή ηλεκτρονική υπογραφή.

· Όσον αφορά στα χειρόγραφα έγγραφα, απαιτείται ιδιόχειρη υπογραφή και βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 2690/1999 (Α’ 45), από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή από τα Κ.Ε.Π.

· Για τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες παραλαμβάνεται, ηλεκτρονικά, από δημόσιες υπηρεσίες, ψηφιακά υπογεγραμμένο ηλεκτρονικό έγγραφο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή πληροφοριακού συστήματος, απαιτείται έλεγχος εγκυρότητας της ψηφιακής υπογραφής που φέρει αυτό

Αντίθετη στην επιβολή «πράσινου φόρου» (σε αερομεταφορές και ναυτιλία) για την κλιματική αλλαγή δηλώνει η κυβέρνηση, όπως επισημαίνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Το θέμα αυτό είναι μείζον για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- τόσο σε επίπεδο Eurogroup, όσο και σε επίπεδο Ecofin- με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στο πώς οι προϋπολογισμοί και η φορολογική πολιτική θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή. Σημειώνεται ότι το ζήτημα συζητήθηκε ακροθιγώς και στην πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει ο συγκεκριμένος παράγοντας και στα σενάρια περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπήρξε ούτε υπάρχει καμία πρόθεση για περαίωση».

Τη μετάθεση μέχρι το τέλος του έτους όλων των προθεσμιών για την ηλεκτρονική καταχώρηση από τα νομικά πρόσωπα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) των στοιχείων των Πραγματικών Δικαιούχων τους, ζητά, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, να έχει προηγηθεί η έκδοση νέων οδηγιών και να έχουν ληφθεί υπόψη τα ερωτήματα, που έχουν τεθεί, και οι ιδιαιτερότητες της κάθε κατηγορίας, καθώς και να επανεξεταστεί το ύψος ή η ολοσχερής κατάργηση του ετήσιου τέλους.

Αφορμή για την επιστολή υπήρξαν οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των λογιστών - φοροτεχνικών, μελών του ΟΕΕ, για τις οδηγίες, που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα, και οι οποίες δημιουργούν πληθώρα ερωτημάτων, που δεν έχουν μέχρι και σήμερα απαντηθεί από το σχετικό ηλεκτρονικό φυλλάδιο ερωταπαντήσεων της Γ.Γ.Π.Σ. Για παράδειγμα, η ενημέρωση που αφορά τις οντότητες της Ομάδας Γ, είναι ελλιπής ως και ανύπαρκτη.

Σημαντικό είναι, επίσης, να αναφερθεί ότι το ετήσιο τέλος, που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις, το οποίο και υπόκειται – βάσει της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας - στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών, έρχεται επιπρόσθετα ανάμεσα στα ήδη υφιστάμενα βάρη των οντοτήτων και ειδικά των ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ επισημαίνει ακόμα ότι πάγια θέση του ΟΕΕ είναι η καταχώρηση των δεδομένων των επιχειρήσεων σε μία και μοναδική ενιαία ηλεκτρονική πύλη, από την οποία ο κάθε δημόσιος φορέας θα αντλεί, σε ανάλογη κοινά αποδεκτή ηλεκτρονική μορφή και θα ελέγχει τα αναγκαία στοιχεία για τη λειτουργία του και τους σκοπούς του. «Θεωρούμε ότι η διαδικασία, που ακολουθείται σήμερα είναι ένα επιπλέον βάρος για τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως για τους λογιστές - φοροτεχνικούς, οι οποίοι υποχρεώνονται για λογαριασμό των εντολέων τους να επανακαταχωρήσουν ίδια στοιχεία».

Υπενθυμίζεται ότι οι υφιστάμενες προθεσμίες έχουν ως εξής:

1. Η Ομάδα Α, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων οι Αστικές Επαγγελματικές και οι Ναυτικές Εταιρείες, από 16/9/2019 έως 14/10/2019.

2. Η Ομάδα Β, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων οι ΙΚΕ, τα Μη Κερδοσκοπικά Νομικά Πρόσωπα, οι Συνεταιρισμοί, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι Μονοπρόσωπες ΑΕ, από 30/9/2019 έως 1/11/2019.

