18/10/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η έκδοση της εγκυκλίου για την Ηλεκτρονική υποβολή της άδειας. Το αλαλούμ με το Ε12!

Του Βασίλη Πρασσά, Εξειδικευμένου Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net

Η αναβολή της Ηλεκτρονικής υποβολής της Αδείας

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μου, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, δεν σκοπεύει να υπογράψει σύντομα την εγκύκλιο για την εφαρμογή της απόφασης του άρθρου 53 του Ν.4611/17-5-2019.

Και καλά θα κάνει, λέω εγώ …

Να θυμίσω τι λέει το συγκεκριμένο άρθρο:

Καταχώριση της ετήσιας κανονικής άδειας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

1. Η παρ. 3 του άρθρου 4 του α.ν. 539/1945 (Α’ 229) αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α) Ο εργοδότης αναγγέλλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» τη χορήγηση της άδειας έως και μία (1) ώρα μετά την έναρξη πραγματοποίησής της. β) Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης της περ. α’ επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε βάρος του εργοδότη κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170). γ) Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης, τα στοιχεία που γνωστοποιούνται και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.»

2. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την έκδοση της απόφασης της παρ. 1.


Τότε είχα χαρακτηρίσει με παρέμβασή μου ως «πρωταπριλιάτικο αστείο» τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε τονίσει ότι αυτή η ρύθμιση έγινε για προστασία των εργαζομένων και τότε είχα αναφέρει ότι ο εργαζόμενος ήταν ούτως ή άλλως προστατευμένος καθώς ο εργοδότης είχε την υποχρέωση:

 • Να αναγράφει την ετήσια άδεια στον εκκαθαριστικό σημείωμα αποδοχών κάθε μήνα
 • Να δέχεται «αίτηση αδείας» από τον εργαζόμενο για κάθε άδεια
 • Να υποβάλλει ετησίως και ηλεκτρονικά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το Ε11 με το σύνολο των χορηγούμενων ημερών και αποδοχών αδείας για το σύνολο των εργαζομένων

Είχα επίσης τονίσει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είχε τεράστιες τεχνικές αδυναμίες εφαρμογής ενώ θα εκτόξευε τον ήδη βεβαρυμμένο όγκο εργασίας των φοροτεχνικών, λογιστών, στελεχών μισθοδοσίας. Είχα γράψει και τότε τα ακόλουθα ενώ στο επιμύθιο είχα κάνει μια ευχή προς την νέα ηγεσία που φαίνεται ότι εισακούστηκε:

Θεωρώ δεδομένο ότι οποιοσδήποτε βάλει την υπογραφή του σε αυτή τη διάταξη, δεν έχει περάσει ούτε απ' έξω από ένα λογιστικό γραφείο ή ένα λογιστήριο ή ένα τμήμα προσωπικού μιας επιχείρησης. Διότι αν περνούσε έστω απ' έξω τότε θα καταλάβαινε ότι κι οι εργαζόμενοι αυτού του κλάδου, απασχολούνται 5ήμερο και 8ωρο και όχι 7ήμερο και 24ωρο. Εκτός αν με τις νέες συνήθειες, γίνεται υποχρεωτική και η 7ήμερη απασχόληση επί 24ώρου βάσεως ΜΟΝΟ για τον κλάδο των λογιστών – φοροτεχνικών.

Εκτός αν κάποιος μπορεί να απαντήσει σε κάποια από τα ακόλουθα απλά ερωτήματα:

 • Πως θα γίνει η ηλεκτρονική υποβολή αν κάποιος εργαζόμενος αιτηθεί άδεια το Σάββατο ή την Κυριακή;
 • Πως θα γίνει η ηλεκτρονική υποβολή αν κάποιος εργαζόμενος μιας νυχτερινής βάρδιας αιτηθεί άδεια την τελευταία στιγμή γιατί πολύ απλά του έτυχε κάτι;
 • Πως θα γίνει η ηλεκτρονική υποβολή σε πλήθος αδικαιολόγητων απουσιών της τελευταίας στιγμής στα επισιτιστικά καταστήματα που απασχολούν εργαζόμενους τα απογεύματα, τα βράδια και το ΣΚ;
 • Πόσα λεπτά χρειάζονται (ακόμη κι αν χρησιμοποιείς την πλέον σύγχρονη εφαρμογή μισθοδοσίας) για να κάνεις έστω μια υποβολή στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για έναν εργαζόμενο; Φανταστείτε τι θα πρέπει να γίνεται το καλοκαίρι που λαμβάνει άδεια το σύνολο των εργαζομένων. Ίσως τελικά από το σύνολο των εργαζομένων που θα λάβουν άδεια, να εξαιρεθούν όσοι ασχολούνται με θέματα μισθοδοσίας.

Να σημειώσω βέβαια ότι παρά την ψήφιση του νόμου, η διάταξη δεν εφαρμόζεται καθώς εκκρεμεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας κάτι που ελπίζω, να μην γίνει ποτέ από την νέα ηγεσία.

Το Αλαλούμ με το Ε12

Και πάμε τώρα στο Ε12 (Ημερήσιο Δελτίο Απασχολούμενου Προσωπικού σε οικοδομικές εργασίες και τεχνικά έργα) και την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής που όπως φαίνεται θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 30/11, ημερομηνία όπου δόθηκε παράταση για την υποχρέωση της χειρόγραφης υποβολής.

