15/10/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ο Αιρετικός

Αναπληρωτής καθηγητής στη Σαντορίνη 2

Το έχει βλέπετε η εποχή. Τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη με τι ασχολείται η μισή Ελλάδα; Ή με φοιτητές που ψάχνουν σπίτια για τα τέσσερα ή λίγα παραπάνω επόμενα – επικά χρόνια της ζωής τους, ή για αναπληρωτές (και όχι μόνο) καθηγητές που ψάχνουν σπίτια για τους επόμενους εννέα μήνες της ζωής τους. Αν και λίγο έξω από το θεματολόγιο της ιστοσελίδας μας, τελικά και να θέλεις να αγιάσεις δεν σε αφήνουν. Έναυσμα μου δόθηκε από την ανάρτηση αναπληρώτρια καθηγήτριας στο Twitter προς τους κατοίκους της Σαντορίνης. «Πήρα να ρωτήσω μεσιτικό για σπίτι στη Σαντορίνη κοντά στο σχολείο. Και μου λέει έχω ένα σαράντα τετραγωνικά, με ίντερνετ, αιρκοντίσιον, επιπλωμένο. Ωραία σκέφτηκα κανένα 400. ΌΧΙ!! 1500 ευρώ το μήνα. Λυπάμαι αλλά εξαιτίας της αισχροκέρδειας σας ας μείνουν τα παιδιά σας χωρίς καθηγητές». Στις δημοσιεύσεις της καθηγήτριας απάντησε η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Είμαστε σε επικοινωνία από την αρχή της περιόδου με τις δημοτικές αρχές και δη στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, δεδομένων των δυσκολιών στην ανεύρεση στέγης σε λογικά οικονομικά πλαίσια», ανέφερε. Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Μόλις ξαναμίλησα με τον δήμαρχο Σαντορίνης και

1) θα δοθεί ειδικό επίδομα, ενισχυμένο από πέρυσι, στους αναπληρωτές για τον σκοπό αυτό και

2) έχει ζητηθεί η συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την ανεύρεση κατοικιών».

Να θυμίσω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, μη βρίσκοντας και εκείνη διέξοδο σε ένα πραγματικά αδιέξοδο πρόβλημα, είχε ζητήσει από τους κατοίκους του νησιού να «υιοθετήσουν» έναν εκπαιδευτικό. Αν και μοιάζει κάπως με υιοθεσία κατοικίδιου, τελικά το εγχείρημα στέφθηκε με πλήρη αποτυχία, δεδομένου ότι δεν συνηθίζεται στη σημερινή κοινωνία να υιοθετούνται δημόσιοι υπάλληλοι, τα δε οικήματα είναι πηγή προσόδων για τον ιδιοκτήτη ο οποίος επένδυσε κάποιο κεφάλαιο και όχι μέσο Κυβερνητικής πολιτικής. Όταν απαιτείς από το φορολογούμενο πολίτη συντελεστές φόρου 35% και 45%, επειδή τόσο πληρώνουν οι εκμεταλλευτές ακίνητης περιουσίας στα τουριστικά μέρη, πλέον ΕΝΦΙΑ, πλέον Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, μη περιμένεις κοινωνική αλληλεγγύη και αυτοματισμό.

Ξανά στο συγκεκριμένο γεγονός και από το «σκότος βαθύ» στο «τι κάνεις Γιάννη – κουκιά σπέρνω». Σίγουρα η κοπελιά – αναπληρώτρια καθηγήτρια, δεν έχει πάει ποτέ στη Σαντορίνη, ή τουλάχιστον δεν είχε ερευνήσει το θέμα. Από την άλλη, η κα. Υπουργός, μάλλον δεν πρόσεξε τα ποσά. Αν παίρνεις μισθό επτά κατοστάρικα και σου δώσουν μια γενναία ομολογουμένως επιδότηση ενοικίου, ας πούμε δυό κατοστάρικα το μήνα, συνολικά χρειάζεσαι άλλα εξακόσια ευρώ για να καταφέρεις να μείνεις σε επιπλωμένο διαμέρισμα των 40 τ.μ. Με άλλα λόγια, η αλήθεια είναι πως με αυτό το σενάριο, ούτε η αναπληρώτρια καθηγήτρια θα καταφέρει να αποδεχθεί την τοποθέτηση, ούτε η κα. Υπουργός θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στη Δημόσια τσέπη, δεδομένου ότι το χάσμα μεταξύ ζητούμενης τιμής και προτιθέμενης να καταβληθεί, είναι τεράστιο. Έτσι λοιπόν, κάπως με αυτόν τον τρόπο θα κυλίσει και η νέα σχολική χρονιά στα μαγευτική κατά τα άλλα Σαντορίνη, όπου, αν δεν είσαι Σαντορινιός δεν πας για δάσκαλος, καθηγητής, ή άλλος δημόσιος υπάλληλος στο νησί, αν δε, είσαι Σαντορινιός, απλά δεν γίνεσαι δημόσιος υπάλληλος, επειδή με καμιά δεκαριά δωμάτια κάπου στο νησί, κερδίζεις όσο ο καθηγητής την πενταετία, έχεις μια χαλαρή χειμερινή περίοδο και συνεπώς είσαι μια χαρά, γιατί να μπλέξεις; Τώρα ο υπαινιγμός ότι τα παιδιά των Σαντορινιών θα μείνουν αμόρφωτα, έχει την αντίκρουση «και εσύ που σπούδασες…».

