30/08/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Επιστρέφοντας από τις διακοπές, που διήρκεσαν από λίγες μέρες, έως και μερικές εβδομάδες για τους πιο τυχερούς, ακολουθεί πάντα μια μικρή περίοδος προσαρμογής. Δεδομένου όμως ότι η εβδομάδα αυτή είναι και η τελευταία του μήνα, για τους συναδέλφους λογιστές που επέστρεψαν τη Δευτέρα από τις διακοπές τους δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για προσαρμογή, καθώς οι εκκρεμότητες πάντα συσσωρεύονται στο τέλος του μήνα.

Κάνοντας μια αποτίμηση της καλοκαιρινής περιόδου, αν εξαιρέσει κάποιος το ετήσιο ολοκαύτωμα της χώρας που εφέτος οφείλουμε να ομολογήσουμε πως αντιμετωπίσθηκε αποτελεσματικότερα και τις συνεχείς απειλές του «φίλου» γείτονα, μπορούμε να πούμε ότι επρόκειτο για ένα θετικό καλοκαίρι. Με μειωμένες τουριστικές αφίξεις αλλά αρκετά αυξημένο τουριστικό συνάλλαγμα, τελικά, το ερώτημα που θέτουμε συνεχώς δηλαδή το τι τουρισμό θέλουμε, ζητά επιτακτική απάντηση. Ο τουρισμός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Οι Ρώσοι για παράδειγμα τουρίστες οδηγήθηκαν μέσω των τουριστικών τους γραφείων, ομαδικά στη γείτονα Τουρκία, επειδή, αφενός με το Ρούβλι σε σχέση με το Ευρώ έχει χάσει σημαντική αξία, αφετέρου δε, η Τούρκικη λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ίδιες ή σχεδόν ίδιες τουριστικές υπηρεσίες, αγοράζονται σε ελάχιστη τιμή. Φυσικά, το μη ομαδικό τουριστικό προϊόν, δεν υπόκειται σε αυτές τις μεταβλητές, δεδομένου ότι αν κάποιος θέλει να πάει στο Παρίσι και έχει την οικονομική ευχέρεια να το πραγματοποιήσει, δεν θα πάει στην Βαρσοβία επειδή είναι φθηνότερα. Για του λόγου το αληθές, οι Ρώσοι τουρίστες στην αιχμή τους, έφθασαν στην Ελλάδα στην μεγαλύτερη ροή τους, το 1,3 εκατομμύρια. Πέρυσι, δεν ξεπέρασαν τις 150.000!!! Με μία όμως διαφορά. Περισσότερες από 90.000 από αυτούς είχαν ως προορισμό την Χαλκιδική, όπου εκεί η μείωση ήταν μόλις 4%.

Η Εβδομάδα που πέρασε, πέρα από τα οικονομικά, ήταν αφιερωμένη στους νέους φοιτητές με τα ονομαστικά αποτελέσματα να ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Με τις καλύτερες ευχές μας και τα θερμότερα συγχαρητήρια στα παιδιά αλλά και στους γονείς, τους ευχόμαστε ταυτόχρονα μια εύκολη και οικονομική εγκατάσταση, επειδή το θέμα της εύρεσης οικονομικού ακινήτου για ενοικίαση, αποτελεί πλέον ουτοπία.

Δευτέρα 26 του Αυγούστου 2019 και ιστορική μέρα για τα εθνικά οικονομικά μας θέματα. Πενήντα μήνες μετά, η χώρα εξέρχεται από την 1η Σεπτεμβρίου από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και επιστρέφει ξανά στην οικονομική κανονικότητα. «Τα Capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως αποκαθίσταται πλήρως η διακίνηση κεφαλαίων. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει πως είναι μία ακόμα προγραμματική δέσμευση που υλοποιείται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Επιτέλους, σήμερα κλείνει οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «ύστερα από 50 μήνες, τα Capital controls καταργούνται και ανοίγει ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για τη χώρα, την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το τρίπτυχο «σχέδιο, ταχύτητα και αποτέλεσμα» αποτελεί τη «σταθερή πυξίδα αυτής της κυβέρνησης». Για να προσθέσει πως έτσι κινήθηκε η κυβέρνηση τις πρώτες 40 ημέρες και έτσι θα συνεχίσει σε όλη την τετραετία.

