18/10/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η εβδομάδα που έρχεται

Το Φθινόπωρο προχωράει έστω και διακριτικά μέχρι τώρα, η εβδομάδα ξεκίνησε όμορφα και ανοιξιάτικα από πλευράς καιρού, συνεπώς, ας αρχίσουμε με τα ευχάριστα νέα της Εβδομάδας που πέρασε. Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε ανακοίνωσει πως αναμενόταν η έκδοση της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης. Έτσι, αφενός μεν το πετρέλαιο άρχισε να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου σε τιμή χαμηλότερη κατά περίπου 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αφετέρου δε, θα καταβληθεί νωρίτερα το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων, αν η διάθεση άρχιζε στην αρχή της εβδομάδας, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωνόταν σε 1,02 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,148 ευρώ/λίτρο που ήταν η τιμή στις 15 Οκτωβρίου πέρυσι. Φυσικά η τιμή των καυσίμων διαμορφώνεται σε συνεχή βάση καθώς πρόκειται για χρηματιστηριακό είδος (commodities) .

Ας πάμε όμως σε μια είδηση του Σαββατοκύριακου που πέρασε και μας δημιούργησε πλήθος ερωτημάτων. Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου η Α.Α.Δ.Ε. θα προχωρήσει στη σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το Υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του ενδείξεις πως αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 το σύνολο της περιουσίας τους -είτε αποκρύπτοντας ακίνητα είτε δηλώνοντας άλλα στοιχεία. Να θυμίσουμε πως το πολύπαθο Κτηματολόγιο, έχει ανταπόκριση από αυτούς που κατέχουν δικαιώματα σε ακίνητα, λίγο πάνω του 40%. Επομένως, αν μη τι άλλο άκαιρη η ανακοίνωση της Α.Α.Δ.Ε. και επιπλέον καταστροφική για τη μεταγενέστερη πορεία του Κτηματολογίου. Βέβαια υπάρχει και ο ελλοχεύων κίνδυνος πως αν δεν το δηλώσεις, δεν θα μπορέσεις να το σώσεις και αμέσως μετά τις προθεσμίες τα αδήλωτα θα κατασχεθούν από το κράτος. Επειδή οι πολίτες έχουν εκπαιδευτεί πλέον στις «ειδήσεις» που ακούν, δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει ποτέ Κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία θα κατάσχει ιδιοκτησία πολίτη επειδή δεν δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο, χωρίς να κινδυνέψει την επόμενη μέρα να ακολουθήσει «μείζονα αντιπολίτευση». Συνεπώς, οι ανακοινώσεις που καλύπτουν κενά επικοινωνίας, καλά είναι να αποφεύγονται, ιδιαίτερα όταν δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουν και την έγκριση της Κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, e-mail σε 2.000.000 μη «ανταποκριθέντες» μέχρι σήμερα, άρχισαν να στέλνονται με προσωπικά e-mails μέσω της Α.Α.Δ.Ε.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως η υποβολή προτάσεων ολοκληρώθηκε και για την επεξεργασία τους συνεστήθη στις 10.10.2019 Επιτροπή-Ομάδα Εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, υπό την Γενική Γραμματέα Εργασίας Άννα Στρατινάκη, προκειμένου να διαμορφώσουν (έως 10.11.2019) μια δέσμη θεσμικών, κανονιστικών και τεχνικών/παραμετρικών αλλαγών, οδηγώντας εντός του μηνός Νοεμβρίου 2019 σε νομοθετική πρωτοβουλία, στοχεύοντας στην αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», τη σημαντικότερη οργανωτική καινοτομία στην ιστορία του Υπουργείου Εργασίας. Το νέο και ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα αποτελέσει τομή στη σχέση πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως την νέα ανταγωνιστική τροχιά της ελληνικής οικονομίας.

Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 8 Νοεμβρίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 04/10/2019 με την με την αριθ. 109/04.10.2019 απόφασή του.

Ειδικότερα οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛ.Γ.Α. θα πρέπει να ελέγξουν τις χρεώσεις που έγιναν στους λογαριασμούς τους με την αιτιολογία «ΕΛΓΑ ΕΑΕ 2018» και να συγκρίνουν τα ποσά αυτά με την ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. που αναγράφεται στην Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής έτους 2018. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει εισπραχθεί το σύνολο ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς θα πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α ΜΠ718, στην Τράπεζα Πειραιώς, το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2018 μέχρι τις 8/11/2019, προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι κάθε παραγωγός μπορεί να ενημερωθεί για την κατάσταση πληρωμής των ασφαλιστικών του εισφορών καλώντας τον αριθμό 1540 οποιαδήποτε ημέρα και ώρα.

Ξεκίνησε από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου η διάθεση του Πετρελαίου Θέρμανσης για το 2019 και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή παρέχει συμβουλές σε ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω συμβουλές, «είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου, εξοικονόμηση χρήματος). Καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. οι μήνες Απρίλιος & Μάιος), ώστε να μην μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και θα είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός του.

Να μην αφήνεται ο καυστήρας του πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, ελέγχουμε να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.

