23/09/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Πώς το Airbnb επηρεάζει τον χαρακτήρα των ευρωπαϊκών πόλεων

Τελικά η βραχυχρόνια μίσθωση είναι «ευχή ή κατάρα» για τις τοπικές κοινωνίες;

Ο Μπρούνο Ρομάο έχει ένα από τα τελευταία παραδοσιακά cafe στην Αλφάμα, μία από τις πιο ιστορικές συνοικίες της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας, Λισαβόνας. «Όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά έχουν γίνει εστιατόρια», αναφέρει με παράπονο ο ιδιοκτήτης. «Οι τουρίστες θέλουν τέτοιου είδους καταστήματα και όχι παραδοσιακό πορτογαλικό καφέ». Αναγκάστηκε και ο ίδιος να προσαρμοστεί σε αυτήν τη συνθήκη και άνοιξε έναν μικρό χώρο εστίασης δίπλα στο cafe του για όσους παραθεριστές θέλουν κάτι για φαγητό. Ο Ρομάο ζούσε κάποτε δίπλα στο μαγαζί του αλλά αφού χώρισε, μετακόμισε από την Αλφάμα. Για τον ίδιο και πολλούς άλλους κατοίκους της περιοχής, οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί.

Από τη δεκαετία του ’80, ο πληθυσμός της Αλφάμα έχει μειωθεί από τις 20.000 στους 1.000 κατοίκους σήμερα, σύμφωνα με τον Λουίς Μέντεζ από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και μέλος της Ένωσης Ενοικιαστών Λισαβόνας. Περισσότερο από το 55% των διαμερισμάτων στην Αλφάμα, είναι βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα περισσότερα διαχειρίζονται από την πλατφόρμα της Airbnb.

Αλλοίωση πολιτιστικής φυσιογνωμίας ή επενδυτική ευκαιρία;

H ραγδαία ανάπτυξη του θεσμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει επηρεάσει σημαντικά, πόλεις κυρίως της Δυτικής Ευρώπης και θεωρείται «υπεύθυνη» για την άνοδο των τιμών των κατοικιών και την «αλλοίωση» της φυσιογνωμίας περιοχών με σημαντικό πολιτιστικό χαρακτήρα και την μετατροπή τους σε στείρες τουριστικές ζώνες, αναφέρει σχετική έρευνα των Financial Times.

Ο αντίλογος βέβαια επισημαίνει, ότι πλατφόρμες όπως η Airbnb φέρνουν σημαντικές επενδύσεις σε χώρες που είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια την πλατφόρμα, η Airbnb έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για εκατομμύρια Ευρωπαίους να αυξήσουν το εισόδημά τους και σύμφωνα με υπολογισμούς, έχει προσθέσει περίπου 100 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία τον περασμένο χρόνο. Ιδιώτες αγόρασαν και ανακαίνισαν παλαιά ακίνητα που κινδύνευαν να καταρρεύσουν και επένδυσαν στο Airbnb. Εν τέλει, «τέτοιου είδους πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλοιώνουν τον χαρακτήρα πολιτιστικών ευρωπαϊκών κέντρων ή συμβάλλουν στη διάσωσή τους;», διερωτάται το ρεπορτάζ των F.T.Πηγή: www.news.gr
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
airbnb, Βραχυχρόνια μίσθωση