Ήμουν κακός και αγενής και δεν το θέλω, αλλά ένας κόσμος καλοσύνης και ευγένειας μάλλον δεν είναι ο δικός μας, οπότε, η καλοσύνη και η ευγένεια, μάλλον κακό κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα προσπαθήσω λοιπόν να βοηθήσω, γινόμενος κυνικός, αλλά περιγράφοντας την κατάσταση με τα δικά μου μάτια, έτσι ώστε να διαλυθούν οι ουτοπίες.

Στο νησί δεν υπάρχει ανεργία. Επιπλέον δεν υπάρχει και εργασία αμειβόμενη κάτω από ένα χιλιάρικο τον μήνα. Καλά; Εξαιρετικά, αν έχεις κάπου να μείνεις. Κάπως όπως στο Λονδίνο. Και τρεις χιλιάδες λίρες να παίρνεις, αν ψάξεις για κάτι αξιοπρεπές, ίσα – ίσα που βγαίνεις. Από την πλευρά τους οι Σαντορινιοί, ανταποδίδουν στην πολιτεία τα ελάχιστα για το σχεδόν τίποτα που τους παρέχει. Προβληματικές δημόσιες υπηρεσίες με ελάχιστους υπαλλήλους, μία Δ.Ο.Υ. που μάλλον με Κ.Ε.Π. της Α.Α.Δ.Ε. μοιάζει, κάθε καλοκαίρι, να ζητάει υπαλλήλους – τουρίστες για απόσπαση για λίγους μήνες που φυσικά θα πάνε για διακοπές με ότι αυτό συνεπάγεται, ένα νοσοκομείο κόσμημα χωρίς επαρκές ιατρικό προσωπικό, πανέμορφα σχολεία χωρίς πολλούς δάσκαλους και καθηγητές. Η Σαντορίνη δεν είναι μόνο η καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα στην Οία. Είναι και η πίσω μεριά προς την Ανάφη, όπου η ανυπαρξία υποδομών είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, αλλά και η παντελής αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού (κεντρικού ή αυτοδιοικητικοί), ακόμα εμφανέστερη. Στρίβοντας αριστερά από το αεροδρόμιο, ο δρόμος για καμιά εικοσαριά μέτρα καταστράφηκε με τις βροχές πέρυσι τον χειμώνα. Μιάς βδομάδας δουλειά και ένα κόστος απειροελάχιστο, μπροστά στους φόρους και τα τέλη που μαζεύει το δημόσιο από το νησί. Δεν έγινε τίποτα, μαλώνει ο Δήμαρχος με τον Περιφερειάρχη, μπήκαν οι απαραίτητοι κώνοι εκατέρωθεν της τρύπας και οι ντόπιοι και οι τουρίστες, κάνουν ένα μικρό ταξιδάκι μερικών χιλιομέτρων, γνωρίζοντας το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. και την εξωτική παραλία του Μονόλιθου. Μόνο που επειδή και ο δρόμος δίπλα από τη Δ.Ε.Η. είχε γεμίσει φερτά υλικά, πέρασε μια μπουλντόζα και τα έριξε δίπλα, μέχρι την επόμενη βροχή τον Νοέμβριο, όπου τα φερτά θα ξαναγεμίσουν και αυτό τον δρόμο και πάει λέγοντας.

