18/10/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Brexit: Η Επιτροπή συνιστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με το αναθεωρημένο πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου ενός αναθεωρημένου πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, και να εγκρίνει αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη σχετικά με το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Η Επιτροπή απευθύνει την ίδια σύσταση για έγκριση της συμφωνίας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για το επακόλουθο σειράς εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί δίκαιο συμβιβασμό μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποδεικνύει τη δέσμευση και την προθυμία και των δύο πλευρών να κάνουν το καλύτερο για τους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Διαθέτουμε πλέον ένα προσφάτως συμφωνηθέν πρωτόκολλο που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει πλήρως την ενιαία αγορά μας. Ελπίζω ότι μπορούμε πλέον να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να παράσχουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας την ασφάλεια που τους αξίζει.».

Ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Τις τελευταίες ημέρες διεξαγάγαμε δύσκολες συζητήσεις. Κατορθώσαμε να βρούμε λύσεις που σέβονται πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Δημιουργήσαμε μια νέα και νομικά λειτουργική λύση για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων και για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στη νήσο της Ιρλανδίας. Πρόκειται για μια λύση που είναι ικανοποιητική για την ΕΕ, για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας.».

Το αναθεωρημένο πρωτόκολλο παρέχει μια νομικά λειτουργική λύση που αποτρέπει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας, προστατεύει την οικονομία ολόκληρης της νήσου και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Belfast) σε όλες τις διαστάσεις της και διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Η λύση αυτή ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη νήσο της Ιρλανδίας, με σκοπό την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας.

Όλα τα άλλα στοιχεία της συμφωνίας αποχώρησης παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητα, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018. Η συμφωνία αποχώρησης προσφέρει ασφάλεια δικαίου, εκεί όπου η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δημιούργησε αβεβαιότητα: δικαιώματα των πολιτών, δημοσιονομικός διακανονισμός, μεταβατική περίοδος τουλάχιστον έως το τέλος του 2020, διακυβέρνηση, πρωτόκολλα για το Γιβραλτάρ και την Κύπρο, καθώς και διάφορα άλλα ζητήματα διαχωρισμού.

Η αναθεωρημένη συμφωνία αποχώρησης

Όσον αφορά τους κανονισμούς, η Βόρεια Ιρλανδία θα εξακολουθήσει να ευθυγραμμίζεται με ένα περιορισμένο σύνολο κανόνων που σχετίζονται με την ενιαία αγορά της ΕΕ, ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα: νομοθεσία σχετικά με τα προϊόντα, υγειονομικοί κανόνες για κτηνιατρικούς ελέγχους («κανόνες ΥΦΠ»), κανόνες για την παραγωγή και εμπορία γεωργικών προϊόντων, για τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επί των εμπορευμάτων και κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Όσον αφορά τα τελωνεία, το ενιαίο τελωνειακό έδαφος ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, όπως συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2018, αφαιρέθηκε από το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, κατόπιν αιτήματος της τρέχουσας κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πλέον βρει έναν νέο τρόπο για την επίτευξη του στόχου της αποφυγής των τελωνειακών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει μέρος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εν λόγω συμφωνία προστατεύει πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και της τελωνειακής ένωσης και αποτρέπει τη διενέργεια ρυθμιστικών και τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τέλος, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν νέο μηχανισμό για τη «συναίνεση», ο οποίος θα δώσει στα μέλη της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας αποφασιστική φωνή στη μακροπρόθεσμη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με την ιρλανδική κυβέρνηση ως προς το σημείο αυτό.

Η αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη

Η κύρια αλλαγή στην πολιτική διακήρυξη αφορά τη μελλοντική οικονομική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο της οποίας η τρέχουσα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέλεξε ένα μοντέλο που βασίζεται σε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ). Η πολιτική διακήρυξη προβλέπει μια φιλόδοξη ΣΕΣ με μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναφέρει ότι ισχυρές δεσμεύσεις επί ίσοις όροις θα πρέπει να διασφαλίζουν ανοικτό και θεμιτό ανταγωνισμό. Η ακριβής φύση των δεσμεύσεων θα είναι ανάλογη με τη φιλοδοξία της μελλοντικής σχέσης και θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική σύνδεση και τη γεωγραφική εγγύτητα του Ηνωμένου Βασιλείου.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Brexit