04/10/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Έχει ο Αύγουστος εξήντα ημέρες; Διαφορετικά πως εξηγούνται οι 32 βαθμοί θερμοκρασία του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε και οι παραλίες γεμάτες με «λουόμενους»; Σε κάθε περίπτωση, η παρατεταμένη καλοκαιρία ήταν καλοδεχούμενη από όλους.

Σαββατοκύριακο που πέρασε και όλοι οι ενδιαφερόμενοι ασχολούνταν με τη φημολογούμενη παράταση ρύθμισης για τις εκατόν είκοσι δόσεις. Στη ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων είχαν ενταχθεί έως την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 351.128 οφειλέτες ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,2 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 789,1 εκατ. ευρώ φθάνουν συνολικά στα 2,99 δισ. ευρώ. Το ποσό που εισέπραξε μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία το Ελληνικό Δημόσιο από όσους έχουν πληρώσει τις πρώτες δόσεις της ρύθμισης αλλά και όσους εξόφλησαν εφάπαξ τα χρέη τους ανέρχεται στα 309,6 εκατ. Ευρώ. Ο αριθμός των οφειλετών που έκαναν χρήση της ρύθμισης υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 510.000.

Στο πλαίσιο των παραπάνω και εκ παραλλήλου, την Δευτέρα που πέρασε, o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης σχετικά με την ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία δήλωσε τα εξής:

«Δίνουμε παράταση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019 σε όλους τους οφειλέτες για τη συμμετοχή τους στην ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σκοπός αυτής της -μίας και μοναδικής- παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στην ρύθμιση.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα, δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζω, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους».

Αμέσως μετά, την παράταση της ρύθμισης των οφειλών και στις εφορίες ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στην 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ με θέμα: "Μεγιστοποιώντας την υπεραξία στην Ελληνική οικονομία: H νέα μέρα στην ελληνική επιχειρηματικότητα".

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός είπε ότι θα υπάρχει μια παράταση μέχρι την άλλη Δευτέρα, δίνοντας έτσι μια παράταση 7 ημερών.

Το επίσημο Δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στην κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Μέχρι τις 27/09/2019 εντάχθηκαν στη ρύθμιση 384.402 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 898,5 εκατ. ευρώ φθάνουν συνολικά στα 3,3 δισ. ευρώ.

Πράγματι, η ρύθμιση των 120 δόσεων παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, όπως:

- Μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ.

- Μείωση επιτοκίου από 5% στο 3%.

- Δυνατότητα σε όλα τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1.000.000 ευρώ να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέχρι 120 δόσεις, που μέχρι σήμερα συνέβαινε μόνο για τα φυσικά πρόσωπα.

- Αποδέσμευση των κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών.

- Δικαίωμα σε όσους είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του Ν.4611/2019 να υπαγάγουν τα χρέη τους στη νέα αυτή ρύθμιση και να επωφεληθούν των πιο ευνοϊκών όρων της.

-Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας.

Προκειμένου να επωφεληθούν των ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων αυτής της ρύθμισης όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις και, δεδομένου ότι η σχετική πλατφόρμα άνοιξε από τις 5/9/2019, το Υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει τη χορήγηση παράτασης για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέχρι και τη Δευτέρα 7/10/2019.

Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων και η παράταση που δόθηκε για την ένταξη σε αυτήν αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, δημοσιεύτηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο οι αποφάσεις με Αριθμ. Α.1365 και Αριθμ. 43400/3824 με τις οποίες παρατείνεται η προθεσμία του άρθρου 101 παρ. 2 του Ν. 4611/2019, όπως ισχύει, για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση των άρθρων 98-109 του ως άνω νόμου, και η προθεσμία του άρθρου 13 του ν. 4611/2019 (Α΄ 73) μέχρι και την 7/10/2019.

