15/10/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Ι. Βρούτσης: Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα είναι διαθέσιμη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους η νέα «Εργάνη», καθώς όπως αποκαλύπτει στο Epsilon7 ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους προχωρά και η επικείμενη αναβάθμιση της θα αξιοποιεί πολλές από τις προτάσεις τους.

Ο κ. Βρούτσης τονίζει πως η απόφαση για αύξηση του κόστους της υπερωρίας κατά 12% αποτελεί «ευεργετική διάταξη» που υπηρετεί το στόχο για ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, καταπολεμώντας τις εικονικές μορφές ευέλικτης εργασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ενίσχυση των συνεπών επιχειρήσεων υποστηρίζει ο κ. Υπουργός αλλά και των εργαζομένων καθώς αρκετοί, όπως λέει, θα δουν τις συμβάσεις τους να μετατρέπονται σε πλήρους απασχόλησης.

Αλλά και μέσα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020 θα αφορά αποκλειστικά την πλήρη απασχόληση, με τον Υπουργό να τονίζει πως δεν πρόκειται να θιγούν οι εισφορές κύριας σύνταξης για εργοδότες και εργαζόμενους. Εκτιμά μάλιστα πως οι όποιες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν αναπληρωθεί στο τέλος της τετραετίας από την αύξηση της απασχόλησης.

Ζητήσαμε από τον κ. Βρούτση να κάνει τον πρώτο απολογισμό της δράσης του Υπουργείου Εργασίας και μας απάντησε: «Τρία χαρακτηριστικά σηματοδοτούν το 1ο τρίμηνο της διακυβέρνησής μας στο υπουργείο Εργασίας. Αποτελεσματικότητα, γενναίες μεταρρυθμίσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο. Ότι υποσχεθήκαμε προεκλογικά, το υλοποιούμε».

Στα σημαντικότερα μέτρα με άμεσο θετικό αντίκτυπο ο κ. Υπουργός κατατάσσει την κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης», το πλαφόν στις «χρυσές συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ» και την απόδοση 65.850 συντάξεων χηρείας Ο κ. Βρούτσης σημειώνει πως το Υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει και για πρώτη φορά θα θέσει σε εφαρμογή τόσο το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων όσο και το μητρώο παραβατών. Οι μεν πρώτες θα τυγχάνουν ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ενώ οι δεύτερες θα υπόκεινται σε επαναληπτικούς ελέγχους.

Ε7 |Κύριε Βρούτση, έχετε μιλήσει για αναβάθμιση της Εργάνη, ώστε να περιορισθούν οι παραβάσεις. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα λογιστικά γραφεία και τα μηχανογραφικά τμήματα των επιχειρήσεων. Μπορείτε να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες;

Η ΕΡΓΑΝΗ δημιουργήθηκε την 1η Μαρτίου 2013 και αποτελεί το πιο καινοτόμο εργαλείο μέτρησης της αγοράς εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, αποτελεί την ηλεκτρονική ασπίδα για κάθε εργαζόμενο, καθώς και για κάθε συνεπή επιχείρηση. Προτεραιότητά μας είναι η αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι ορίζοντες του καινοτόμου αυτού συστήματος, προς όφελος των εργαζομένων και της εθνικής μας οικονομίας.

Ήδη, εδώ και 1,5 μήνα, έχουμε ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και με μεγάλους οικονομικούς φορείς, ζητώντας τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση του συστήματος. Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη και πολλές από τις προτάσεις θα αξιοποιηθούν. Εκτιμάται ότι η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός και η κωδικοποίηση της ΕΡΓΑΝΗ θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ε7 |Με την αύξηση του κόστους της υπερωρίας κατά 12% την ώρα για τους μερικώς απασχολούμενους θέλετε να στηρίξετε την πλήρη απασχόληση. Ωστόσο το μέτρο θα πλήξει και χιλιάδες επιχειρήσεις που πραγματικά απασχολούν εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να τους προσλάβουν με πλήρες. Δεν είναι άδικο να υποστούν μία νέα αύξηση του μη μισθολογικού κόστους;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευεργετική διάταξη και διαρθρωτική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, επιδιώκουμε να καταπολεμήσουμε τις εικονικές μορφές των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Δηλαδή, εκείνες που οι επιχειρήσεις τις χρησιμοποιούν ως πρόσχημα με στόχο να υποκρύψουν την πλήρη μορφή απασχόλησης.

