07/10/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Το Brexit στην Ιρλανδία: φόβος για τη δημιουργία σκληρών συνόρων

Υπάρχουν περίπου 275 χερσαίες συνοριακές διαβάσεις μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και την Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. ο αριθμός είναι σημαντικά υψηλός αν τον συγκρίνει κανείς με τις 137 διαβάσεις που υπάρχουν συνολικά στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα. Η απόφαση της Βρετανίας, ύστερα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το 2016 για έξοδο από την Ένωση σημαίνει ότι αυτά τα 500 χλμ. συνόρων μπορεί πολύ σύντομα να αποτελούν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Οι επιπτώσεις του Brexit στην Ιρλανδία

Αμέσως μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 τον Μάρτιο του 2017, το ΕΚ εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες του Brexit στην Ιρλανδία. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, με την οποία έληξε σύγκρουση τριών δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Ιρλανδία αναμένεται να είναι το κράτος μέλος που θα επηρεαστεί περισσότερο από τη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την άμβλυνση των επιπτώσεων του Brexit και στα δύο μέρη του νησιού.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Χώρες > Ιρλανδία, Brexit