Στο ίδιο πνεύμα των οικονομικών διευκολύνσεων και η Δ.Ε.Η., η οποία εφαρμόζει από την 1η Οκτωβρίου 2019, ένα νέο, απλούστερο και αυτοματοποιημένο σύστημα διακανονισμού οφειλών που όχι μόνο δίνει δυνατότητα σε εκατομμύρια οφειλέτες να κάνουν μια νέα αρχή, αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία μείωση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Επιχείρηση, που αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ.

Το νέο σύστημα προβλέπει χαμηλότερες προκαταβολές σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα : δεν θα υπερβαίνουν το 20% ή εναλλακτικά το 30% (αν επιλεγούν περισσότερες δόσεις) έναντι 40-50% έως σήμερα.

Η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης. Ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσει μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του. Επιπλέον από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις και τηλεφωνικά στο 11770.

Τον κύκλο των ρυθμίσεων κλείνουν οι Ο.Τ.Α.. Έτσι, παρατείνεται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων πολιτών για ρύθμιση των οφειλών τους προς τους Ο.Τ.Α.. Ειδικότερα, διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας αναφέρει ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν έως και τις 29 Νοεμβρίου 2019.

Υπενθυμίζεται, ότι η ρύθμιση (περιλαμβάνεται στον Ν.4611/19) αφορά οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και των πρόστιμα αυτών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), που έχουν βεβαιωθεί στο παρελθόν ή θα βεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται μετά από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου.

Οι οφειλές καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Το ποσοστό της απαλλαγής εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων της εξόφλησης. Όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, ενώ αν εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή είναι ολική (100%).

Περαιτέρω: Διευκρινίσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση περιπτώσεων συνταξιούχων οι οποίοι ενώ έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική τους πράξη και αποδοθεί η εφάπαξ παροχή, συνεχίζουν ή επιστρέφουν στην εργασία τους και τη δυνατότητα αξιοποίησης του χρόνου αυτού για την απόδοση ή μη συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, έδωσε το Υπουργείο Εργασίας με το Αρ. Πρωτ: Φ.80000/30705/Δ.16/778/02-10-2019, μετά από ερώτημα που υπέβαλε το ΕΤΕΑΕΠ.

Η λήξη του χρόνου υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης πλησιάζει και η Αρμόδια Αρχή έκδωσε σχετική ενημέρωση. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ενημερώνει όλους τους υπόχρεους για την υποβολή Πόθεν Έσχες, ότι η προθεσμία λήγει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019. Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την 31η Ιουλίου 2019, ηλεκτρονικά στο www.pothen.gr, συνεχίζεται υπό την επίβλεψη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία συστάθηκε με τον νόμο 4622/2019, και αποτελεί καθολικό διάδοχο του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Οι δηλώσεις των υπόχρεων με ιδιότητα αρμοδιότητας του κατηργημένου Γραφείου ΓΕΔΔ, υποβάλλονται και ελέγχονται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Νοεμβρίου 2019 η εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης, θα επιτρέπεται μόνο μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ενώ η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου 2019, επιφέρει και ποινικές κυρώσεις. Με την εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της δήλωσής τους έως την 31η Οκτωβρίου 2019, οι υπόχρεοι αποφεύγουν το παράβολο και εξασφαλίζουν δικαίωμα τροποποίησης αυτής, εφόσον το επιθυμούν, μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2019 καθώς από την 1η Δεκεμβρίου δεν θα είναι εφικτή καμία τροποποίηση υποβληθείσας δήλωσης.

Αναλυτικές οδηγίες και χρήσιμα αρχεία βρίσκονται στην αρχική σελίδα υποβολής δηλώσεων, ενώ για τυχόν πρόσθετα ερωτήματα και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Υπόχρεων ΠΟΘΕΝ (ΚΕΥ-ΠΟΘΕΝ) στον τηλεφωνικό αριθμό 210-4802100, ή και να αποστείλουν το ερώτημά τους μέσω της ενότητας «Χρειάζεστε κάποια βοήθεια;», αφού συνδεθούν με τους κωδικούς τους, στο www.pothen.gr.