3. Η Ομάδα Γ, η οποία καταλαμβάνει τις λοιπές εμπορικές επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ), από 14/10/2019 έως 29/11/2019.

Τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» σχετικά με την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου.

Πιο συγκεκριμένα με την προτεινόμενη διάταξη, το άρθρο 33 του Ν. 1836/1989 (Α'79), όπως ισχύει, τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

1. Εργοδότης που απασχολεί προσωπικό για την εκτέλεση οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου, υποχρεούται να αναγγέλλει στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το απασχολούμενο προσωπικό, πριν την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Η ως άνω αναγγελία αντικαθιστά τον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 5 του Ν. 4554/2018 (Α' 1 30), όπως ισχύει.

2. Αντίγραφο του εντύπου της ως άνω αναγγελίας, για κάθε ημέρα απασχόλησης τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 24 του Ν. 3996/2011 (Α' 170), όπως ισχύει.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται ιδίως ο υπόχρεος εργοδότης για την αναγγελία, η διαδικασία υποβολής της τα στοιχεία που περιλαμβάνει, τυχόν εξαιρέσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

4. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευση των αποφάσεων της παραγράφου 3

5. Από την έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού, κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του παρόντος καταργείται.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την παρούσα ρύθμιση εισάγεται η εκ μέρους του εργοδότη υποχρέωση αναγγελίας του απασχολούμενου στην εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ή τεχνικών έργων προσωπικού, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης, στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επιπροσθέτως, καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση, με ευθύνη του εργοδότη, αντιγράφου του εντύπου της ως άνω αναγγελίας στον τόπο εκτέλεσης του έργου για κάθε μέρα απασχόλησης. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, το αντίγραφο του εντύπου της αναγγελίας τίθεται στην διάθεση των ελεγκτικών οργάνων.

Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η εξασφάλιση της προστασίας των απασχολούμενων στην εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ή τεχνικών έργων και ο δραστικός περιορισμός της παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας Κατ' αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας στο χώρο των οικοδομικών εργασιών και τεχνικών έργων. Τέλος, διασφαλίζεται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και επιτυγχάνεται αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Ένα ακόμα εξαιρετικό άρθρο του Βασίλη Πρασσά, σχετικά με το αλαλούμ που επικρατεί γύρω από το Ε12 και την αναμενόμενη εφαρμογή του, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δείχνει ότι έχει ευήκοα ώτα. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο:

"Όπως φαίνεται, το Ε12 καταργείται πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται.

Συγκεκριμένα, με χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο (άρθρο 33 του Ν. 1836/1989):

1. Ο εργοδότης θα έχει την υποχρέωση να αναγγέλλει στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το απασχολούμενο προσωπικό, πριν την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Η ως άνω αναγγελία αντικαθιστά τον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας.

Σχόλιο: Πλέον δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και στην ηλεκτρονική υποβολή του Ε12, που ξεκάθαρα είχα τονίσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τεχνικά ανεφάρμοστο!

2. Αντίγραφο του εντύπου της ως άνω αναγγελίας, για κάθε ημέρα απασχόλησης τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 24 του Ν. 3996/2011 (Α’ 170), όπως ισχύει

Σχόλιο: Η υποβολή του νέου εντύπου θα είναι χειρόγραφη. Επιστροφή «στα πάτρια εδάφη» δηλαδή. Κάτι το οποίο ίσως και να σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία για λογιστές/φοροτεχνικούς και στελέχη μισθοδοσίας.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται ιδίως ο υπόχρεος εργοδότης για την αναγγελία, η διαδικασία υποβολής της αναγγελίας τα στοιχεία που περιλαμβάνει, τυχόν εξαιρέσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Σχόλιο: Εις αναμονή της απόφασης του υπουργού κου Ιωάννη Βρούτση, ευελπιστούμε ότι η διαδικασία υποβολής που θα θεσπιστεί θα λάβει υπόψιν της όλες τις ιδιαιτερότητες που έχει ο έλεγχος της απασχόλησης σε οικοδομικά και τεχνικά έργα.