Στο νησί δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το δημόσιο και το δημόσιο ενδιαφέρεται μόνο για την είσπραξη των φόρων και κυνηγάει, όσο μπορεί, τη φοροδιαφυγή, το καλοκαίρι. Αμοιβαία απαξίωση. Σε αυτή λοιπόν την κοινωνία, το ότι τα παιδιά θα έχουν ελλιπείς γνώσεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν σημαίνει και πολλά, επειδή οι υπερ – προσοντούχοι εγγράμματοι που καταφθάνουν εκεί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, φεύγουν τελικά στο μεγαλύτερο σύνολό τους άπρακτοι, επειδή με μισθούς σχεδόν πείνας, δεν μπορείς να ζήσεις στο νησί και σε όποιο άλλο τουριστικό νησί. Μια τελικά κλειστή κοινωνία σε έναν από τους δέκα καλύτερους τουριστικούς τόπους στον κόσμο, μία ακόμα «αγελάδα» που το κράτος ενδιαφέρεται μόνο για το γάλα της και ελάχιστα για την σίτισή της.

Θα προσπαθήσω λοιπόν εγώ να περιγράψω την κατάσταση στη «θυμωμένη» αναπληρώτρια καθηγήτρια, όσο αυτή θα περιμένει τη συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων που μάλλον δεν θα έρθει ποτέ. Η τουριστική περίοδος ξεκινάει στις αρχές του Απρίλη, συνήθως με το Πάσχα των Καθολικών, επειδή μεταξύ των άλλων, ένας σεβαστός αριθμός των δεκαπέντε χιλιάδων περίπου κατοίκων του νησιού είναι Καθολικοί και τελειώνει στο τέλος Αυγούστου. Σε ένα μεγάλο μέρος του νησιού και ειδικά στα Φηρά και στην Οία, η τουριστική περίοδος είναι δωδεκάμηνη, επειδή τον χειμώνα έρχονται κάποιες χιλιάδες Κινέζοι κυρίως τουρίστες. Τίποτε δεν είναι φθηνό και το φθηνό είναι αμφιβόλου ποιότητας έως και επικίνδυνο. Φθηνά καταλύματα μπορεί κάποιος να βρει μόνο σε απομακρυσμένους οικισμούς, μεταποιημένα υπόσκαφα (σπίτια λαξευμένα στη θηραϊκή γη) με πολλά προβλήματα. Το σχολικό έτος δεν βοηθάει για εύρεση φθηνότερης στέγης, επειδή ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος τουριστικά μήνας για το νησί και ο Απρίλιος, απέχει πολύ από τον Ιούνιο που τελειώνουν τα σχολεία. Επίσης μη σε ξεγελάνε τα φώτα του καλοκαιριού, τον Νοέμβριο, θα βρεθείς στο οικονομικό κατάλυμα, κάπου χαμένος μέσα στα χωράφια, γι΄ αυτό, άστο καλύτερα. Το νησί θέλει αυτοκίνητο, η συγκοινωνία δεν εξυπηρετεί και πολύ, επειδή πολλοί οικισμοί έχουν έναν κεντρικό δρόμο και δεκάδες δρομάκια που φυσικά δεν πηγαίνει το ΚΤΕΛ.

Η συγκατοίκηση είναι η μόνη εφικτή λύση. Συνεπώς, αγαπητή / έ αναπληρώτρια / ή, πήγαινε στο νησί την τελευταία στιγμή, βολέψου κάπου πρόχειρα και γίνε πολύ κοινωνική βρίσκοντας συναδέλφους που ψάχνουν συγκάτοικους. Μην ψάχνεις το ανέφικτο. Η αγορά είναι αμείλικτη και υπάρχει τεράστια ζήτηση σε μία ελάχιστη για να μην πω ανύπαρκτη προσφορά. Καλώς ή κακώς, η τιμή των 1.500 ευρώ, στην κόκκινη καλοκαιρινή περίοδο, αναφέρεται σε μίσθωμα μιας εβδομάδας, σε πολλές δε περιπτώσεις και μίας ημέρας (θέα καλντέρα). Ενοίκια σε αξιοπρεπές κατάλυμα με 400 ευρώ, απλώς δεν υπάρχουν.