Συνέχισε κάνοντας αναφορά σε μία σειρά πρωτοβουλιών -από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος-, που δείχνουν την κυβερνητική ετοιμότητα. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το ποδόσφαιρο αλλά και στη «μάχη» με τις καλοκαιρινές φωτιές. Όπως σημείωσε, μέχρι τώρα «έχουμε γλιτώσει 35 εκατομμύρια από την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε σχέση με το ποδόσφαιρο», προσθέτοντας πως αυτό έγινε «σε πείσμα διαφόρων που έβλεπαν επικείμενες καταστροφές».

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα -που ψηφίστηκε την Δευτέρα με ιδιαίτερα ευρεία Κοινοβουλευτική πλειοψηφία-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού». Σημείωσε πως πρόκειται για ρυθμίσεις που καθυστέρησαν 14 μήνες, κάνοντας αναφορά σε αναδρομικά πρόστιμα της τάξης των 5.400 ευρώ ημερησίως από την 7η Μαΐου του 2018.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου και ότι έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές εγκρίσεις από την Ευρώπη αλλά και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας. (Νόμος 4624/2019 Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις).

Όγδοη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Από 1/7/2019 μέχρι 25/8/2019, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έχουν υποβληθεί 26 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες και έχουν δοθεί 2 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών. (Δελτίο τύπου Υπ. Οικονομικών της 23/8/2019).

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα απλοποίησης των διαδικασιών, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων μέσα από την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, αίρεται η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους.

Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να μειώσει το γραφειοκρατικό κόστος και να δημιουργήσει συνθήκες επιτάχυνσης για την αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων ευάλωτων νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ελάχιστες αιτήσεις από αυτές που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση έχουν διεκπεραιωθεί (μόλις 2 από τους 16.562 χρήστες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης).

Δημοσιεύτηκε η με αριθμό Α.1289/22.7.2019 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ και έλαβε αριθμό ΦΕΚ 3275/22.8.2019 με θέμα την «Τροποποίηση της Α.1101/2019 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. που αφορά τον καθορισμό του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής, καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις, της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 64 και των περιπτώσεων α΄ και γ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 69 του ν. 4172/2013».

Σύμφωνα με την Απόφαση του κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ, ορίζεται ότι:

Στον Πίνακα «Αναλυτικές αμοιβές δικαιούχων αμοιβών από Επιχειρηματική Δραστηριότητα» του Παραρτήματος Α1 της Α.1101/2019 Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., μετά τη στήλη με την ένδειξη «Όνομα» και πριν τη στήλη με την ένδειξη «Φορ. Συντελεστής», προστίθενται δύο (2) νέες στήλες με τις ενδείξεις «Αλλοδαπός χωρίς ΑΦΜ (ΝΑΙ/ΌΧΙ)» και «Χώρα φορολογικής κατοικίας δικαιούχου αμοιβής.

Στο μεταξύ, σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία δίνεται παράταση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2019 για την υποβολή των αιτήσεων εκ νέου υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν όλοι οι προμηθευτές.

Σύμφωνα με την απόφαση:

Όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ απαιτείται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της οριζόμενης από τις κείμενες διατάξεις ή της παραταθείσας με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, οπότε και διενεργείται επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κ.Ο.Τ.

Τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριού και κάπου εδώ θα τελειώσουμε με μια πνοή αισιοδοξίας. Σύμφωνα λοιπόν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της 29 Αυγούστου και με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ελληνική οικονομία παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση το μήνα Αύγουστο. Διαμορφώνεται στις 108,4 μονάδες, έναντι 105,3 μονάδων τον Ιούλιο και 101 μονάδων τον Ιούνιο.

Η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη των τελευταίων 12 ετών.

Ο δείκτης παραμένει και τον Αύγουστο, όπως συνέβη και τον Ιούλιο, υψηλότερος από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την πορεία βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγορών στο οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο με γρήγορους ρυθμούς ξετυλίγεται.

Για την εβδομάδα που έρχεται, χωρίς πλέον capital controls και με την έναρξη της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, θεωρούμε ότι έχουμε πολλά να περιμένουμε και ακόμα περισσότερα να ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό και από τους πολιτικούς αρχηγούς, στις καθιερωμένες πλέον συνεντεύξεις τύπου για την οικονομική πολιτική της χώρας. Ως τότε, να έρχεται ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο και φυσικά «Καλό μήνα».comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
προστασία πρώτης κατοικίας, ΕΓΔΙΧ, Capital controls, Ρύθμιση οφειλών, Πανελλαδικές εξετάσεις, Πιστοποιητικό βαρών