Κατά τον εφοδιασμό ο καυστήρας θα πρέπει να είναι κλειστός για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος».

Για απορίες, παράπονα και καταγγελίες το καταναλωτικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στην τηλεφωνική γραμμή του Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00.

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου εγκρίθηκε η πρώτη Κρατική Επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου σε οφειλέτη ο οποίος ρύθμισε τις οφειλές του, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της Κύριας Κατοικίας (Ν. 4605/2019).

Η κρατική αυτή επιδότηση αφορά το 40% της μηνιαίας δόσης για δάνειο ύψους περίπου 80.000 € με υποθήκη την Κύρια Κατοικία. Ο δανειολήπτης που πληρούσε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, είχε υποβάλει τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία κατέληξε σε ρύθμιση δόσεων για διάστημα 24 ετών.

Μέχρι και σήμερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της Κύριας Κατοικίας, 140 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες ενώ 17 προτάσεις ρύθμισης δανείων έχουν ήδη δοθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες.

Στη δημοσιότητα δόθηκε από τον ΕΦΚΑ η εγκύκλιος 48 σχετικά με την επέκταση κατηγοριών απασχολούμενων με αμοιβή και παρακράτηση εισφορών μέσω της διαδικασίας έκδοσης και εξαργύρωσης Εργοσήμου τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει:

Με τις διατάξεις του άρθρου 129 του Ν.4611/2019 (ΦΕΚ 73 τ.Α’/17-5-2019) διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων που αμείβονται και ασφαλίζονται με την διαδικασία του Εργοσήμου.

Νέα κατηγορία ασφαλισμένων

«Οι περιστασιακά απασχολούμενοι στη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων που αμείβονται με την ώρα ή την ημέρα και δεν απασχολούνται ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλη εταιρείας».

Η ανωτέρω διάταξη ισχύει από 17/5/19, ημερομηνία ισχύος του άρθρου 129 του Ν.4611/19, με το οποίο εντάχθηκε η νέα κατηγορία στην διαδικασία του εργοσήμου.

Διευκρινίσεις

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω καθεστώς ασφάλισης του άρθρου 129 του Ν.4611/19 δεν υποκαθιστά το γενικό καθεστώς ασφάλισης μισθωτών, στο οποίο υπάγεται το προσωπικό νομικών ή φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα. Κατά συνέπεια, οι απασχολούμενοι στη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων ή συνεστιάσεων ως προσωπικό φυσικών ή νομικών προσώπων στις δραστηριότητες αυτές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση της ανωτέρω διάταξης, αλλά υπάγονται στο καθεστώς ασφάλισης μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α..

Ειδικότερα, σε περιπτώσεις εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο συγκεκριμένο τομέα (π.χ. εταιρείες παραγωγής, κέντρα μαζικής εστίασης-εκδηλώσεων), δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 129 του Ν.4611/19 για το απασχολούμενο προσωπικό στη μουσική κάλυψη, ακόμη και αν πρόκειται για ιδιωτικές συνεστιάσεις, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τεκμαίρεται η μισθωτή απασχόληση.

Περαιτέρω, η διάταξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις δημοσίων εκδηλώσεων ή συνεστιάσεων (συναυλίες, πανηγύρια κ.λπ.).

Ως απασχολούμενοι στη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων ή συνεστιάσεων νοούνται οι απασχολούμενοι ως dj στην αναπαραγωγή μουσικής και οι παρέχοντες μουσική κάλυψη με τη χρήση μουσικών οργάνων.

Τέλος, βάσει της διάταξης προβλέπεται η υπαγωγή στην ασφάλιση του εργοσήμου περιοριστικά των απασχολούμενων αμειβόμενων με την ώρα ή την ημέρα που πληρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας και της απασχόλησης που αναλύονται ανωτέρω, και τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης, κατά τη ρητή διάταξη του νόμου.

Κωδικός παρεχόμενης εργασίας

Για την εφαρμογή της νέας κατηγορίας έχει δημιουργηθεί ο ακόλουθος νέος Κωδικός Παρεχόμενης Εργασίας αμειβομένων και ασφαλιζομένων με εργόσημο προσώπων με την παρακάτω λεκτική περιγραφή, ο οποίος θα πρέπει να επιλέγεται για την ορθή απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων:

ΚΩΔ. 30 : ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ στη ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ & ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΕΩΝ που δεν απασχολούνται ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλη εταιρείας

Επισημαίνεται ότι για την εν λόγω κατηγορία έχουν τεθεί οι ίδιοι έλεγχοι που έχουν εφαρμοστεί για τους ΚΩΔ. Παρεχόμενης Εργασίας : 17, 23, 24, 25, 26, 27 & 28 και η ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας πραγματοποιείται μόνο μετά από παρέμβαση του χρήστη αρμόδιου Υποκαταστήματος Μισθωτών Ε.Φ.Κ.Α. προκειμένου για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων περί αμοιβής και παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών μέσω της εξαργύρωσης Εργοσήμων.