Με την αύξηση κατά 12% του ημερομισθίου πλέον του συμφωνηθέντος στη σύμβαση της μερικής απασχόλησης, θα βελτιώσουμε τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα ενισχυθούν οι συνεπείς επιχειρήσεις και πάνω από όλα θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι που θα δουν τις συμβάσεις τους είτε να διευρύνονται, είτε να μετατρέπονται σε πλήρους απασχόλησης.

Δεν πρόκειται να αυξηθεί το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις πλήρους απασχόλησης, διότι δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να προσαρμόσει τις συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενούς του, αποφεύγοντας την προσαύξηση του 12%.

Αποδεικνύουμε έτσι στην πράξη πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδιαφέρεται πραγματικά για τους εργαζόμενους και αντιμετωπίζει τις καταχρηστικές συμπεριφορές στην αγορά εργασίας με ρεαλιστικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Ε7 |Τι θα σημαίνει πρακτικά για τις επιχειρήσεις η υπαγωγή τους στο «Λευκό Μητρώο»;

Δημιουργούμε για πρώτη φορά δυο σημαντικά και καινοτόμα μητρώα:

Το πρώτο είναι το μητρώο παραβατών στην αγορά εργασίας, στο οποίο θα καταγράφεται όποιος βρεθεί να απασχολεί αδήλωτο και ανασφάλιστο εργαζόμενο. Η ένταξη μιας επιχείρησης στο μητρώο παραβατών εκτός από τα πρόστιμα που θα της επιβληθούν, σημαίνει ότι θα υποστεί και επαναληπτικούς ελέγχους.

Ταυτόχρονα, δημιουργούμε και το μητρώο για τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους, εργοδότες. Αυτοί, θα εντάσσονται στο Λευκό Μητρώο και θα απολαμβάνουν μία σειρά από ευνοϊκά φορολογικά και ασφαλιστικά ευεργετήματα.

Ε7 |Η μείωση των εισφορών θα είναι σταδιακή από τον Ιούλιο του 2020 και μετά. Ο σχεδιασμός σας είναι να ωφεληθούν ισόποσα εργοδότες και εργαζόμενοι;

Πόσες θα είναι οι απώλειες για τα έσοδα του ΕΦΚΑ και πως εκτιμάτε ότι μπορεί να αναπληρωθεί;

Δεν θα υπάρξει απώλεια στα Ταμεία του Ε.Φ.Κ.Α., καθώς ο σχεδιασμός μας είναι να μην θιγούν οι ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης (εργαζόμενου-εργοδότη).

Αντίθετα, οι προβλέψεις μας είναι ότι στο τέλος της 4ετιας - οι όποιες απώλειες- θα έχουν αναπληρωθεί από την αύξηση της απασχόλησης.

Σας θυμίζω, ότι αντίστοιχη μείωση, κατά 6 μονάδες (5 από την κύρια και 1 από την επικουρική), υλοποίησα ως υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Η μείωση των εισφορών την περίοδο 2013-2014, σε συνδυασμό με τα αυστηρά κατασταλτικά μέτρα για την αδήλωτη εργασία (πρόστιμό 10.500 ευρώ), έφεραν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από το 42,5% (Φεβρουάριος 2013) στο 13,2% (Δεκέμβριος 2014). Η ανεργία από το 27,9% (Ιούνιος 2013) άρχισε να αποκλιμακώνεται. Ενώ ταυτόχρονα ενισχύθηκαν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, αποκαθιστώντας αναλογιστική ισορροπία.

Η διαφορά της μείωσης των εισφορών που προωθούμε σήμερα, σε σχέση με την προηγούμενη φορά είναι ότι τώρα η μείωση θα αφορά μόνο την πλήρη απασχόληση. Κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε θα αλλάξει την μορφή της αγορά εργασίας υπέρ της πλήρους απασχόλησης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Βρούτση στο τεύχος Οκτωβρίου 2019 του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Μερική Απασχόληση, Εργάνη, Πρόσωπα > Βρούτσης, Εργάνη ΙΙ