Η διαμονή δεν είναι το μόνο εμπόδιο. Τα πάντα είναι ακριβά, πολύ ακριβά. Αν θέλεις φαγητό έξω, κάνε πρώτα μια βόλτα και δες τις τιμές. Φύγε από τα Φηρά αν θέλεις και ανέβα μια βόλτα στον Πύργο. Δες τις τιμές στη «Σελήνη». Γκουρμέ γεύματα που στην καλύτερη περίπτωση, μια παρέα τεσσάρων ατόμων, θα χρειαστεί να ξοδέψει πάνω από τριακόσια – τετρακόσια ευρώ. Στην καλντέρα με θέα το ηφαίστειο, πιθανώς πολλά παραπάνω. Ξέχασέ το. Το πιο απόμερο ουζερί στον γυαλό, κοστίζει όσο γκουρμέ μαγαζιά στα Βόρεια προάστια της Αθήνας. Δεν σε κοροϊδεύει κανείς, όλα έχουν κατάλογο απέξω. Συνεπώς, το μαγείρεμα στο σπίτι είναι μονόδρομος, εκτός και αν έλκεσαι από τον πιτόγυρο του «Λάκη – Σουβλάκι», αλλά για πόσο.

Βρες δεύτερη απασχόληση που θα σου δίνει αποδοχές περισσότερες από την κύρια. Το ερώτημα των χιλίων ευρώ: Το νησί από πέρυσι γέμισε με μαύρα βανάκια που κάνουν transfer από το αεροδρόμιο, το λιμάνι και όπου θέλεις. Το δρομολόγια αεροδρόμιο – Οία στοιχίζει περίπου σαράντα ευρώ το άτομο. Το ερώτημα είναι ποιοι οδηγούν τα βανάκια; Δεν μπορεί να μην το έχεις βρει ακόμα. Φυσικά η δουλειά είναι σε εικοσιτετράωρη βάση με ύπνο πολλές φορές διακεκομμένο μέσα στο βανάκι, αλλά ο οδηγός βγάζει συνήθως ένα κατοστάρικο τη μέρα. Βέβαια, σχετικά με δασκάλους και καθηγητές, λόγω πολλών κενών στη δημόσια εκπαίδευση, ανθοφορεί το ιδιαίτερο. Η ώρα χρεώνεται από αναπληρωτή καθηγητή στο νησί, όσο από αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου στην Αθήνα. Το χρήμα περισσεύει και κινείται.

Ασχολήσου επικερδώς με τα χόμπι σου. Είσαι κοινωνικός και μιλάς καμιά ξένη γλώσσα; Ορδές τουριστών σε περιμένουν να τους «ξεναγήσεις» στα μυστικά του νησιού. Φυσικά ξεναγός δεν είσαι, συνεπώς δεν μπορείς να μπεις στο Μουσείο και στο Ακρωτήρι, αλλά θα φθάσεις μέχρι και την έκδοση των εισιτηρίων. Ο κόπος σου θα αμειφθεί γενναιόδωρα από το συνεργαζόμενο τουριστικό γραφείο, στο τέλος δε της περιήγησης, πάντα υπάρχει ένα κουτάκι για τα tips στο λεωφορείο που πάντα γεμίζει και τα μοιράζεσαι με τον οδηγό. Είσαι μετρίως καλλίφωνος, γρατζουνάς έγχορδο με προτίμηση το μπουζούκι, έστω κιθάρα και κάτι ακούγεται που μοιάζει με το ζεμπέκικο της Ευδοκίας, ή το μουσικό θέμα του «Ζορμπά»; έλυσες ένα μεγάλο μέρος από τα οικονομικά σου. Πιάνουν τα χέρια σου και ειδικά ξέρεις από κλιματιστικά; Είσαι περιζήτητος.

Τέλος, φίλε αναπληρωτή, μη φεύγεις μόλις τελειώσει ο Ιούνης, αλλά μείνε και δούλεψε. Δουλειά θα βρεις οπωσδήποτε και σίγουρα με καλύτερες αποδοχές από αυτές του δημοσίου. Αλλά κυρίως μάθε να επιβιώνεις και μάθε να προσαρμόζεσαι. Αυτοί που επιβιώνουν δεν είναι οι δυνατοί αλλά οι ευπροσάρμοστοι. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες και για πριγκίπισσες φίλη μου. Καλώς ήρθες στον πραγματικό κόσμο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Αναπληρωτής εκπαιδευτικός