09/08/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Καλοκαιρινή έκπτωση και στον ΕΝ.Φ.Ι.Α

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα

Ευχάριστα κατά κάποιον τρόπο κλείνει αυτή η εβδομάδα, η οποία για πολλούς αποτελεί εναρκτήρια μέρα διακοπών. Αναμφίβολα, έστω και λίγες μέρες ανάπαυσης, είναι πολύ σημαντικές για όλους προκειμένου να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν κάνοντας πράγματα διαφορετικά της καθημερινότητάς τους, τα οποία θα αποτελούν μια γλυκιά νοσταλγία τις δύσκολες μέρες του χειμώνα.

Στο φορολογικό τοπίο, η εφαρμογή της Α.1164/2019, η οποία είχε δημοσιευθεί πριν λίγο καιρό, είναι γεγονός. Η αυτόματη ενημέρωση των στοιχείων φορολογικού μητρώου με τα μητρώα του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τα μητρώα ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί ευχάριστο γεγονός, αφού βοηθά στην αποσυμφόρηση πολλών μητρώων αποδεκατισμένων ΔΟΥ, στα οποία πλέον πολλοί συνάδελφοι σπαταλούσαν αμέτρητες εργατοώρες, προκειμένου να ενημερώσουν τα στοιχεία μητρώου και να ολοκληρωθούν άλλες εργασίες τους. Πλέον, μεταβολές όπως αλλαγή ταυτότητας αρχικά και ενημέρωση οικογενειακής κατάστασης σε δεύτερη φάση θα γίνονται αυτόματα και δε θα χρειάζεται επίσκεψη στην αρμόδια ΔΟΥ.

Βέβαια, μέχρι να υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις που είχαμε θέσει μέσω της αρθρογραφίας μας στο e- forologia στις 17/6/2016 (Βλ. άρθρο Πρακτικές λύσεις κατά της γραφειοκρατίας), αλλά και πολλές άλλες που έχουμε θέσει δημοσίως προς τους αρμοδίους, υπάρχει μέλλον, αλλά η αρχή φαίνεται να γίνεται.

Κύριο θέμα όμως του σημερινού μας άρθρου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες με τον Ν.4621/2019 αρ. 1. Αυτό που απασχολούσε όλους τους φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, ήταν το πότε θα γίνει μείωση σε αυτόν τον δυσβάσταχτο φόρο. Η πρώτη σκέψη ήταν η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2019 να γινόταν έως το τέλος Ιουλίου, ώστε η αποπληρωμή των 5 δόσεων να κλείνει στο εκάστοτε έτος κι όχι στις αρχές του επόμενου. Μπορεί η έκδοσή τους να μην έγινε τον Ιούλιο, έγινε όμως η πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα φετινά εκκαθαριστικά, η οποία θα είναι μια μικρή ανάσα.

Η μείωση του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του συμπληρωματικού φόρου των εκκαθαριστικών του 2019 θα γίνει σε ποσοστό έως 30%, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποια θα είναι η μείωση:

  • Για συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000€, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά ποσοστό 30%
  • Για συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000€, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά ποσοστό 27%
  • Για συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000€, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά ποσοστό 25%
  • Για συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000€, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά ποσοστό 20%
  • Για συνολική αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000€, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά ποσοστό 10%

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων έκτος σχεδίου πόλης ή οικισμού, όσα αναγράφονται στον κάτω πίνακα δηλαδή.

Επίσης, όσον αφορά στην έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, πολύ πιθανόν φέτος να καθυστερήσει λίγο λόγω του επανυπολογισμού. Όπως αναφέρει το άρθρο 2 του Ν.4621/2019, εφόσον τα εκκαθαριστικά για το 2019 εκδοθούν έως τις 16 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης θα είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, θα κάνουμε μια αναφορά και στις τρέχουσες ρυθμίσεις των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία σχετικά με το επιτόκιο της ρύθμισης από 5% σε 3%:

Όσον αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία, η μείωση του επιτοκίου από 5 % σε 3 %, αλλά και μια σειρά άλλων, ψηφίστηκαν πριν λίγες μέρες, άλλωστε σε αυτό αφιερωθήκαμε και στο προηγούμενό μας άρθρο (Πλήρης οδηγός της ρύθμισης των 120 δόσεων προς την εφορία και των αλλαγών που ψηφίστηκαν). Ωστόσο, στην εφαρμογή της ρύθμισης δεν έχει μπει η βελτιωμένη της μορφή, για να κάνουν επανυπολογισμό όσοι έχουν υπαχθεί. Δεδομένου ότι θα πρέπει να εκδοθούν και οι σχετικές διευκρινιστικές οδηγίες, οι φορολογούμενοι- οφειλέτες θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπροσαρμογή της εφαρμογής με τα νέα δεδομένα αναμένεται να γίνει προς τα τέλη του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Βέβαια, ο χρόνος που θα δίνεται μετά θα είναι πολύ λίγος κι έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν ενέργειες γρήγορες, ώστε να τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές τους. Καλό θα ήταν βέβαια να μην το αφήσουν για την τελευταία στιγμή, γιατί εάν προκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορεί να μείνουν εκτός ρύθμισης για τεχνικούς λόγους.

Όσο για τη μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένουμε μέχρι τέλος του μήνα και εκεί την εγκύκλιο που θα καθορίζει την έκπτωση και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο επανυπολογισμός για όσους ήδη έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση. Επιπλέον, στα ασφαλιστικά περιμένουμε και την επίλυση αρκετών τεχνικών προβλημάτων που έχουν προκύψει με τις οφειλές των παλαιοτέρων ετών (2003-2016), όπου πρακτικά καθιστούν αδύνατο να καταφέρει ο οφειλέτης να ρυθμίσει τις οφειλές του. Στην περίπτωση των ταμείων ειδικά, θεωρούμε ότι θα ήταν αναγκαία η εξέταση παράτασης της προθεσμίας υποβολής που λήγει στις 30/9, αφού οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν είναι διπλές και οι καθυστερήσεις που οφείλονται κατά κύριο λόγο στα ταμεία είναι ήδη πάρα πολλές.

Καλό ΣΚ και καλές διακοπές σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΝΦΙΑ, Εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ, Ρύθμιση οφειλών, Ρύθμιση 120 δόσεων