Στην περίπτωση που ο εκδότης της νέας κατηγορίας Εργοσήμου είναι Νομικό ή φυσικό πρόσωπο, (επιτηδευματίας - απογεγραμμένος ή μη ως εργοδότης, - στον Ε.Φ.Κ.Α.) αρμοδιότητα ενεργειών φέρει χρήστης Υποκαταστήματος Μισθωτών στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου εμπίπτει η έδρα του εργοδότη.

Στην περίπτωση που ο εκδότης του Εργοσήμου είναι φυσικό πρόσωπο, (μη επιτηδευματίας), αρμοδιότητα έχει το Υποκατάστημα τόπου κατοικίας του φυσικού προσώπου. Ο έλεγχος της ύπαρξης ή μη επαγγελματικής δραστηριότητας θα πραγματοποιείται μέσω της οθόνης «Διασύνδεση».

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με τις υπ΄ αριθμό. 43/2013, 27/2015 Εγκύκλιους, το με αριθμό πρωτ. Α 21/449/70/08.06.2016 Γενικό Έγγραφο τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και την 49/2018 Εγκύκλιο Ε.Φ.Κ.Α.

Η εργασιακή εβδομάδα κάπου εδώ τελειώνει και από τα φορολογικά θέματα που περιμένουμε να συζητηθούν την εβδομάδα που έρχεται, είναι και οι νέες πρόνοιες σχετικά με τους μετέχοντες στην οικονομία του διαμοιρασμού, μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb. Μεταξύ των ρυθμίσεων που συζητιούνται, είναι και οι εξής:

  • Όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή θα υποχρεούνται να διατηρούν πλήρη φάκελο για το ακίνητο που μισθώνουν
  • Τα ακίνητα που μισθώνονται σε τουρίστες θα πρέπει να πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας, έτσι ώστε η εμπειρία του τουρίστα και το τουριστικό προϊόν να διαφυλάσσονται.
  • Τα προς μίσθωση ακίνητα θα πρέπει να πληρούν τους γενικούς κανόνες ασφαλείας.
  • Υπάρχει σκέψη για επέκταση του τέλους διαμονής και στα ακίνητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, για λόγους ίσης μεταχείρισης των καταλυμάτων.

Φυσικά, για την εβδομάδα που έρχεται, πολλή μελάνη θα χυθεί για την μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις και προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού το οποίο η κυβέρνηση απέστειλε στις Βρυξέλλες, μέτρο το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει συνολικό κόστος 138 εκατομμύρια ευρώ στον φετινό Προϋπολογισμό.

Παρασκευή σήμερα και κάπου εδώ και αυτή η εργασιακή εβδομάδα παίρνει τέλος. Για τον δικό μας όμιλο εταιρειών, για τη δική μας μεγάλη διευρυμένη οικογένεια της Epsilon Net, Εργοδοσίας, Διευθυντών, Εργαζομένων, Συνεργατών, αλλά και όλων εσάς που αγαπήσατε την εταιρεία, τους ανθρώπους και τις υπηρεσίες της, ήταν εβδομάδα γιορτής. Είκοσι χρόνια, είκοσι χρόνια ανοδικής πορείας και κοινωνικής ευθύνης. Όλα αυτά συνεπτυγμένα αλλά μεστά, μέσα από τα λόγια του ιδρυτή της εταιρείας κ. Ιωάννη Μίχου, συνοψίζονται στο πιο κάτω κείμενο που έστειλε σε όλους εμάς:

«Δουλέψαμε ομαδικά, ανακαλύψαμε μέσα απ’ τη ζωή και την εμπειρία, έχοντας πάντα τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά σε οτιδήποτε νέο, κανόνες και συνταγές επιτυχίας που αποτελούν τη βάση για την υγιή ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Προσήλωση στο όραμά σου. Αγάπη και πάθος σ’ αυτό που κάνεις. Επέκταση στην αγορά που απευθύνεσαι προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις. Σεβασμό στους πελάτες. Ισχυρά αντανακλαστικά. Σκληρή δουλειά στο σήμερα με το μυαλό στο αύριο. Άκου με προσοχή. Άκου με προσοχή. Άκου με προσοχή.

Και το σημαντικότερο απ’ όλα. Εκτίμηση, σεβασμός, κατανόηση, αλληλοϋποστήριξη των ανθρώπων σου. Αυτής της μεγάλης οικογένειας που καθημερινά αφιερώνεις ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής, της ενέργειας και της δράσης σου. Απόλαυσε αυτό που κάνεις δημιουργώντας ταυτόχρονα εκείνες τις συνθήκες για συλλογική ευημερία…».

Για το Σαββατοκύριακο που έρχεται, από τα τελευταία που ακόμα θυμίζουν τέλος καλοκαιριού και πάντως όχι Φθινόπωρο, να περάσετε όμορφα και να «αποσυμπιεσθείτε» από όλο το άγχος της εβδομάδας που πέρασε. Να είστε πάντα καλά.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργόσημο, Πετρέλαιο θέρμανσης, ΕΛΓΑ, Epsilon Net, προστασία πρώτης κατοικίας, Εργάνη ΙΙ