03/10/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Η ΕΕ δρομολογεί διαπραγματεύσεις για την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής και Μεσημβρινής Αφρικής

Στις 2 Οκτωβρίου, στον Μαυρίκιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με πέντε εταίρους της Ανατολικής και Μεσημβρινής Αφρικής (στο εξής ΑΜΑ: Κομόρες, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες και Ζιμπάμπουε) για την εμβάθυνση της υφιστάμενης συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης. Δεδομένων των θετικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την υφιστάμενη συμφωνία, τώρα, κατά το όγδοο έτος της εφαρμογής της, οι πέντε χώρες δηλώνουν πρόθυμες να προχωρήσουν πέραν των εμπορευματικών συναλλαγών προς μία πληρέστερη συμφωνία. Η ΕΕ χαιρέτισε το βήμα αυτό, ιδίως στο πλαίσιο της «Συμμαχίας Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας»

Από την έναρξη ισχύος της αρχικής συμφωνίας το 2012, οι εξαγωγές αγαθών από τις πέντε χώρες της ΑΜΑ προς την ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ένα τέταρτο, φθάνοντας σχεδόν τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επενδύουν όλο και περισσότερο στην περιοχή. Η νέα συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει άλλους σημαντικούς εμπορικούς τομείς και κανόνες που σχετίζονται με το εμπόριο, όπως οι υπηρεσίες, οι επενδύσεις, οι τεχνικοί φραγμοί στο εμπόριο, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας καθώς και το εμπόριο και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, κ. Σεσίλια Μάλστρομ, δήλωσε τα εξής: «Η περιοχή της ΑΜΑ είναι πρωτοπόρος για ολόκληρη την Αφρική σε ό,τι αφορά την εμπορική εταιρική σχέση μας. Η εμβάθυνση της τρέχουσας συμφωνίας θα αναβαθμίσει την εταιρική μας σχέση. Θα τονώσει τις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές ροές και θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης στις αντίστοιχες περιφέρειες, ενώ παράλληλα θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ΕΕ στηρίζει ολόψυχα αυτό το σημαντικό εγχείρημα».

Η ΕΕ είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος και για τις πέντε χώρες της ΑΜΑ. Πέραν της βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, μια συνολική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών θα μπορούσε θα τονώσει τις οικονομίες των πέντε χωρών της ΑΜΑ, για παράδειγμα μέσω της διαφοροποίησης των εξαγωγών τους προς την ΕΕ. Η διαδικασία αυτή θα στηρίξει επίσης την υλοποίηση της «Συμμαχίας Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας» που δρομολογήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. Επιπλέον, θα προωθούσε τόσο την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, για παράδειγμα μέσω της ανάπτυξης περιφερειακών αλυσίδων αξίας, όσο και την ηπειρωτική ολοκλήρωση με την προώθηση της ετοιμότητας των πέντε χωρών της ΑΜΑ να υλοποιήσουν την Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (AfCFTA) στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ένωσης. Οι συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) αποτελούν ένα από τα δομικά στοιχεία για το μέλλον της AfCFTA.

Κατόπιν αιτήματος των πέντε χωρών της ΑΜΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να παράσχει χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού των ΣΟΕΣ. Στόχος της είναι να εξασφαλίσει τον κατάλληλο συντονισμό και τεχνική υποστήριξη στις πέντε χώρες της ΑΜΑ ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν αποτελεσματικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο μηχανισμός συντονισμού έχει ήδη συμβάλει, από την πλευρά της ΑΜΑ, στην προετοιμασία της φάσης διερεύνησης των επικείμενων διαπραγματεύσεων.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εμπορικές συναλλαγές, Αφρική