06/09/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τα SOS του Σεπτεμβρίου

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα

Ο Σεπτέμβριος για άλλη μια χρονιά μας καλωσορίζει με τη γνωστή σε όλους Δ.Ε.Θ., στην οποία αναμένουμε να ακούσουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την οικονομία της χώρας, για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και στο φορολογικό τοπίο το οποίο απασχολεί άπαντες, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ωστόσο, οι υποχρεώσεις του μήνα Σεπτεμβρίου δεν είναι λίγες φορολογικά, αφού θα πρέπει μέχρι τέλος του μήνα να έχουν καταβληθεί:

 • Η 2η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
 • Η 1η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που μπορούσαν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως τις 16/08
 • Η 2η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
 • Η 1η δόση ΕΝΦΙΑ

Το τέλος Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί και τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, καθώς και της ρύθμισης οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και φορολογική Διοίκηση του Ν.4611/2019.

Όσον αφορά στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, οι δικαιούχοι που είχαν υπαχθεί πέρυσι θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να κάνουν επανυποβολή της αίτησης. Όσοι δεν ήταν δικαιούχοι, αλλά με βάση την τελευταία τους δήλωση του 2019 καλύπτουν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να υποβάλλουν εξ’ αρχής τη δήλωσή τους. Τα αντανακλαστικά του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συγκεκριμένη κοινωνική παροχή δεν ήταν και τόσο γρήγορα, αφού το σύστημα άνοιξε μέσα στον Αύγουστο και η Απόφαση 424/2019, η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα σχετικά με τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών της ΑΑΔΕ και της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είχαν ως αποτέλεσμα η προθεσμία υποβολής να παίρνει στα γρήγορα παράταση έως τις 30/09/2019. Τα περίεργα όμως δεν λείπουν ακόμη και τώρα, αφού ζευγάρι το οποίο πέρυσι δεν δικαιούταν Κοινωνικό Τιμολόγιο λόγω φιλοξενίας, αλλά με τα φετινά δεδομένα μπορεί να υπαχθεί, το σύστημα ακόμη δεν τους δέχεται, γιατί πρακτικά δεν έχει ολοκληρωθεί η άντληση στοιχείων… Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας ενημέρωσαν να μπούμε στο σύστημα από τις 16/9 και μετά.

Από σήμερα θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που έχουν υπαχθεί ή που θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων του Ν.4611/2019 να «τσεκάρουν» τη ρύθμισή τους ή να την υποβάλλουν, αφού εφαρμόζεται και η Α.1329/2019, η οποία δημοσιεύθηκε την 1η του μήνα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα νέα δεδομένα :

 • Μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από 5% σε 3% (Για όσους έχουν ενταχθεί ήδη στη ρύθμιση, η μείωση του επιτοκίου θα γίνει αυτόματα)

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν νέα αίτηση;

 • Τα νομικά πρόσωπα με οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ που έχουν ρυθμίσει σε 24 ή 36 δόσεις και θέλουν να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων σε έως 120.
 • Όσοι θέλουν να μειώσουν την ελάχιστη δόση από 30 ευρώ σε 20 ευρώ.
 • Όσοι θέλουν να καρπωθούν την περαιτέρω έκπτωση προσαυξήσεων λόγω προκαταβολής (διπλάσιο πρώτης δόσης)
 • Όσοι θέλουν να εντάξουν οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2019 και η πληρωμή τους έληγε πριν τις 31/12/2018.

Και στο κομμάτι της αναστολής μέτρων είσπραξης έχουμε νέα δεδομένα αφού :

 • Η βεβαίωση αποδέσμευσης θα τυπώνεται από την ιστοσελίδα www.aade.gr με τη χρήση των κωδικών taxis
 • Θα πρέπει να χορηγείται από τον ίδιο οφειλέτη στις τράπεζες εντός μηνός από την έκδοσή της
 • Θα αφορά όσες οφειλές έχουν ρυθμιστεί με τον Ν.4611/2019
 • Θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις παραμονής στη ρύθμιση, διότι μόλις χαθεί η ρύθμιση τα μέτρα επανέρχονται άμεσα

Στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ φέτος, ύστερα από την ψήφιση και δημοσίευση του Ν.4621/2019. Τα εκκαθαριστικά και για φέτος δημοσιεύτηκαν τέλος του Αύγουστου με την αναμενόμενη έκπτωση να αναγράφεται επάνω δεξιά και η διαδικασία έκδοσής τους ξεκίνησε. Ωστόσο, πολλές φορές ο ΕΝΦΙΑ βγαίνει λανθασμένος ή κατά προσέγγιση, αφού υπάρχουν λανθασμένες καταχωρήσεις ή ακίνητα τα οποία μπορεί να μην ανήκουν πλέον στον ιδιοκτήτη. Καλό θα είναι να γίνεται έλεγχος όλων των ακίνητων, καθώς και των οικοπέδων ή των αγροτεμαχίων, αφού ο ΕΝΦΙΑ είναι αποτέλεσμα μιας συνάρτησης πολλών συντελεστών με διαφορετική βαρύτητα ο καθένας.

Τα πιο συχνά λάθη τα οποία εκτοξεύουν τον ΕΝΦΙΑ στα ύψη και τα οποία αντιμετωπίζουμε, είναι τα έξης :

 • Αναγραφή αγροτεμαχίου στον πάνω πινάκα των ακίνητων και των οικοπέδων
 • Λανθασμένη αναγραφή διευθύνσεων οικοδομικού τετραγώνου, λόγω του ότι η διεύθυνση μπορεί να υπάρχει και σε άλλη περιοχή
 • Μη αναγραφή των στοιχείων του οικόπεδου του ακίνητου, όταν αυτό απαιτείται
 • Μη αναγραφή των συνολικών κτισμάτων του οικόπεδου, όταν αυτό απαιτείται
 • Αναγραφή του οικόπεδου παραπάνω από μια φορές
 • Λανθασμένη αναγραφή ημιτελούς κτίσματος
 • Λανθασμένη ή μη αναγραφή ηλικίας επικαρπωτή
 • Μη αναγραφή της πραγματικής κατάστασης του ακίνητου

Σε περίπτωση λάθους, η διόρθωση αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να γίνει, αφού το σύστημα παραμένει κλειστό για τροποποιήσεις λόγω της έκδοσης των εκκαθαριστικών. Συνήθως, το σύστημα ανοίγει μετά τη λήξη προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης. Οι ενδιαφερόμενοι καλό θα είναι, σε κάθε περίπτωση, να μην αφήσουν τη δόση απλήρωτη, ειδικά όσοι έχουν κάποια ρύθμιση, να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις και να γίνει συμψηφισμός με την τρέχουσα οφειλή ή να καταβάλουν τη διαφορά.

Καλό φθινόπωρο και καλό ΣΚ σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΝΦΙΑ, Οφειλές σε εφορία, Κοινωνικό Τιμολόγιο, ΚΟΤ, Ρύθμιση 120 δόσεων