24/10/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Τέλος το Ε12 πριν καν αρχίσει! Επιστροφή «στα πάτρια εδάφη» του Σ.ΕΠ.Ε.

Του Βασίλη Πρασσά, Εξειδικευμένου Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net

Πριν στεγνώσει καν το μελάνι του άρθρου μου γύρω από το αλαλούμ που επικρατεί γύρω από το Ε12 και την αναμενόμενη εφαρμογή του, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δείχνει ότι έχει ευήκοα ώτα.

Την προηγούμενη Παρασκευή, στο επίλογο του άρθρου μου "Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η έκδοση της εγκυκλίου για την Ηλεκτρονική υποβολή της άδειας. Το αλαλούμ με το Ε12!", είχα τονίσει:

Το τελευταίο 3μηνο, είχα την τύχη να μιλήσω με εκατοντάδες συναδέλφους λογιστές και ήταν σύσσωμη η επιθυμία τους να μην υπογραφεί ποτέ η εγκύκλιος για τις άδειες. Άλλωστε με την υπογραφή του νόμου, οι αντιδράσεις από πλήθος φορέων της αγοράς ήταν έντονες κάτι που φαίνεται ότι εισακούστηκε από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου. Οι ίδιοι συνάδελφοι μου εξέφρασαν την αγωνία και τον εκνευρισμό τους για το νέο έντυπο Ε12. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και θα δοθεί μια διαφορετική λύση όσον αφορά τις οικοδομικές και τεχνικές εργασίες.

και όπως φαίνεται, το Ε12 καταργείται πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται.

Συγκεκριμένα, με χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο (άρθρο 33 του Ν. 1836/1989):

1. Ο εργοδότης θα έχει την υποχρέωση να αναγγέλλει στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το απασχολούμενο προσωπικό, πριν την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Η ως άνω αναγγελία αντικαθιστά τον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας.

Σχόλιο: Πλέον δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και στην ηλεκτρονική υποβολή του Ε12, που ξεκάθαρα είχα τονίσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τεχνικά ανεφάρμοστο!

2. Αντίγραφο του εντύπου της ως άνω αναγγελίας, για κάθε ημέρα απασχόλησης τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 24 του Ν. 3996/2011 (Α’ 170), όπως ισχύει

Σχόλιο: Η υποβολή του νέου εντύπου θα είναι χειρόγραφη. Επιστροφή «στα πάτρια εδάφη» δηλαδή. Κάτι το οποίο ίσως και να σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία για λογιστές/φοροτεχνικούς και στελέχη μισθοδοσίας.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται ιδίως ο υπόχρεος εργοδότης για την αναγγελία, η διαδικασία υποβολής της αναγγελίας τα στοιχεία που περιλαμβάνει, τυχόν εξαιρέσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Σχόλιο: Εις αναμονή της απόφασης του υπουργού κου Ιωάννη Βρούτση, ευελπιστούμε ότι η διαδικασία υποβολής που θα θεσπιστεί θα λάβει υπόψιν της όλες τις ιδιαιτερότητες που έχει ο έλεγχος της απασχόλησης σε οικοδομικά και τεχνικά έργα.

Κλείνοντας και αφού εκφράσω την ικανοποίηση μου για την τροπολογία θα αναφέρω για άλλη μια φορά ότι τα «κακώς κείμενα» της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας είναι σε όλους γνωστά. Ωστόσο με καλή διάθεση αλλά και με συνεργασία όλων των ειδικών μπορούν να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα είναι τόσο τεχνικά σύγχρονες όσο και ουσιαστικά αποτελεσματικές.

Υ.Γ. είναι κάποιες στιγμές σαν κι αυτήν και σαν την προηγούμενη παρέμβασή μου για την κατάργηση της ηλεκτρονικής υποβολής της αδείας, που νιώθω ότι τελικά αξίζει τον κόπο να επιμένεις, να παρεμβαίνεις, να διεκδικείς ακόμη κι αν πρέπει να εκτίθεσαι και να τσαλακώνεσαι …comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΣΕΠΕ, Εργάνη, Έντυπο > Ε12, Οικοδομοτεχνικά έργα, Αναγγελία απασχολούμενου προσωπικού