13/09/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Οι φορολογικές εξαγγελίες και οι 120 δόσεις στο ασφαλιστικό μετ’ εμποδίων….

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα


Η 84η Δ.Ε.Θ. κλείνει φέτος με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού το καλάθι των φορολογικών ελαφρύνσεων φαίνεται αρκετά γεμάτο για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας. Σαφώς και αυτές οι εξαγγελίες δεν αποτελούν μια άσχημη αρχή, αφού περιλαμβάνουν :

· Μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% στα εισοδήματα μέχρι 10.000€.

· Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 28% σε 24%.

· Μείωση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%.

· Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα ίδια επίπεδα και προσαύξησή του κατά 1.000€ ανά εξαρτώμενο τέκνο και μηνιαία ενίσχυση 180€ για θέση σε παιδικό σταθμό.

· Επίδομα 2.000€ για κάθε νέο παιδί μέσα στο 2020, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

· Αναστολή του ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές.

· Έκπτωση 40% στις δαπάνες για την ανακαίνιση – αναβάθμιση κτιρίων.

· Φόρο στα νέα αγροτικά οχήματα μόνο 10%.

· Διατήρηση του έκτακτου επιδόματος συνταξιούχων που φέτος δόθηκε σαν προεκλογικός «μποναμάς».

· Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Όλα αυτά αναμένεται να κατατεθούν βάσει εξαγγελιών το επόμενο χρονικό διάστημα σε ένα νομοσχέδιο. Βέβαια, τα μέτρα αυτά δεν λύνουν όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας, ωστόσο το στοίχημα είναι κατά πόσο θα μπορέσουν όλα αυτά τα μέτρα να συνυπάρξουν με την επίτευξη των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων που θέτουν οι θεσμοί…

Στο σημερινό μας άρθρο όμως θα ασχοληθούμε με τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία λήγει μαζί με τη ρύθμιση των 120 δόσεων στη Φορολογική Διοίκηση στις 30/09/2019, θεωρώντας την παράτασή της αναγκαία, αφού υπάρχουν πρακτικά προβλήματα στο στήσιμό της. Ουσιαστικά, η ρύθμιση που πρέπει να γίνει σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μία, αλλά δύο ή και περισσότερες, ανάλογα με τον αριθμό των ταμείων στα οποία είναι εγγεγραμμένος στον ασφαλιστικό του βίο ο ασφαλισμένος και υπάρχουν οφειλές. Βέβαια, οι δυσκολίες παρουσιάζονται ακόμα κι όταν υπάρχει οφειλή και σε ένα ταμείο, π.χ. Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών.

Ας δούμε όμως αναλυτικά μία-μία τις περιπτώσεις και πως επιλύονται :

1η Περίπτωση : Οφειλές στον Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών και αδυναμία έκδοσης κωδικών Κ.Ε.Α.Ο. λόγω μη ύπαρξης αριθμού μητρώου Φορέα που δεν υπάρχει στα μητρώα οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού ο ασφαλισμένος στείλει μέσω της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν.4611/2019 του Ε.Φ.Κ.Α. τις οφειλές που έχει στο ταμείο του Ε.Φ.Κ.Α. για την περίοδο 2017-2018, θα πρέπει να εκδώσει κωδικούς Κ.Ε.Α.Ο. επιλέγοντας ασφαλιστικό φορέα Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών και συμπληρώνοντας τον Α.Μ.Κ.Α, ώστε να μπορέσει να κάνει την πολυπόθητη ρύθμιση. Το σύστημα του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι απαιτούνται 2 εργάσιμες ημέρες για να σταλούν οι οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο., πρακτικά όμως χρειάζονται 5 εργάσιμες ημέρες και μόνο όταν περάσουν κι έχουν φανεί οι οφειλές προς ρύθμιση μπορεί ο ασφαλισμένος να βγάλει κωδικούς Κ.Ε.Α.Ο. Νωρίτερα δεν μπορεί να βγάλει κωδικούς και σε κάθε προσπάθεια του εμφανίζει το σύστημα το μήνυμα: «μη ύπαρξη ασφαλισμένου στα Μητρώα».

2η Περίπτωση : Οφειλές στον Ο.Α.Ε.Ε. και στον ΕΦΚΑ μη μισθωτών που ενώ έχει γίνει η αίτηση για ρύθμιση στον ΕΦΚΑ βάσει Ν.4611/2019, στο Κ.Ε.Α.Ο. εμφανίζονται προς ρύθμιση μόνο οι οφειλές του Ο.Α.Ε.Ε..