Αν και δεν το συνηθίζουμε, θεωρούμε πως αυτή τη φορά, η αύξηση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου μας, της Epsilon Net, θα πρέπει να κοινοποιηθούν. Αύξηση κατά 54,17% παρουσίασαν κατά το α’ εξάμηνο 2019 τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου της Epsilon Net, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 623,2 χιλ. ευρώ έναντι 404,2 χιλ. της ίδιας περιόδου το 2018, ακολουθώντας την αύξηση του τζίρου που διαμορφώθηκε στα 8,16 εκ. ευρώ, έναντι 7,30 εκ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2018.

Παράλληλα, σημαντική αύξηση κατά 44,79% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων – χρηματοδοτικών – επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) τα οποία κατά το α’ εξάμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν σε 1,66 εκ. ευρώ έναντι 1,15 εκ ευρώ το ίδιο διάστημα του 2018.

Τα αυξημένα οικονομικά μεγέθη του ομίλου είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς διείσδυσης των εφαρμογών λογισμικού της Epsilon Net στην Ελληνική αγορά που αποτυπώνεται από σημαντικό αριθμό νέων εγκαταστάσεων που σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2019, μερικές από τις οποίες αναφέρονται παρακάτω:

UNIPHARMA, ΓΙΩΤΗΣ, DUST & CREAM, NAVY & GREEN, JANNIS, AIR LIQUIDE, ΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ, REALTOBACCO, QUALITY FASHION BRANDSEXCLUSIVE, ΕΛΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, FRESKOT ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ, TSAKOSSHIPPING & TRADING, VICKO, ΒΑΪΡΑΜΟΓΛΟΥ, FMS, ΜΙΡΑΜΠΕΛΛΟ, SOLIMAR RESORTS, GOLDENSTAR FERRIES, ΣΑΙΝΤ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ, BSKMARINE ΙΚΕ, OLIVELEAF PRODUCTS ΚΑΛΑΜΑΤΑ, FGSSECURITY, GKISAKIS BEAUTY GROUP, ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΚΟΥΡΑ, SELLER ΕΛΛΑΣ

Η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει ότι τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα κέρδη του ομίλου θα παρουσιάσουν έντονους ρυθμούς ανάπτυξης και στο επόμενο χρονικό διάστημα του τρέχοντος έτους αλλά και την επόμενη τριετία 2020 - 2022 ως αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής του Ομίλου της Epsilon Net.

Την εβδομάδα που έρχεται θα μας απασχολήσει ο προϋπολογισμός για το 2020, επειδή έως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να αποσταλεί στις Βρυξέλλες. Την αισιοδοξία του για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2020 εξέφρασε ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 στο 3,5% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σε κάθε περίπτωση, για την εβδομάδα που έρχεται, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως έρχεται και το τέλος της ρύθμισης των οφειλών, επομένως, οι ενδιαφερόμενοι σπεύσατε, επειδή αμέσως μετά ακολουθεί «πογκρόμ», δυσμενών μέτρων της Διοίκησης.

Η εργασιακή εβδομάδα μας αφήνει με βαθιά Φθινοπωρινή διάθεση, σε αντίθεση με το μικρό, ζεστό καλοκαίρι του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Μόνο που οι καιρικές μεταβολές και τα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πλέον ιδιαίτερα έντονα, με ό,τι αυτό σημαίνει σε επίπεδο εκτεταμένων φυσικών καταστροφών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σήμερα είναι Παρασκευή και τους περισσότερους μας περιμένει ένα Σαββατοκύριακο ξεκούρασης που τίποτε δεν μπορεί να το χαλάσει. Σε όλους εσάς, να έχετε ακόμα ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Πόθεν έσχες, Epsilon Net, Παράταση, Ρύθμιση οφειλών, Ρύθμιση 120 δόσεων