Κλείνοντας και αφού εκφράσω την ικανοποίηση μου για την τροπολογία θα αναφέρω για άλλη μια φορά ότι τα «κακώς κείμενα» της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας είναι σε όλους γνωστά. Ωστόσο με καλή διάθεση αλλά και με συνεργασία όλων των ειδικών μπορούν να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα είναι τόσο τεχνικά σύγχρονες όσο και ουσιαστικά αποτελεσματικές.".

Από τα ιδιαίτερα καλά νέα της εβδομάδας που πέρασε και αυτά που αφορούν την οικοδομή και της «ανάστασης» των εμπλεκόμενων με αυτή κλάδων (πέραν των εκατό). Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019 ενώ μίλησε για την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

«Αναστέλλεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΦΠΑ σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες, όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006. Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου…».

Περαιτέρω, τίθεται αναδρομική ισχύ για όσες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έως και σήμερα για την απόκτηση Golden Visa με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», η οποία προβλέπει πως η πληρωμή για την απόκτησή της μπορεί να γίνει μέσω POS, δίγραμμης επιταγής και μεταφοράς πίστωσης από πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση, αποσκοπεί στην απάλειψη οιασδήποτε ερμηνευτικής δυσκολίας έχει ανακύψει μέχρι σήμερα σχετικά με τους αποδεκτούς τρόπους ή μέσα πληρωμής του τιμήματος ή μισθώματος της οικείας διάταξης, για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διεκπεραίωση των επενδύσεων στην χώρα, που είτε θα ανακύψουν ή έχουν ήδη ανακύψει με την χρήση τραπεζικών καρτών. Διευκρινίζεται, ότι, στον όρο «μεταφορά πίστωσης» κατά τον ορισμό 24 του άρθρου 4 του Ν.4537/2018, συμπεριλαμβάνονται και οι καταβολές ποσών, που έλαβαν χώρα με την εισροή κεφαλαίων στη χώρα μέσω ελληνικού POS, με χρέωση (πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας) του πληρωτή, όπως η έννοια αυτή έχει ερμηνευθεί από το Νομικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας της 22ας Φεβρουαρίου 2019.

Περαιτέρω, με το άρθρο 1 τροποποιείται η παρ. 2 του άρθρου 20 Β του ν. 4251/2014 (Α'80) που είχε ως εξής:

«2. Η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά το χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος άρθρου, όπως αυτή προκύπτει από τις συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης ή τις συμβάσεις μίσθωσης, αντίστοιχα, καθορίζεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ και καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου.

Το συμφωνηθέν τίμημα ή μίσθωμα καταβάλλεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά πίστωσης, κατά τον ορισμό 24 του άρθρου 4 του ν. 4537/2018 (Α' 84), σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, κατά τον ορισμό 11 του άρθρου 4 του ν.4537/2018, ο οποίος λειτουργεί στην Ελλάδα. Όλα τα ειδικότερα στοιχεία διενέργειας της πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων των συμβαλλομένων, του τρόπου πληρωμής και των σχετικών λογαριασμών πληρωμών χρέωσης του πληρωτή και πίστωσης του δικαιούχου, πρέπει να δηλώνονται υπευθύνως από τους συμβαλλόμενους ενώπιον του συντάσσοντος το συμβόλαιο συμβολαιογράφου και να αναγράφονται σε αυτό.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής το ύψος της ως άνω ακίνητης περιουσίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται».

Η εργασιακή εβδομάδα τελειώνει και ακολουθεί ένα εορταστικό τριήμερο, ιδιαίτερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τον πολιούχο Άγιο της, αλλά και για όλο τον Ελληνισμό. Την Δευτέρα της εβδομάδας που έρχεται, 28η του Οκτώβρη, όλοι ενωμένοι θα γιορτάσουμε και θα αισθανθούμε ακόμα μια φορά εθνικά υπερήφανοι για τη νέα γενιά και τις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Όσο και αν διαφέρουν οι απόψεις, η εθνική μας ιστορία είναι μία κοινή βάση για κάθε Έλληνα και για κάθε έναν που αισθάνεται Έλληνας. Χρόνια Πολλά και Καλό Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
POS, Ψηφιακή υπογραφή, Greek Golden Visa, ΦΠΑ οικοδομών, Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, Έντυπο > Ε12, Οικοδομοτεχνικά έργα