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και αφού έχει περάσει το διάστημα των 5 εργάσιμων ημερών για να φαίνονται στο Κ.Ε.Α.Ο. μόνο οι οφειλές του Ο.Α.Ε.Ε., σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος έχει κάνει ενέργεια έκδοσης κωδικών Κ.Ε.Α.Ο. μόνο με βάση τον αριθμό μητρώου του Ο.Α.Ε.Ε. από την αίτηση του ΕΦΚΑ. Θα πρέπει λοιπόν να ξανακάνει αίτημα έκδοσης κωδικών, αλλά αυτήν τη φορά επιλέγοντας ως Ασφαλιστικό Φορέα τον ΕΦΚΑ μη μισθωτών, με αποτέλεσμα να κάνει 2 ρυθμίσεις 120 δόσεων, μία για τις οφειλές του Ο.Α.Ε.Ε. και μία για τις οφειλές του Ε.Φ.Κ.Α..

3η Περίπτωση : Οφειλές στον Ο.Α.Ε.Ε., στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και στον ΕΦ.Κ.Α.

Σε αυτήν την περίπτωση, αφού στείλει τις οφειλές, με επανυπολογισμό ή χωρίς από τον ΕΦΚΑ, και αφού περάσουν οι 5 εργάσιμες, θα πρέπει να κάνει έκδοση κωδικών στο Κ.Ε.Α.Ο. 3 φορές, χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικό ταμείο με τον αντίστοιχο αριθμό μητρώου.

4η Περίπτωση : Οφειλές Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Ε.Φ.Κ.Α. και Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο ασφαλισμένος να εκδώσει κωδικούς Κ.Ε.Α.Ο. για το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και τον Ε.Φ.Κ.Α. με τη γνωστή διαδικασία, όσον αφορά όμως τις οφειλές που υπάρχουν στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., εκεί τα πράγματα ζορίζουν, διότι στον Ε.Φ.Κ.Α. δεν υπάρχει επιλογή ασφαλιστικού φορέα Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., οπότε για οφειλές έως 31/12/2016 στον Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. που έχουν φύγει από τον Ε.Φ.Κ.Α. για ρύθμιση, θα πρέπει ο ασφαλισμένος στη διαδικασία πιστοποίησης για την έκδοση κωδικών να επιλέξει στον ασφαλιστικό φορέα ή το ταμείο Τ.Ε.Α.Μ.Ε.Δ.Ε. ή Τ.Π.Μ.Ε.Δ.Ε. και στον αριθμό μητρώου να βάλει τον Α.Φ.Μ. του. Προσοχή όμως, γιατί με αυτήν τη διαδικασία ρυθμίζονται μόνο οφειλές Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. εώς 31/12/2016. Για οφειλές από 31/12/2017 αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος, όπως μας ενημέρωσε η προϊσταμένη του τμήματος του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., η οποία θα επιλύει το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών αυτών.

5η Περίπτωση : Οφειλές Ε.Τ.Α.Α. -Τ.Σ.Α.Υ. και Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ζήτημα με τη ρύθμιση των οφειλών στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. λύνεται με τον πιο πάνω τρόπο. Στις οφειλές του Τ.Σ.Α.Υ. όμως το τοπίο είναι θολό, αφού στην ανάλυση οφειλών του πίνακα της ρύθμισης, το σύστημα είτε ενημερώνει ότι εκτελείται εργασία προσδιορισμού, είτε ότι το ποσό της οφειλής δεν είναι το ίδιο με την πραγματική οφειλή, ενώ ο ασφαλισμένος όταν μπαίνει στον Ε.Φ.Κ.Α. να ενημερωθεί για τις οφειλές του μπορεί να δει και τις οφειλές του Τ.Σ.Α.Υ... Ως εκ τούτου, η διαδικασία ρύθμισης για αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων «παγώνει» εως ότου λυθεί το ζήτημα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης ρύθμισης των οφειλών είναι σε 17 ημέρες, εκ των οποίων οι 13 είναι εργάσιμες κι ότι σε αρκετές περιπτώσεις το σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο. κολλάει κι ενώ παρουσιάζει τις οφειλές όταν επιλέγεις τη ρύθμιση οφειλών, σου λέει ότι δεν υπάρχουν οφειλές προς ρύθμιση και χρειάζονται λίγες μέρες έως ότου ξεκολλήσει.

Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, για λίγο χρονικό διάστημα ακόμη και για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφού υπάρχουν αρκετά πρακτικά προβλήματα όπως προαναφέραμε, αλλά και για τις οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, αφού υπάρχουν ανοιχτές υποθέσεις ελέγχων οι οποίες αναμένεται να κλείσουν μέχρι τέλος του 2019 και να κοινοποιηθούν πρόστιμα, οφειλές και τόκοι τα οποία θα υπάγονται στη ρύθμιση του Ν.4611/2019.

Καλό ΣΚ σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΔΕΘ, μείωση φορολογίας, Ρύθμιση 120 δόσεων