Κι όπως λέει κάποιο πολύ κοντινό μου πρόσωπο με παραστατικό ύφος... Αλήθεια Τώρα;;;

Οκ, να δεχτώ ότι υπάρχει πρόβλημα στις οικοδομικές εργασίες ως προς τον έλεγχο των εισφορών και της μαύρης εργασίας. Είναι όμως αυτή η λύση; Αναρωτήθηκε κανείς αν είναι εφικτή η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας;

Αρχικά να θυμίσουμε ποιος είναι ο υπόχρεος

Υπόχρεοι εργοδότες για την υποβολή του εντύπου Ε12, είναι αυτοί που καθορίζονται από τις οικείες διατάξεις του ΕΦΚΑ για την απογραφή οικοδομοτεχνικού έργου, την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), και την καταβολή των εισφορών, κάτοχοι ΑΜΟΕ (Αριθμ. 40331/Δ1.13521/19-9-2019).


Δηλαδή, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, υπεύθυνος είναι ο κύριος του έργου παρότι η εργατική νομοθεσία ορίζει ως υπεύθυνους τους υπεργολάβους. Και αναρωτιέμαι:

 • Αν τελικά δεν συμπεριληφθεί κάποιος εργαζόμενος στο Ε12 και καταλογιστεί το πρόστιμο των 10.500€, θα έχει κάποια ευθύνη σε αυτό ο υπεργολάβος;

Και προσπαθώντας να κατανοήσω αυτή την απόφαση, δεν έχω βρει απάντηση σε πλήθος άλλων ερωτημάτων:

 • Το Ε12 θα αντικαταστήσει το έντυπο Ε4. Ωστόσο θα χρειάζεται Ε3 ή όχι; Διότι αν παρατηρήσουμε το Ε12, γίνεται αναφορά σε Ημερομηνία Πρόσληψης.
 • Διότι αν δεν χρειάζεται Ε3, τότε ποια η διαφορά της Ημερομηνίας Πρόσληψης από την Ημερομηνία Απασχόλησης; Και τι νόημα έχει η αναφορά στην Ημέρα Ανάπαυσης;
 • Μήπως θα χρειαστεί και Ε8 αν υφίσταται υπερεργασία και υπερωρία;
 • Αν σε μια τεχνική εταιρεία έχουν προσλάβει το προσωπικό της (δηλαδή έχει υποβάλλει Ε3) θα πρέπει να στείλει και Ε12;
 • Πως θα αντιμετωπιστεί η παράλληλη απασχόληση εργαζομένων σε πάνω από ένα έργα; Θα γίνουν πολλά Ε12;
 • Έχει προβλεφθεί δυνατότητα ανάκλησης υποβαλλόμενου εντύπου Ε12; Διότι μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ούτε καν σε πρόσληψη (Ε3).

Και πάμε και σε ένα παράδειγμα της καθημερινότητας

Ένας εργοδότης, αναθέτει σε έναν υπεργολάβο της εκτέλεση ενός τεχνικού έργου. Θα πρέπει από την προηγούμενη ημέρα, ο υπεργολάβος, να ενημερώνει τον εργοδότη για το ποιους θα απασχολήσει, αυτός με τη σειρά του να ενημερώνει τον λογιστή του για να κάνει την υποβολή του Ε12. Αλλά για να γίνει η υποβολή θα πρέπει να συλλεχθούν πλήθος στοιχείων για τον κάθε εργαζόμενο. Και έστω ότι τελικά μετά από ένα «μαραθώνιο» διαδικασιών που καταλήγει σε σπριντ, γίνεται υποβολή αλλά ξαφνικά το άλλο πρωί αρχίζει και βρέχει και τελικά ο υπεργολάβος δεν μπορεί να απασχολήσει το προσωπικό του. Θα πρέπει να ειδοποιήσει τον κύριο του έργου ότι τελικά δεν θα υπάρξει εργασία και αυτός με τη σειρά του να προλάβει να ειδοποιήσει τον υπεύθυνο της υποβολής για να μη χρεωθούν (αργότερα) τα ασφαλιστικά ημερομίσθια που ποτέ δεν έγιναν.

Θεωρώ δεδομένο ότι κάτι τέτοιο είναι ανεφάρμοστο ακόμη κι αν η οργάνωση και η επικοινωνία των εμπλεκόμενων αγγίζει το άριστο.

Ξαναλέω … Αλήθεια Τώρα;;;

Το τελευταίο 3μηνο, είχα την τύχη να μιλήσω με εκατοντάδες συναδέλφους λογιστές και ήταν σύσσωμη η επιθυμία τους να μην υπογραφεί ποτέ η εγκύκλιος για τις άδειες. Άλλωστε με την υπογραφή του νόμου, οι αντιδράσεις από πλήθος φορέων της αγοράς ήταν έντονες κάτι που φαίνεται ότι εισακούστηκε από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου. Οι ίδιοι συνάδελφοι μου εξέφρασαν την αγωνία και τον εκνευρισμό τους για το νέο έντυπο Ε12. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και θα δοθεί μια διαφορετική λύση όσον αφορά τις οικοδομικές και τεχνικές εργασίες.

Υ.Γ. αν εισακουστούν κι άλλες προτάσεις μας όπως π.χ.

 • η επίλυση παιδικών ασθενειών του ΕΡΓΑΝΗ,
 • η αλλαγή της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής της υπερεργασίας, η κατάργηση των τεκμαρτών ημερομισθίων,
 • η μείωση των προστίμων για την μη τήρηση του ωραρίου εργασίας,
 • η κατάργηση υποχρέωσης ακριβούς αναγραφής ωραρίου των οδηγών,
 • η επίλυση της διαφωνίας που υπάρχει μεταξύ εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας ως προς τον τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης των μερικών απασχολούμενων

τότε μετά βεβαιότητας υπόσχομαι να κάνω standing ovation στην οδό Σταδίου 29…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κανονική άδεια, Έντυπο > Ε12, Οικοδομοτεχνικά έργα